Analogic 2020 răspândește căldură analogică în condiții de pandemie

Analogic 2020 răspândește căldură analogică în condiții de pandemie

0
DISTRIBUIȚI
Emil Kindlein

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), Ambulanța Culturală și Emil Kindlein (fondatorul Analog Mania) aduc un nou concept de festival adresat publicului consumator de artă analogică, promovând, totodată, artiștii locali într-un proiect internațional. Analogic este parte integrantă din bid-bookul Timișoarei pentru Capitală Europeană a Culturii și cuprinde, în perioada 8-29 noiembrie 2020, proiecții de film cu muzică live, colecții și expoziții muzeale, fotografie, serigrafie și expoziții obiect.

Spațiul expozițional larg al Casei Tineretului permite accesul limitat al vizitatorilor, în conformitate cu normele în vigoare. Organizatorii sunt totodată pregătiți și pentru cazul în care normele vor impune restrângerea activităților expoziționale, dezvoltând un tur virtual 360° al expozițiilor, precum și tururi online cu posibilitatea dialogării. Toate proiecțiile de film cu sunet live vor fi transmise online.

Analogic aduce la Timișoara lucrări și obiecte din Austria, Spania, Germania, Georgia, Slovenia și România. Avem șansa să prezentăm lucrări ale unor artiști din Graz, oraș înfrățit cu Timișoara și fostă Capitală Europeană a Culturii în 2003. Expozițiile vor fi montate în foaierul și în galeria de artă ale Casei Tineretului, iar micro expoziții vor fi deschise în cinci centre de tineret din cartiere, coordonate de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, programul de vizitare urmând să fie anunțat pe pagina de Facebook a fiecărui centru de tineret.

Lumina analogică va fi dusă și în zona istorică, precum și în centrele frecventate des de tineri din oraș, cu susținerea partenerilor noștri, în ale căror vitrine vom monta info expoziții: U-man, Cărturești Centru și Mall, La Două Bufnițe, Viniloteca, D’arc, Gi-Bi, Craftology, Bastion și Cowork Timișoara.

„Suntem bucuroși să găzduim unul dintre puținele tipuri de activități care mai permit accesul publicului, datorită spațiului larg și sigur, care facilitează respectarea tuturor normelor în vigoare. Foaierul și galeria de artă ale Casei Tineretului vor primi laolaltă expoziții cu lucrări ale artiștilor timișoreni, români și internaționali, aducând lucrările expuse la rang de obiect analogic. Deși ne-am fi dorit să oferim și concerte analogice cu public, acestea vor fi transmise online, fiind accesibile tuturor celor interesați”, au transmis reprezentanții FITT.

„Ne încăpățânăm să ducem proiectul până la capăt, cu toate că pentru artiști este o experiență rece să performeze fără niciun spectator în sală. Artistul se hrănește din emoția scenei, dar suntem pregătiți să ne manifestăm și «cu masca pe figură». Sigur că aș putea să vorbesc despre cât de greu este să organizezi un festival internațional în anul corona. Sau poate aș putea să iau în vizor inflația culturală și pseudo culturală de dinainte de pandemie. Totuși pentru noi 2020 este un an în care cei care nu pot fără culturâ fac cultură. Limitările ne-au ascuțit creativitatea. Nu avem voie să facem concerte «live» am făcut din formațiile Die Buben in Pelz (Austria) și Survolaj obiect expozițional. La fiecare ediție Analog Mania au participat artiștii care și-a montat singuri lucrările. La Analogic 2020 am adus doar lucrările și muncim din greu să montăm 30 de expoziții, 10 info expo și 5 micro expo înscenate pe 2 nivele la Casa Tineretului plus 15 locații din oraș.


