Atracții turistice din Banat care așteaptă să fie puse în valoare

Atracții turistice din Banat care așteaptă să fie puse în valoare

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-154273739">

Caraș-Severin este unul din județele care ar putea avea o ofertă turistică extrem de generoasă – de la frumuseți naturale și stațiuni vestite până la vestigii istorice și o lume rurală cu obiceiuri și tradiții specifice doar acestei zone, dacă ar exista mai multe interes pentru infrastructură, pentru restaurarea patrimoniului și o promovare pe măsură.

Proiecte pentru dezvoltarea turismului

Cei care au putere de decizie în promovarea turismului dau semne că încep să realizeze oportunitățile acestui domeniu și beneficiile sale și, deocamdată, au întocmit un plan de susținere a dezvoltării turismului din fonduri europene pentru prioada 2021-2030.

Planul, alcătuit din mai multe programe, prevede alocarea unui buget semificativ din fondurile europene pentru asigurarea unui pachet minim de dezvoltare turistică, în baza căruia vor putea fi depuse proiecte pentru reabilitarea infrastructurii rutiere către obiective turistice, restaurarea monumentelor și includerea lor în circuitul turistic, protejarea frumuseților naturale, realizarea unor produse de eco-turism sau modernizarea locurilor de cazare și a serviciilor oferite turiștilor. Programul ar urma să fie lansat în cursul anului viitor iar administrațiile locale vor avea posibilitatea de a depune proiecte.

Funicular turistic la Reșița

La Reșița se dorește transformarea funicularului folosit pe vremuri la transportul calcarului de la cariera de pe valea Domanului în obiectiv turistic, pentru a pune în valoare traseul care  leagă două dealuri și a oferi posibilitatea admirării orașului de la înălțime, amenajarea unei tiroliene care ar urma să treacă printre stâlpii de susținere a funicularului și a unei zone de agrement pentru tineri.

Pe drumul parcurs de funicularul care nu mai funcționează de aproximativ două decenii, se dorește și amenajarea unui drum pietonal care va începe din locul de extragere al calcarului, va trece pe lângă furnal și va ajunge la halda de zgură  care urmează să fie ecologizată.

Vestigii istorice aproape necunoscute

Comuna Brebu Nou, cunoscută mai ales pentru festivalurile de la Gărâna sau pentru stațiunea Trei Ape, aflată între cele două localități, intenționează să amenajeze în vechea școală din Gărâna un muzeu și un centru de arte pentru turiștii aflați în trecere prin localitate, iar donjonul medieval din comuna Turnu Ruieni, cuoscut și sub numele de „turnul lui Ovidiu”, monument istoric, ar putea, la rândul lui, atrage turiștii dacă ar fi reconstruit și pus în valoare.

Sasca Montană cu vechea mină romană și împrejurimi superbe sale este un alt loc cărășean ale cărui frumuseți pot atrage turiștii în orice anotimp dar este destul de puțin cunoscut, la fel ca ruinele romane din comuna Zăvoi.

Obiceiuri și tradiții cărășene pentru turiști

Satele cărășene, depozitare ale unui adevărat tezaur etnografic, se află și ele în atenția celor care doresc să promoveze turismul, deși multe sunt la un pas de paragină și locuite în cea mai mare parte de bătrâni, care nu mai au puterea de a le ține în viață.

Reabilitarea multor obiective locale, a unor case tradiționale și promovarea unor obiceiuri specifice locului le-ar putea însă revigora și transforma în zone atractive. Refacerea fațadelor unor case din comuna Eftimie Murgu sau  renovarea și punerea în funcțiune a nu mai puțin de zece mori de apă cărășene de către asociația „Acasă în Banat” și introducerea lor în circuitul turistic e un exemplu în acest sens.

Surse foto: news.ro, realitateadereita.net, locuridinromania.ro, cnipt-caransebes.ro, wikipedia.org, cimec.ro, destinatie-romania.ro, infocs.ro, inquamphotos.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.