2 noiembrie, Ziua internaţională de încheiere a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor

2 noiembrie, Ziua internaţională de încheiere a impunităţii pentru crime împotriva jurnaliştilor

1
DISTRIBUIȚI

În ultimii 14 ani, aproape 1.200 de jurnaliști au fost ucişi pentru că au făcut cunoscute ştiri şi au prezentat public informaţii pe care unii le-ar fi dorit ascunse. În nouă din zece cazuri, ucigaşii au rămas nepedepsiţi. Impunitatea duce la creşterea numărului victimelor şi este adesea un simptom al agravării conflictelor şi al prăbuşirii dreptului şi a sistemelor judiciare. UNESCO este îngrijorată de faptul că impunitatea dăunează societăţilor întregi prin acoperirea unor abuzuri grave ale drepturilor omului, generând corupţie şi criminalitate. Aceste cifre nu includ jurnaliștii răniți zilnic, torturați, dispăruți arestați, intimidați și hărțuiți. Femeile jurnașist sunt supuse și altor riscuri, inclusiv atacurilor atacurilor sexuale. În mod îngrijorător, doar unul din zece astfel de cazuri a dus la o condamnare.


Impunitatea duce la impunitate și astfel se creează un cerc vicios.

Atunci când atacurile împotriva jurnaliștilor rămân nepedepsite, societatea își pierde încrederea în propriul sistem judiciar, menit să protejeze pe toată lumea de atacurile asupra drepturilor lor. Autorii infracțiunilor împotriva jurnaliștilor sunt astfel încurajați atunci când își dau seama că își pot ataca țintele fără să se confrunte vreodată cu justiția.

UNESCO este îngrijorată că impunitatea dăunează societăților prin acoperirea abuzurilor grave, a corupției și infracțiunilor.

În perioada 9-10 decembrie 2020 va avea loc Conferința mondială pentru libertatea presei, organizată de UNESCO și Regatul Țărilor de Jos. Vor fi atunci sărbătorite două zile: Ziua Mondială a Libertății Presei (3 mai) și Ziua internațională pentru a pune capăt impunității pentru crimele împotriva jurnaliștilor.

Tema sub care se va desfășura conferința este „Jurnalism fără frică sau favoruri”, iar scopul ei este să se asigure că jurnaliștii pot lucra liber, în siguranță și independenți, acum și în viitor.

Decizia marcării acestei zile a fost luată în 2013, în cadrul celei de-a 68-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), prin adoptarea Rezoluţiei A/RES/ 68/163. Data a fost aleasă pentru a comemora asasinarea a doi jurnalişti francezi din Mali, care a avut loc la 2 noiembrie în 2013. Documentul încuraja statele membre ONU să pună în aplicare măsuri concrete de combatere a impunităţii.

Foto: Arhivă

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.