Tot evenimentul este documentat cu tur virtual 360 grade. Sigur că facem livestream și în plus 4 proiecțiile de film cu sunet live sunt inregistrate multitrack și filmate ca apoi materialul montat să rămână ca documentare post eveniment. Ce să mai spun că am făcut obiect din poeziile lui Daniel-Silvian Petre, că am adus o chitară făcută din podeaua Burgtheater-ului din Viena sau lucrări din Georgia, sculptură din sudură, 3 artiști din Graz, oraș înfrățit cu Tmișoara și capitală culturală europeană în 2003, serigrafie, colaj-grafică, lucrări video, fotografie cu intervenții grafice, 5 expoziții muzeale și multe alte. Zic doar că Analogic-ul merită vizitat“, spune Emil Kindlein.

PROGRAM Analogic

Proiecții de film cu sunet live*:

8 noiembrie: Deschiderea oficială | «The Cabinet of Dr. Caligari» (Robert Wiene, 1920)
Heidi Fial (electric guitar, organ) | Tobias Pöcksteiner (doublebass, electric bass)

22-25 noiembrie: «Man With a Movie Camera» (Dziga Vertov, 1929)
Rodion GA (Cluj, compoziții pe bandă) | Sergiu Cătană (tobe) | Irinel Cârlan (saxofon) | Emil Kindlein (chitară) | Shanyio (tape mix &prepared cymbalom) | Gabriel Almași (teremin) | Adrian Șchiopu (tobe) | Răzvan Marcuci (bas) | Petre Ionuțescu (trompetă, clape)
*toate concertele vor fi transmise online

Expoziții:

FOTO

Xavi Bassols – Pinhole Barcelona (Spania)
Markus Kaesler – uniform urbanism (Germania)
Miša Keskenović – Times (Slovenia)
Rene Schäffer – Alto Beat Drums Painting (Germania)
Cristian Graure – AFTER/IMAGE (România)
Daniel Tellman – Pinhole Moustache (România)
Iosif Costinaș – Din arhiva personală (România)
Liviu Tulbure – Fotoclasica (România)

OBIECT

Michael Spalt Guitars & Andreas Neubauer – VGC 002 Buregtheaterguitar (Viena, Austria)
Georg Skrenek & Edgar Tezak – Alto Beat Drums Painting (Viena, Austria)
Daniel Furian – 13 Custom Instruments (Graz, Austria)
Sergiu Cătană Shakuhachi (România)
Jörg Vogeltanz – MUGSHOTS – series 1 (Graz, Austria)
Gabriel Kelemen – KLMN sonic CODEX (Timișoara, România)
Werner Schimpl – on/no (Graz, Austria)
Wolfgang Rahs – Is this jewelry? (Graz, Austria)
Eteri Nozadze – Multiple Intersection (Georgia)
Winfried Steiner – Reflections (Austria)
Marian M. Ștefan – Strărăsunări (România)
Dr. Luchiț – Masca (România)
Attila Bajko – Giusina, o cămilă de București (România)

OAMENI, SPAȚII, ARTE

Buben in Pelz – Band-object (Viena, Austria)
Survolaj – Band-object (România)
Early Morning Melody – The inflatable boat (Viena, Austria)
Cineclub CFR (România) | Vinyl & Music – The festival (Viena, Austria)
Revela-T – The festival (Spania)
Analog Mania – The festival (România)

TYPO

Dr. Knoche – Gigposter (Viena, Austria)
Daniel Silvian Petre – poezie-obiect (România)
Florin Arhire – stencil & T-shirt (România)

COLECȚII & EXPOZIȚII MUZEALE

Muzeul Uneltelor – Cătălin Sorescu (România)
Muzeul Consumatorului Comunist – Ovidiu Mihăiță (România)
Analog Audio Collection – Bogdan Puriș (România)
CinemaToGraf – Kindlein Museum (România)
Colecția de filumenie – Dorotea Momir (România)
Colecția de Ceasuri – Cornel Pituț (România)
Amateur Film Collection – Heidi Fial (Austria)
Poster Collection – Tim von Hag (Austria)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.