Amintiri din școala de rock a lui Bujor Hariga, într-un nou episod...

Amintiri din școala de rock a lui Bujor Hariga, într-un nou episod din proiectul „PofTim Cultură!”

0
DISTRIBUIȚI

Bujor Hariga, o figură binecunoscută în scena muzicală autohtonă, este protagonistul episodului cu numărul patru din proiectul „PofTim Cultură!“, realizat de Asociația Culturală Embargo, împreună cu SharpShooter Media Productions și cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.

„Hari“, după cum îi spun prietenii, a fost profesorul de chitară al multor muzicieni recunoscuţi şi a fost recompensat la sfârşitul anului 2007 cu o Diplomă de Excelenţă din partea Primăriei Timişoara pentru întreaga sa activitate.

„Maică-mea cânta la Filarmonică la Arad și vroia să mă învețe să cânt la vioară. Nu s-a ținut de mine prea tare vioara. Într-o zi am găsit o chitară în pod, de la fratele mamei mele și am pus-o pe umăr și dădeam cu arcușul. A intrat taică-miu, care a fost colonel de artilerie, din ăla aspru…și a zis… «Băiete te dau la unu să înveți, că nu așa se cântă la chitară»”, a povestit artistul, în cadrul acestui episod, despre începuturile sale.

Un autodidact, Hari a reuşit să „prindă“ secretele muzicii prin metode cât se poate de ingenioase şi a avut ocazia să cânte pe instrumente mai mult sau mai puţin convenţionale. După ce a activat în trupa liceului și mai târziu în Styx, Bujor a cucerit premiul întâi la concursul Cântarea României alături de formația Cascada, devenind mai apoi membru al trupei Pro Musica.

„La mare când eram cu Păunescu, era și un program de sport. Aveam un regim de auto – susținere cumva.


Noi stăteam în hotelul Meduza și la ora trei după – masa …străinii luau masa prima dată..și după aia lua masa Cenaclul Flacăra. Deja eram cu foamea-n gât. Păunescu , care dormea la vila Cerasela – cred că așa se chema – venea la ora trei la stadionul din Techirghiol și făcea cu noi pregătire fizică. Femeile făceau gimnastică pe margine și noi bărbații jucam fotbal cu Păunescu“, și-a amintit Bujor Hariga de vremurile în care a cântat în Cenaclul Flacăra.

De-a lungul anilor, prin „mânile“ lui au trecut o serie de muzicieni, iar una din cele mai recente apariții pe scenă ale lui Bujor Hariga s-a desfășurat la începutul lunii octombrie, la Buziaș, unde artistul a cântat alături de colegii săi de trupă din Rockabil.

„Era un tip care venea în fiecare seară la prima masă pe terasă la Continental. Nu bea bere, nu fuma, mânca semințe… stătea și se uita la mine. Într-o pauză m-am dus la el și l-am întrebat «tu de fapt ce faci aici?» A zis că îi place chitara… Am venit să vă întreb dacă nu ați putea să mă învățați și pe mine…Am zis «știi ce… Acum am de cântat, dar îți dau o bandă cu o piesă, încearcă să o înveți… Dacă reușești să prinzi ceva de acolo îmi mai dai un semn și ne ocupăm de chitară împreună». I-am dat o piesă de-a lui Peter Green și tipu o scos-o neașteptat de exact. Aproape unu la unu… Ăsta era Mircea Bunea, care a fost primul meu elev de chitară. Și serios și foarte talentat. Un chitarist de referință în Timișoara“, a spus Bujor Hariga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.