Medicul Virgil Musta, aproape lăcrimând la PRESSALERT LIVE: ”Ne-am pierdut speranța”

Medicul Virgil Musta, aproape lăcrimând la PRESSALERT LIVE: ”Ne-am pierdut speranța”

3
DISTRIBUIȚI

Doctorul Virgil Musta, șeful Secţiei Infecţioase 2 de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara, a vorbit în emisiunea PRESSALERT LIVE cu emoție în glas și cu lacrimi în ochi despre starea psihică a cadrelor medicale, care se deteriorează pe zi ce trece.

„Nu vă ascund că am o mare problemă cu colegii mei care au un mare stres că nu sunt locuri, se dau telefoane, nu sunt locuri, pacientul stă în salvare pentru că are nevoie de oxigen. Nu numai că sunt speriați, sunt deprimați. Am avut zilele trecute un caz. Doctorița care era de gardă a spus: uf, e de abia începutul și nu mai vreau să trăiesc un asemenea moment. A adus salvarea o persoană cu saturația de 60%, ceea ce înseamnă terapie intensivă imediat. Era plin, a început să se dea telefoane, nu era niciun loc în terapie intensivă și ca să nu moară în salvare, a fost pusă repede într-un salon, i-a fost pus oxigen să crească măcar până la un nivel de 75-80%, chiar dacă organismul suferă pe o perioadă scurtă de timp și să vedem dacă se găsește o soluție. Știți care a fost soluția? Ea s-a internat la ora 22. Soluția a fost că a murit cineva de pe Terapie Intensivă la 2 noaptea și s-a eliberat un loc. E îngrozitor, pacienta aceea să se bucure că a murit cineva. Sunt traume psihice care vor rămâne în mintea medicilor care le trăiesc. Aveam speranță că comunitatea noastră ne înțelege și ne sprijină, dar ne-am pierdut speranța. Noi suntem puși într-o situație de a lua decizii grele, te va măcina această decizie. Trebuie să evaluezi din doi – trei pacienți care are cea mai mare șansă.


L-ai evaluat, l-ai preluat și moare. Nu întotdeauna evaluările clinice pe care le facem sunt și cele mai reale pentru că boala este imprevizibilă. Nici nu vreau să mă gândesc”, a spus dr. Musta, vizibil marcat de cele trăite în secția de ATI, aproape plângând.

În ceea ce privește consilierea psihologică a medicilor, Virgil Musta spune că acesta e necesară dar, în multe cazuri, medicii nu dispun de cele 60 de minute necesare unei sesiuni de terapie.

„Avem o psiholoagă, dar care se ocupă mai mult de pacienți. Am avut o serie de persoane între 40 și 50 de ani fără comorbidități care au murit. Am zis să facem ceva ca măcar o persoană să o salvăm. Au venit târziu, când deja respirau foarte greu, toți aveau fie depresie fie anxietate și se știe că acestea scad imunitatea, le-am găsit în studii clinice. Atunci am decis ca psiholoaga noastră să stea de vorbă cu ei. Sunt studii care introduc anumite terapii acestor pacienți. În momentul în care a apărut studiul Vitamina D3 imediat am introdus-o chiar dacă poate unii au râs de noi. În special în țările nordice unde se lucrează sub presiune în mediul medical trebuie să mergi la psiholog să te descarci de anxietate sau depresie. La noi nu există programe de acest gen, dar și dacă am oferi la momentul de față aceste programe de psihoterapie, în momentul în care lucrezi de dimineața până seara, și mă dau pe mine exemplu, care lucrez de la 7 la 22 uneori după miezul nopții, pe diferite paliere, nu neapărat cu pacientul. Foarte mulți dintre colegii mei lucrează la flux continuu și nu știu dacă găsesc această oră de terapie. Mi-ați dat o idee și mă gândesc să facem acest lucru pentru că avem nevoie de asistență psihologică”, a precizat specialistul în epidemiologie.

Medicul a mai precizat că, în momentul de față, lucrează la un proiect pentru ca omul să poată primi acasă tratamentul prin tehnologii de telemedicină.

„Eu n-o să mă las bătut, lupta mea este să învingem cu cât mai puține sacrificii. Epidemia va fi învinsă, important este să ajungem la momentul când vom avea vaccinul cu cât mai puține pierderi”, a mai punctat Virgil Musta.

3 COMENTARII

  1. Domnilor de la Pressalert și domnule doctor Musta, lacrimi sunt și in sufletul meu și acolo nu le ștergi așa ușor ca pe cele din ochi! Copil testat pozitiv, luate analize , nu mi s-au dat “ca e sambata”…doar cd-ul de la Rx . Mi s-a spus de la Victor Babeș ca sa ma întorc acasă ca trimit pe email …nimic ! Am ieșit din carantina , Dr de familia a văzut pe cd urme pe plămâni!!! Și atunci de la spital de ce nimeni nu a sunat?! 2 săptămâni , strigător la cer , ca la autorități …

  2. Trist este ca si specialistii mari ca si Musta nu inteleg principiul de functionare a unei valve. Mastile cu valva te protejeaza pe tine de altii nu pe altii de tine, ele nu sunt pentru uz medical ci pentru munca de laborator. Ce face valva aia? cand inspiri ea se inchide si forteaza aerul sa treaca prin masca si sa fie filtrat, cand expiri valva se deschide si permite iesirea aerului prin valva fara a mai fi nevoit sa treaca greu prin filtru si deci fara a mai face condens si a ingreuna respiratia. Asemenea masti sunt facute doar pentru a proteja pe cel care le poarta si au avantajul ca sunt mai confortabile si mai usor de tolerat in cazul in care sunt purtate mai mult timp. Dupa cum am scris, in general aceste masti sunt folosite in laborator (cand am facut doctoratul in Biochimie si ulterior in munca in cercetare am folosit la greu asa ceva …. lucram cu tesuturi sau cu animale si in acest caz mastile cu valva sunt cele mai bune) si nu in spital. Asadar daca Musta ar fi avut Covid masca aia nu il proteja cu nimic pe moderator …ea cel mult il putea proteja pe el in cazul in care moderatorul e infectat.

  3. Dl dr. Musta ne spune ca” important este să ajungem la momentul când vom avea vaccinul cu cât mai puține pierderi”…Eu nu cred ca dunealui nu stie ca virusul SARCOV-2 este un virus ARN ceea ce il face sa fie foarte versatil….ceea ce inseamna ca nu poti tine pasul cu cercetarile si productia de vaccin ….el se modifica foarte rapid.
    Il intreb pe dl dr…cati ani sunt de la aparitia virsului HIV?…avem vreu vaccin pana acum?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.