Dublu vinil cu Petre Ionuțescu și Daniel Dorobanțu, înregistrat la festivalul de...

Dublu vinil cu Petre Ionuțescu și Daniel Dorobanțu, înregistrat la festivalul de jazz de la Gărâna

0
DISTRIBUIȚI
Daniel Dorobanțu (stânga), Marius Giura și Petre Ionuțescu

Melomanii din întreaga țară au parte de un eveniment deosebit: apariția dublului vinil Petre Ionuțescu & Daniel Dorobanțu „Alive at Gărâna Jazz Festival“. Materialul a fost înregistrat live în noaptea dintre 12 și 13 Iulie 2019 la Gărâna Jazz Festival, în Munții Semenic și este o fuziune de muzică acustică și electronică, jazz și ambient, concertul celor doi timișoreni oferind o narațiune de frontieră, aventuroasă dar totodată unitară, primitoare și caldă. Primul vinil din această apariție cuprinde piesele Neochat 1 și Isvoare de senin (partea 1A) și Foc de Munte, Roua Noua, Armonia Serii și Cuvântul din Marile – Timp (partea 1B). Cel de-al doilea vinil cuprinde melodiile Cu ochii de stele, Luna, Cartea de piatră, Astrul Departe și Ceasuri (partea 2A) și Adie Mirlin, Creanga de Aur și Neochat 2 (partea 2B). Discul a fost realizat la MMP Germany și a fost produs și finanțat de Fundația Culturală Jazz Banat. După cum am aflat de la Marius Giura, președintele fundației culturale care organizează festivalul de jazz de la Gărâna, dublul vinil se găsește la Viniloteca în Timișoara, în scurt timp urmând să fie disponibil și în alte locații.

Artistul timișorean Petre Ionuțescu este binecunoscut melomanilor graţie implicării în multe proiecte, printre care se numără Blazzaj, Alexandrina, Subcarpaţi, Negură Bunget, Thy Veils, Makunouchi Bento sau proiectul solo Trompetre. Născut la Lipova într-o familie în care trompeta era o „jucărie“, Petre a fost atras de instrumentele muzicale din fragedă pruncie.


După clasele gimnaziale, în 1990, s-a înscris la Liceul de Muzică Sabin Drăgoi din Arad și mai apoi a terminat Conservatorul din Timișoara. Printre primele apariţii memorabile ale lui Petre s-au numărat cele incluse în cadrul Sărbătorii Saltimbancilor alături de o trupă din care făcea parte şi Robert Magheţi (ex – Sistem) sau momentele de cântat la chitară pe băncile din Complexul Studenţesc, în vremurile în care în oraşul nostru existau puţine trupe muzicale. Una din primele trupe din România care s-a aventurat pe teritoriul unor genuri ca acid-jazz, nu-jazz sau funk, Blazzaj, a luat naştere în 1996 sub numele de Funkin’le Free şi l-a cooptat în „echipă“ pe Petre Ionuţescu. De-a lungul anilor artistul a colaborat în proiecte muzicale cât se poate de diverse, condiţia sine qua non fiind acea ca să existe o legătură între artişti. Pe plan solo a devenit cunoscut datorită proiectului Trompetre, cu care a lansat în 2016 albumul „Maria Radna Live” ce conține șapte piese – compoziții originale, toate având ca punct de inspirație natura, într-o multitudine de manifestări.

Artistul timișorean Daniel Dorobanțu este considerat un pionier al muzicii ambient în România și a fost sărbătorit cu o emisiune specială difuzată de TVR sub genericul „Remix“, realizată de Doru Rocker Ionescu. De la debutul său în 1995, Daniel Dorobanțu a produs numeroase albume de studio și lucrări de artă video, instalații, spectacole live și experimente multimedia. Arta sa este o mărturie a unei viziuni dense despre explorare și căutare în sfera nedefinitului. Îl motivează un interes de lungă durată și o cercetare continuă asupra naturii inspirației însăși și asupra aspectelor contemplative și meditative ale procesului artistic. Lucrările sale au fost comandate și promovate de Institutul Cultural Român, Centrul Ars Electronica din Linz, Consulatul Onorific al Italiei la Timișoara, Romanian Design Week și menționate în The New York Times și The Guardian. Ca fondator al ansamblului de artă sincretică Thy Veils, este considerat un pionier al muzicii ambient în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.