Vreme mai caldă decât de obicei până în noiembrie, însă urmează zile...

Vreme mai caldă decât de obicei până în noiembrie, însă urmează zile ploioase

1
DISTRIBUIȚI

Temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod obișnuit până la începutul lunii noiembrie, iar ploile vor fi excedentare, au anunțat meteorologii.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în perioada 5 – 12 octombrie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, la nivelul întregii țări, dar mai ales în jumătatea estică a teritoriului.

Regimul pluviometric va fi excedentar în toate regiunile, dar mai ales în cele centrale, estice, sud-estice și la munte.

În săptămâna 12 – 19 octombrie, temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi în general excedentare în regiunile vestice și în grupele vestice ale Carpaților Meridionali, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil deficitare în sud-estul extrem.

În perioada 19 – 26 octombrie, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, în toate regiunile. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Ultima săptămână din octombrie și începutul lunii noiembrie aduce valori termice ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, în toate regiunile, iar cantitățile de precipitații se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, cu o tendință deficitară în regiunile extracarpatice.

Avertizări de ploi abundente până mâine

Meteorologii anunță ploi abundente și vijelii în cea mai mare parte a țării, în această săptămână.


La început vremea rea afectează vestul, centrul și nordul țării, iar treptat se face simțită și în părțile estice și sudice. Specialiștii au redactat două avertizări de tipul cod galben valabile până miercuri.

Prima atenționare a intrat în vigoare la ora 10.00 și este valabilă până la ora 18.00 în județele Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Gorj, Vâlcea, Argeș, Hunedoara, Covasna, Brașov, Sibiu, Alba, Cluj, Mureș, Harghita, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Bacău, Vaslui, Neamț, Suceava, Botoșani și Iași. De asemenea sunt afectate zonele montane din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Dâmbovița, Prahova, Buzău și Vrancea.

„În intervalul menționat, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în zonele de deal și de munte, Maramureș, Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei și Moldovei și nord-vestul Munteniei. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp”, au anunțat specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie.

Ploile torențiale și vântul puternic se mută pe parcursul nopții în sudul și sud-estul țării. Afectate vor fi județele Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Constanța, Tulcea, Galați, Brăila, Buzău, Vaslui și Vrancea. Atenționarea cod galben de instabilitate atmosferică va intra în vigoare la ora 18.00 și va valabilă până miercuri, la ora 6.00.

„În intervalul menționat, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în sudul și estul Munteniei, cea mai mare parte a Dobrogei și local în Moldova. Vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, vijelii și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 25 l/mp și izolat 40 l/mp”, scrie în atenționarea meteorologilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.