Copreședintele Pro România Timiș: PNL și PSD negociază majorități în mai multe...

Copreședintele Pro România Timiș: PNL și PSD negociază majorități în mai multe consilii locale din Timiș. Cu cine discută USR

2
DISTRIBUIȚI

Nicolae Birău, copreședintele Pro România Timiș a dezvăluit, aseară, la PRESSALERT LIVE, că deși PNL și URS negociază pentru majorități în Consiliul Județean Timiș și în Primăria Timișoara, cele două partide discută și cu PSD și Pro România pentru alianțe în consiliile locale din județ.

„Se încearcă această alianță forțată, dar asta doar până în data de 6 decembrie. Cred că fiecare dintre cele două partide tărăgănează decizia, pentru că nu-și doresc să facă această alianță. E clar, și se vede în teritoriu, PNL își dorește o alianță cu PSD-ul. Deja sunt câteva consilii locale în județ unde fac înțelegeri de genul acesta, excluzând și USR și Pro România din discuții. Cred că și la consiliul județean se așteaptă să se întâmple la fel. Se negociază majorități, sunt localități cu primari PNL care vor avea viceprimari PSD, și invers. La Racovița, de exemplu, primarul PSD care avea majoritate cu Pro România, va avea viceprimar PNL. Am avut discuții preliminare acolo. Nu există nicio comună din Timiș cu majoritate USR – PNL, nici la consiliul județean. Inclusiv la Ghiroda PSD-ul susține, chiar dacă are majoritate primarul PNL, dar în consiliul local deciziile de patrimoniu se iau cu 2/3 și au nevoie de susținere. Sunt înțelegeri, mai sunt și altele, veți vedea că vor mai apărea în zilele următoare”, a spus Nicolae Birău în emisiunea PRESSALERT LIVE

Acesta consideră că totul se face momentan „în umbră”, pentru că niciunul dintre partide nu vrea să-și „sperie” electoratul înainte de alegerile parlamentare. „E cel mai ușor pentru PNL să aibă susținerea PSD-ului, și se vede și acum. De ce credeți că acest guvern guvernează în felul acesta, de ce credeți că alegerile au rămas pe 6 decembrie indiferent de ceea ce s-a întâmplat. Exact cu susținerea PSD-ului din umbră. Se reface acel USL. Toate astea nu au cum să se facă fără știința liderului, iar la ora actuală Alin Nica e președintele PNL Timiș. Dacă nu e informat, înseamnă că are o mare problemă în partid. E clar că PNL-ul nu-și dorește alianțe vizibile cu PSD, pentru că în trei săptămâni sunt alegeri, dar nici nu vedem o dorință de a se lipi de USR.


Le va fi greu, deși au pârghiile. În Primăria Timișoara și în consiliul județean formarea majorităților ar fi lejeră. Ce i-a împiedicat să facă acest lucru, să se pună la masă și să discute de acele proiecte pe care le fluturau în timpul campaniei. Diferența dintre discursul public și interesul de grup al unora este enormă. Electoratul PNL-ului nu este același cu cel al PSD-ului, dar pentru dânșii e formula perfectă, politic”, este de părere primarul din Variaș care, din afară, vede că liberalii sunt cei care nu-și doresc de fapt alianța cu USR PLUS.

Candidatul pentru Senat a menționat că „Pro România este partidul care a pornit la drum și și-a asumat de la început acest rol, de a sta în opoziție”, dar că la nivel local vor sprijini proiectele pe care le consideră utile comunității. „În anumite localități suntem dispuși să susținem niște proiecte comune. În campanie nu am exclus nicio alianță și nicio negociere. Și acum ne-am întâlnit și cu reprezentanți ai USR în anumite comune, unde avem de ce să negociem. Să știți că sunt oameni de dialog în fiecare partid, nu putem să punem o etichetă pe toată lumea, că dacă e din USR nu se poate discuta. Au și ei acolo 10 – 20% extremiști, oameni care sunt rupți de realitate. Dar restul sunt oameni coerenți, cu care se poate discuta. Ați văzut la Dumbrăvița, unde primarul are susținerea noastră. La CJT vom susține proiectele care sunt benefice Timișului. Nu dăm un vot în alb PNL-ului și lui Alin Nica, dar putem fi constructivi. La fel vom face și în Consilul Local Timișoara”, a mărturisit Nicolae Birău.

Reprezentanții Pro România au discutat atât cu PNL, cât și cu USR PLUS despre posibilitatea formării unei majorități în Consiliul Local Timișoara și Consiliul Județean Timiș, însă Birău spune că dacă cele două părți nu ajung la o înțelegere, atunci pretențiile Pro România se vor schimba. „Au fost niște discuții preliminare. Noi am avut o propunere inițială, dar nu vom fi niciodată roata de rezervă nici a PNL-ului, nici a USR-ului. Le-am atras atenția că dacă nu se vor înțelege, să nu vină și să avem discuții că sunt buni și cei care au rămas. Atunci vom schimba condițiile. Încă, la nivel declarativ, se poate face alianța între PNL și USR PLUS. Sunt și comune unde sunt discuții USR PLUS – Pro România unde negociem majorități, dar primarul e PNL, de exemplu. Din păcate, nu avem nicio localitate în care să închidem majorități cu PSD. Am putea să facem, dar se pare că nu se dorește. Noi suntem dispuși la orice discuție, dar acolo unde putem să maximizăm și avem consilieri, ne dorim viceprimari. Dacă nu, vom rămâne în opoziție, nu avem ca scop obținerea unui post în executiv călcând peste orice”, a explicat candidatul Pro România pentru Senat.

2 COMENTARII

    • Singurul senator de Timiș al USR e traseist de M10 și nu doar traseismul e buba USR. Se aude că Coldea a fost în spatele înființării și dezvoltării USR din 2016, bineînțeles prin mulți oameni(ceea ce este ilegal), dintre care mulți conduc acest partid. Nu fiți naivi. Nu sunt partide curate. Sau dacă ar fi, nu ajung la putere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.