Grădina Zoologică de la Pădurea Verde s-ar putea închide UPDATE Cerbul bolnav...

Grădina Zoologică de la Pădurea Verde s-ar putea închide UPDATE Cerbul bolnav a murit. Fritz: „Animalele nu mai pot trăi în aceste habitate în care nu s-a investit niciun leu din 2014”

1
DISTRIBUIȚI

Primarul Dominic Fritz ia în calcul închiderea Grădinii Zoologice de la Pădurea Verde și redeschiderea ei după ample lucrări de reabilitare și chiar extindere.

„Știu că foarte multă lume s-a îngrijorat în ultimele două zile după apariția pozei cu cerbul bolnav de la Grădina Zoologică. Am vorbit și eu de mai multe ori despre situația de la Zoo, care este deloc acceptabilă. În Grădina Zoologică nu s-au mai făcut investiții de ani de zile și trăiește pe un buget enorm de mic, la limită, nu există un management profesionist și chiar dacă muncitorii de acolo se străduiesc, îngrijirea animalelor nu este la standarde europene și se văd și rezultate. Vă amintiți că în urmă cu două luni au fost omorâți cangurii din Zoo pentru că avem o problemă cu paza. Și acum avem acest cerb bolnav. Am trimis ieri veterinarul nostru și azi am înțeles că este și un cabinet extern de medicină veterinară care a venit. Starea lui de sănătate nu este bună. Cerbul este sub supraveghere medicală. Diagnosticul specialiștilor este indigestie prin împăstare, adică s-a aglomerat hrană în stomac. Mă tem că pentru acest cerb speranțele nu sunt foarte mari. Subliniez că nu a fost o maltratare. E foarte clar că situația la Zoo nu mai poate să rămână așa cum este”, a declarat, marți, primarul orașului.

Dominic Fritz a avut mai multe discuții zilele acestea și a luat decizia să închidă Grădina Zoologică, însă spune că vor fi discuții pe această temă și în Consiliul Local.

„Am luat decizia să închidem Grădina Zoologică până când avem un concept de dezvoltare foarte clar, până când facem investiții majore, până când o putem deschide ca pe o grădină educativă în care conservarea și diversificarea este prioritate, și nu un divertisment, o grădină zoologică modernă, europeană, în care animalele și bunăstarea lor sunt pe primul loc.


Analizăm ce presupune această închidere, dacă pentru o parte din animale putem să avem grijă în continuare, altele probabil vor fi relocate în alte grădini zoologice, dar toate acestea trebuie analizate cu grijă și trebuie să facem pașii necesari. O să iau legătura cu orașele înfrățite, mai ales Karlsruhe, Szeged, Mullhouse, o să iau legătura cu ei pentru a dezvolta acest concept pentru o nouă grădină zoologică mai modernă și mai respectuoasă pentru drepturile animalelor”, a spus Fritz.

Primarul a mai precizat că la Oradea, Grădina Zoologică a fost închisă în 2010, reamenajată și redeschisă după trei ani.

„Vrem să o închidem ca să avem timp să dezvoltăm integral, mai ales că avem posibilitatea de extindere”, a mai adăugat primarul.

UPDATE „Din păcate, cerbul de la zoo nu a mai putut să fie salvat. Am făcut o mică anchetă din care a rezultat că nu a fost vorba despre maltratarea sau neglijarea lui, ci de o boală de care suferea de trei săptămâni. Animalele nu mai pot trăi în aceste habitate în care nu s-a investit niciun leu din 2014. Condițiile improprii de viață contribuie la deteriorarea sănătății lor. Decizia mea este să închid Grădina Zoologică pentru modernizare. Acum organizăm această închidere pentru că nu o putem face peste noapte, trebuie să vedem unde relocăm animalele, dacă acestea pot rămâne în continuare să fie îngrijite aici. Luăm legătura cu orașele cu care suntem înfrățiți și care au un zoo modern, Szeged, Karlsruhe, Mulhouse, să ne ofere sprijin pentru realizarea de habitate noi și modernizarea celor existente, conform standardelor europene. Vom lucra la un concept de dezvoltare care să răspundă și la întrebarea care este obiectivul unui zoo în secolul 21. În niciun caz nu mai putem să ținem deschisă o grădină zoologică pentru divertisment, o grădină zoologică cu condiții improprii. Bunăstarea animalelor trebuie să primeze, iar scopul trebuie să fie unul educativ și unul de conservare”, a transmis primarul Dominic Fritz.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.