Virgil Musta: ”Curentele anti-mască ne-au înfrânt pentru că altfel nu am avut...

Virgil Musta: ”Curentele anti-mască ne-au înfrânt pentru că altfel nu am avut nicio problemă”

2
DISTRIBUIȚI

Medicul Virgil Musta a declarat, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE, că la secția ATI de  la Spitalul „Victor Babeș” e o situație specială, nu mai sunt locuri, iar tirul de Terapie Intensivă din curtea unității sanitare nu mai poate fi folosit momentan pentru că s-a defectat căldura. Pacienții de acolo au fost mutați, marți, în secția de chirurgie toracică a spitalului unde există oxigenul necesar pentru a cupla echipamentele. Alți pacienți au fost transferați la alte două spitale suport covid din oraș.

„În fiecare zi analizăm situația pacienților noștri și constatăm că ar putea fi 1-2 pacienți care ar putea fi externați, chiar dacă au nevoie de oxigen, pur și simplu ei își pot închiria oxigenul acasă. Nu știu dacă este o chestiune de bani, este un program în care ei pot beneficia de acest oxigen acasă și Linde le poate închiria butelia respectivă. S-a ajuns la o situație extremă și mă gândesc mai departe ce facem pentru că dacă mâine eu sunt în continuare blocat și dacă vin pacienți, și dintre acestea statistica nu iartă, 10% sunt forme critice care necesită terapie intensivă, dintre care 5 procente decedează”, a precizat dr. Musta.

La Spitalul „Victor Babeș” există 16 locuri la ATI, dintre care unul este păstrat pentru copii.

„Avem speranța să se găsească soluția de reparare a acelui tir în 1-2 zile, să se repare încălzirea pentru că nu putem lăsa pacienții la 15 grade noaptea pe frig. Mâine (n. r. – miercuri) vom prelua clinica de recuperare cardiovasculară în spate la Ascar, cu 45 de paturi, vom muta o parte din pacienții cu forme medii acolo și vom rămâne cu cazurile severe. Datorită faptului că spitalul nostru a devenit unul de excelență, primim cereri de internare din toată țara, dar nu mai avem locuri pentru timișorenii noștri. Dar datorită acestui fapt și comunității timișorene care a răspuns exemplar apelurilor noastre, ne-am dotat cu echipamente de înaltă performanță. Am reușit să îmbunătățim net sistemul de asistență medicală. Fundația spitalului, unde mă implic direct, a primit foarte multe sponsorizări, care au mers în a crește confortul pacienților. Am cumpărat televizoare pentru fiecare salon, ceea ce nici nu visam înainte.


Am cumpărat frigider în fiecare salon pentru ca dacă primesc alimente de acasă să nu se strice, era perioada verii. Fiecare pacient poate primi o trusă de unică folosință, pastă de dinți, periuță de dinți, pijamale, față de pernă, pe care apoi le ardem și nu contaminăm în exterior. La nivel de minister, noi suntem printre primii care suntem întrebați dacă avem medicamente. Avem plămân artificial, e adevărat că o ședință costă în jur de 10.000 de euro, dar o facem dacă e nevoie. Avem performanță și asta ne-a ajutat să ne dezvoltăm. M-ați întrebat dacă avem nevoie de ceva. Totdeauna e nevoie de ajutor pentru că lucrurile merg în dinamică și acum, ieri după ce a apărut știrea că s-a defectat tirul, am primit telefoane din comunitate de la persoane care ne-au întrebat cum ne pot ajuta, au venit cu soluții. Admirabil! Avem o comunitate care este săritoare”, a afirmat dr. Virgil Musta, care este specializat în epidemiologie.

Acesta are însă și un mare „of”. „Din păcate, curentele acestea anti-mască, și făcute profesionist, ne-au înfrânt pentru că altfel nu am avut nicio problemă. Lumea a fost foarte speriată la început și pandemia era ținută sub control neașteptat, apoi când au apărut aceste teorii conspiraționiste, lumea nu mai era speriată, lucrurile au început să scârțâie. Până nu primim vaccinurile, nu avem altă șansă să ne protejăm decât purtând mască, respectând distanțarea și spălându-ne pe mâini. Nerespectând aceste reguli, ne vom îmbolnăvi. Poate nu ne vom sacrifica pe noi, dar pe părinții noștri. Din lipsă de solidaritate, unele persoane s-au gândit doar la dorința lor de a distra. Eu cred că e o problemă de educație. Fiecare din aceste lucruri au contribuit la situația în care suntem. E dificil să lupți împotriva atâtor curente și acestor oameni care nu conștientizau pericolul la care s-au expus. Poate suntem noi necivilizați, dar în Franța când s-au anunțat restricții, toată lumea a ieșit să mai prindă un restaurant deschis, așa ceva mi se pare inadmisibil. Aici avem nevoie de competența sociologilor și a psihologilor, care să înțeleagă fenomenul, să luptăm eficient. Ar fi trebuit psihologii să știe să sfătuiască pentru ca lumea să nu aibă o asemenea reacție”, a spus reputatul medic timișorean.

Referitor la alegerile locale, Virgil Musta este de părere că nu alegerile în sine au dus la mărirea numărului de cazuri, ci comportamentul din perioada pre-electorală, când unii politicieni au făcut campanie fără mască, apoi au chefuit și s-au contaminat.

„În primul rând, nu se ajungea la aceste măsuri dacă respectam regulile. Toate aceste lucruri bulversează economia și psihicul nostru. Nu știu cum s-ar fi putut rezolva aceste lucruri, poate cu o fermitate mai mare”, a spus Musta.

2 COMENTARII

  1. De unde ai scos aberatia asta? 70% la suna din civili poarta masca.Cam ca in toata europa daca nu chiar mult. Vorbesti doar sa te afli in treaba in timp ce ai pacienti la care seara asistentele nu intra de frica de covid

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.