Expoziție-omagiu la Timișoara, la 20 de ani de la moartea lui Horia...

Expoziție-omagiu la Timișoara, la 20 de ani de la moartea lui Horia Bernea. Cum poate fi vizitată

0
DISTRIBUIȚI

La două decenii de la săvârșirea din viață a lui Horia Bernea, Galleria 28 de pe strada C. Brâncoveanu nr. 28 aduce un omagiu cunoscutului pictor și director al Muzeului Țăranului Român, găzduind, până la sfârșitul acestui an, o expoziție colectivă, cu picturi de Horia Bernea care fac parte din colecțiile Costion și Maria Nicolescu și Ioan și Andreea Nicolescu, alături de lucrări semnate de prietenii săi Constantin Flondor, Ion Grigorescu, Horea Paștina și Mihai Sârbulescu.

Despre Horia Bernea, pictorul Mihai Sârbulescu spune că este cel mai vital om pe care l-a întâlnit vreodată, dar în ciuda numeroșilor admiratori care îl asaltau, nu agrea vernisajele. Bernea obișnuia cam în fiecare an să dea o raită pe la mănăstirile din Moldova și de fiecare dată poposea la mănăstirea Petru Vodă, pentru a-l vedea pe starețul Iustin Pârvu, trecut și el la cele veșnice în urmă cu câțiva ani. Părintele îi spunea lui Horia Bernea că „pictura este sora mai mică a misticii” iar pictorul a considerat această comparație drept un adevărat titlu de noblețe, cu atât mai mult cu cât pictura sa este socotită una eminamente mistică, dincolo de subiect sau tehnică întrezărindu-se mereu o taină pe care artistul o caută firesc dar asiduu.

Horia Bernea este un pictor care, în opinia lui Costion Nicolescu, rămâne unic prin abordările sale, prin problematica abordată și felul în care a tratat-o, prin asumările, râvnirile și mărturisirile sale răspicate sau prin exprimările sale picturale și aforistice.

Expoziția poate fi vizitată prin programare telefonică la nr.


0722.503.028.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.