Ilie Stepan pregătește un album cu variante alternative: „Am prieteni muzicieni cu...

Ilie Stepan pregătește un album cu variante alternative: „Am prieteni muzicieni cu care mă mândresc“

0
DISTRIBUIȚI

Seria variantelor alternative ale pieselor editate de Stepan Project continuă cu melodia „The Man Without Identity“, (care în varianta inițială purta numele de „Lunetistul”), iar o veste care va provoca cu siguranță încântare pentru melomani este acestea că acestea se vor regăsi pe un viitor album.

„Nimic nu poate să stea în calea fiorului existențial… sufletul este ascuns undeva în fiecare din noi și mai devreme sau mai târziu tresare infiorat de propria-i existență…”, a spus Ilie Stepan în descrierea piesei. Alături de el, la această melodie au colaborat Doru Apreotesei, Dixie Krauser, Horea Crișovan, Liviu Butoi, Mario Florescu, Eli Patisen, Victor D. Oancea, Sebastian Ciocan, Florin Buciu, Pavel Vereș și Doru Eugen Iosif-Titz.

Gândit inițial ca un proiect muzical care să cuprindă șapte variante alternative ale unor compoziții de pe Lumina, seria melodiilor remixate și remasterizate își vor găsi locul pe un viitor CD. Și, dacă va fi posibil… și pe un dublu-vinil, unde melomanii vor avea parte de un… plus.

„Varianta alternativă „The Man Without Identity», este piesa a șasea ca și ordine cronologică în acest proiect pe care l-am gândit inițial ca un proiect cu șapte piese. Următoarea piesă, cea de-a șaptea, din acest ciclu este «The Crusader» («Cavalerul cruciat»). Variantele alternative ale acestor piese au parte de un mixaj mai elaborat, mai adus zilelor noastre… de 2020, cu masterizarea deosebită făcută de prietenul meu Florin Buciu din Toronto și cu părți muzicale noi față de variantele inițiale. Sunt piese mai lungi, de structură muzicală mai complexă. Nu am ținut cont de latura de «comercialitate» a pieselor, de durata obligatorie…în ghilimele spus… cu care te biciuește radioul apropo de lungimea melodiilor, ca să o poată difuza. Pe un CD este spațiu bun ca durată. Ne-am gândit să scoatem acest proiect și sub formă analogică deci pe un dublu vinil. După consultările mele cu Florin Buciu din Canada, am ajuns la concluzia că durata ideală a unui dublu – vinil este undeva între 78 și 80 de minute. Pentru un dublu vinil… mai e loc.


Probabil vom edita și a opta piesă, care va fi Time Machine (Mașina Timpului), tot o variantă alternativă. Sperăm să găsim suportul financiar pentru această aparițieanalogică“, spune Ilie Stepan.

Zilele acestea se împlinesc doi ani de când melomanii au avut parte de lansarea cărții „Șapte zile, plus una. Mircea Mihăieș în dialog cu Ilie Stepan”. Titlul acestui volum stă și la baza viitorului material sonor pregătit de Stepan Project… „Șapte variante alternative… plus una“. În ceea ce privește inspirația care a stat la baza acestei piese, Ilie Stepan ne-a dezvăluit că melodia s-a născut în urma lansării albumului Undeva în Europa în 2001 care s-a petrecut în incinta penitenciarului Popa Șapcă din Timișoara.

„Este o piesă cvasi instrumentală, o piesă dură cu un rock puternic, o piesă în ton cu zbuciumul lumii. O lume agitată, agresivă, în care se întâmplă veșnic ceva. Această piesă mi-a fost inspirată de o întâmplare pe care am trăit-o la lansarea discului Undeva in Europa, la penitenciarul Popa Șapcă. În sală au fost spectatori din toate categoriile de pedepse…chiar și criminali. La acea lansare, unul dintre cei care își ispășeau pedeapsa acolo a venit la microfon și a spus… «N-am înțeles nimic din muzica asta dar după ce am ascultat-o am simțit o caldură și o stare de bine». Mi-a ramas intipărit acest episod. Mi-am dat seama că fiecare om are în sufletul lui are un colț, o zonă care rezonează… nu se știe când și în ce situație… la ceva plăcut din domeniul artei. Licărul acela al sufletului e prezent …în fiecare dintre noi… ascuns în cotloane sau mai aproape, la suprafață“, a spus artistul.

Lista artiștilor care au colaborat la variantele alternative editate de Stepan Project în 2020 este una cât se poate de impresionantă, iar având în vedere vremurile complicate pe care le trăim Ilie Stepan este cât se poate de ferm convins că menirea muzicienilor este aceea de a propaga în continuare arta.

„Singura soluție în situația actuală este să muncești. Sigur că e ușor de spus, toată lumea se pricepe să dea sfaturi. Eu arăt că trebuie muncit și spun și ce fac. Am mai multe proiecte. Am prieteni muzicieni cu care mă mândresc. Sunt mulți muzicieni care au ales această cale… care este singura. E foarte greu. Îmi pare enorm de rău că nu am posibilitatea să îi ajut pe muzicienii aflați la început de carieră. Lor le este cel mai greu. Gândul meu se îndreaptă primordial spre ei …cei care au ales să ducă menirea… să cânte ceea ce știu. Mă gândesc la ei și îi încurajez“, spune Ilie Stepan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.