COVID-19: Cum te pregătești pentru testul RT-PCR?

COVID-19: Cum te pregătești pentru testul RT-PCR?

0
DISTRIBUIȚI

Testul RT-PCR (reacție în lanț în timp real a polimerazei) este folosit pentru detectarea calitativă a acidului nucleic din SARS-CoV-2 în probele din căile respiratorii superioare și inferioare colectate de la persoane suspectate de COVID-19, dar nu numai.

Virusurile dobândite în principal pe cale respiratorie, cum ar fi SARS-CoV-2, sunt de obicei diagnosticate prin detectarea directă a componentelor virale la specimenele respiratorii. Cele mai frecvent utilizate două instrumente pentru a face acest lucru sunt testele de amplificare a acidului nucleic prin reacția în lanț în timp real a polimerazei (PCR) sau testele pe bază de antigen.

Când a început pandemia de COVID-19, testele RT-PCR au fost primele dezvoltate și utilizate pe scară largă și rămân instrumentul principal utilizat pentru diagnosticarea bolii COVID-19. Așadar, un test RT-PCR este conceput pentru a detecta o infecție cu SARS-CoV-2 aflată în desfășurare, NU pentru a arăta dacă persoana a avut COVID-19 în trecut (pentru a afla dacă ai avut boala, poți face un test de anticorpi).

Testul RT-PCR pentru depistarea bolii COVID-19 se poate solicita nu doar de către cei care bănuiesc că sunt infectați cu SARS-CoV-2 deoarece au simptome de COVID-19, ci poate fi cerut și de angajatori pentru reluarea activităților profesionale ale angajaților, de gravidele care se pregătesc să nască, de contactele bolnavilor de COVID-19 (în acest caz, e bine ca testarea să se facă la 5 zile după ultimul contact cu persoana bolnavă), de pacienți care se pregătesc de o intervenție chirurgicală, de persoane care călătoresc și de oricine altcineva care dorește să se asigure că nu este infectat cu noul coronavirus.

Înainte de a face acest test de diagnostic pentru detectarea bolii COVID-19, ține cont de următoarele îndrumări:

– Îți faci programare la o clinică unde se poate efectua testul RT-PCT. Unele clinici permit programare imediată, pentru altele timpul de așteptare este de o zi sau mai multe zile.

– Cu o oră înainte de test eviți să fumezi (atât țigări clasice, cât și electronice).

– Cu patru ore înainte de test nu mănânci nimic și nu bei decât apă. De asemenea, nu mesteci gumă și nu consumi bomboane mentolate.

– La clinica unde se face testul vei merge cu cartea de identitate care să confirme că datele pentru programare sunt corecte. De asemenea, vei intra în clinică purtând mască de protecție care să îți acopere nasul și gura.

– Ai în vedere că timpul de eliberare a rezultatelor poate fi de 24, 48 sau 72 de ore.

 

Ce presupune testul RT-PCR?

Pentru a detecta prezența virusului care provoacă boala COVID-19, se vor lua probe din căile respiratorii al pacientului, prin exsudat nazofaringian și faringian. Ambele tampoane se vor transporta în același recipient spre laborator.

Pentru exsudatul nazofaringian, probele sunt colectate din partea din spate a nasului de către un cadru medical calificat.


Pacientul nu trebuie să facă nimic special pentru a se pregăti, doar să nu își curețe nasul înainte de test. Tamponul este introdus prin nară în zona nazofaringiană, se răsucește de două sau de trei ori, timp în care pacientul va simți o ușoară presiune (testul nu este dureros, doar ușor neplăcut), după care se extrage.

Pentru exsudatul faringian, este important ca pacientul să își facă testul fie dimineața, înainte de toaletarea cavității bucale și înainte de a fi consumat alimente sau la 4 ore după ce a mâncat ultima dată. Pacientul va sta cu capul dat pe spate, iar cadrul medical va introduce tamponul în gură și, fără să atingă limba, va șterge amigdalele și peretele din spate al faringelui.

Procesul de testare durează între 5 și 10 minute. Deși acuratețea acestui gen de test este foarte mare, există posibilitatea ca rezultatul să fie fals pozitiv sau fals negativ. Indiferent de rezultatul testului, dacă persoana testată prezintă simptome de COVID-19, e necesar să rămână la domiciliu, în autoizolare.

 

Măsuri de protecție personală și comunitară împotriva infectării cu SARS-CoV-2

COVID-19 se transmite cu ușurință de la o persoană la alta, în principal dacă se află în contact strâns (la mai puțin de 1,8 metri) prin picături respiratorii produse atunci când o persoană infectată tușește, strănută, respiră, cântă sau vorbește. Picăturile respiratorii provoacă infecții atunci când sunt inhalate sau depuse pe membranele mucoase, cum ar fi cele care acoperă interiorul nasului și al gurii. În anumite circumstanțe (de exemplu, când oamenii se află în spații închise, cu ventilație slabă), COVID-19 poate fi răspândit prin transmitere aeriană. Mai rar, boala se ia și prin contactul cu suprafețe contaminate.

 

Pentru a te feri pe cât posibil de infectarea cu SARS-CoV-2 și pentru a-i proteja și pe cei din jur, e necesar:

Să te speli des și corect pe mâini (pentru cel puțin 40 de secunde, dar nu mai puțin de 20 de secunde, mai ales după ce ai fost într-un loc public sau după ce ți-ai suflat nasul, ai tușit sau ai strănutat). Dacă apa și săpunul nu sunt disponibile, utilizează un dezinfectant pentru mâini care conține 70% alcool.

Să eviți să-ți atingi gura, nasul și ochii cu mâinile nespălate.

Să eviți contactul apropiat cu persoane din afara casei (stai la cel puțin 1,8 metri de oamenii din jur).

Să porți mască de protecție atunci când ieși în public (pe stradă, în mijloacele de transport, în magazine, la serviciu etc.) indiferent de starea ta de sănătate, deoarece ai putea fi asimptomatic și totuși infectat cu SARS-CoV-2. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.

Curăță și dezinfectează zilnic suprafețele atinse frecvent, cum ar fi mesele, clanțele, întrerupătoarele, mânerele, biroul, telefoanele, tastaturile, toaletele, bateriile și chiuvetele.

Fii atent zilnic la felul în care te simți. Dacă începi să prezinți simptome de COVID-19, cum ar fi febra, tusea și oboseala, rămâi la domiciliu.

Vaccinează-te antigripal. Cel mai probabil, coronavirusul și virusul gripal circulă împreună în această toamnă, cât și în iarna care urmează, astfel încât, pentru a scădea riscul de a te îmbolnăvi de ambele boli în același timp, COVID-19 și gripă, e bine să faci vaccinul antigripal. Atenție, vaccinul antigripal NU te ferește de COVID-19, dar îți scade riscul de a avea și gripa în eventualitatea în care faci COVID-19.

 

Sursa: doc.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.