Fotografii istorice, reunite în catalogul „Hutterer: fotograful/Der Fotograf”. Lansarea are loc online

Fotografii istorice, reunite în catalogul „Hutterer: fotograful/Der Fotograf”. Lansarea are loc online

0
DISTRIBUIȚI

Artistul fotograf dr. Cristian Graure, profesor la Universitatea de Vest, lansează astăzi, online, catalogul „Hutterer: fotograful/Der Fotograf”, care, în opinia autorului, reprezintă „un act deliberat de reabilitare culturală a operei unei figuri reprezentative pentru viața imaginii, pentru studiul și cercetarea artei fotografice în general”.

Catalogul redescoperă opera fotografică a lui Hutterer Géza (1864-1917) în contextul spațiului multicultural din vestul țării, aceasta fiind și în prezent o privire postumă asupra unei reprezentări care își dobândește astfel eternizarea. Fotografiile sale păstrează tensiunea timpului trăit, care îmbină subtilitatea permanentă a artei cu fragilitatea destinului, iar publicarea lor se dorește a fi un act memorial care, în prezent, „se conturează și redefinește un segment sublim al spațiului latent dintre comunicare și rememorare”.

Ilustrațile pot fi percepute și ca o privire introspectivă asupra propriului traseu artistic al autorului, a percepției personale asupra imaginii dincolo de natura reprezentării, dar și o călătorie retroactivă prin universul fotografic al lui Hutterer care străbate timpul implacabil și transformă imaginile în procese de cunoaștere care se supun, invariabil, unor dimensiuni reflexive.

Evenimentul va avea loc în sala de conferințe a bibliotecii germane „Alexander Tietz” din Reșița și va fi transmis, online, de la ora 18.30, accesând paginile de Facebook și Youtube ale organizatorilor.


Alături de autor se vor afla scriitorul timișorean Robert Șerban și editorul Erwin Josef Țigla, care vor prezenta albumul. Catalogul întocmit de Cristian Graure este singura carte dedicată lui Hutterer Géza și printre primele dedicate fotografilor din România, în contextul în care istoria fotografiei este destul de puțin cercetată în țară iar această lucrare, apărută cu sprijinul Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, se înscrie în seria pe care autorul a dedicat-o artei fotografice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.