Instanța a decis că Primăria Timișoara trebuie să continue procedura de analiză...

Instanța a decis că Primăria Timișoara trebuie să continue procedura de analiză în cazul candidaturii lui Lucian Vărșăndan pentru funcția de manager al Teatrului German

4
DISTRIBUIȚI

Tribunalul Timiș a decis că Primăria Timișoara trebuie să continue procedura de analiză în cazul candidaturii lui Lucian Vărșăndan pentru funcția de manager al Teatrului German, procedură întreruptă acum mai bine de trei ani.

Diferendul dintre primăria Timișoara și Lucian Vărșăndan, managerul teatrului german căruia fostul primar Robu, secondat de șeful serviciului resurse umane al primăriei, Rodica Aurelian, i-au contestat în urmă cu trei ani dreptul câștigat în baza unei proceduri speciale de a mai conduce teatrul, dispunând stoparea procedurii de analiză a noului proiect depus de acesta pentru încheierea unui nou contract de management, a făcut obiectul unui șir de procese care i-au dat câștig de cauză lui Vărșăndan. Pe parcursul acestora, au ieșit la iveală ilegalități și minciuni la care administrația Robu a recurs pentru înlăturarea directorului intrat în dizgrația fostului primar.

Printr-o nouă sentință judecătorească pronunțată astăzi de Tribunalul Timiș s-au admis principalele capete de cerere formulate de Lucian Vărșăndan și au fost anulate toate dispozițiile semnate de Nicolae Robu privind componența celor trei comisii de analizare a noului proiect de management, a comisiilor de contestații și a celorlalte acte administrative și obligă primăria „să continue procedura de analiză a noului proiect de management al reclamantului (Lucian Vărșăndan – n.n.) de la momentul stopării acestei proceduri în 2017, cu specialiștii Matioc Stela-Maria și Medinschi Georgeta, în termen de zece zile lucrătoare de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri”, precum și la plata a 8.000 de euro cu titlu de daune morale și a cheltuielilor de judecată. Părțile au drept de recurs în 15 zile de la comunicare.

„Legalitatea” lui Nicolae Robu

Cu prețul sacrificării unei instituții teatrale care, sub conducerea lui Lucian Vărșăndan, ajunsese să se bucure de o tot mai mare recunoaștere, impunându-se  în lumea teatrală din țară și nu numai, Nicolae Robu a decis, invocând o „legalitate” imaginară, să forțeze organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de manager prin inducerea în eroare a consilierilor, cărora nu li s-au pus la dispoziție toate actele, dar acesta a fost blocat de instanța de judecată.

Ulterior, o hotărâre judecătorească definitivă din septembrie 2018 obliga primăria să continue procedura de analiză începută în toamna anului 2017 dar nici aceasta n-a fost respectată de fostul primar, care a răstălmăcit dispozițiile instanței după bunul plac și a dispus constituirea unor noi comisii, a căror componență a fost secretizată, deși erau documente de interes public. Acestea au reluat întreaga procedură de analiză și abia o a treia comisie a reușit să respingă proiectul de management al lui Lucian Vărșăndan. Comisia desemnată de Nicolae Robu fusese însă ilegal constituită, din ingineri și informaticieni, cunoștințe ale fostului primar și colaboratori, deși actele normative în vigoare impun ca membrii comisiei să fie specialiști în domeniul de activitate al instituției.

Lucian Vărșăndan

O minciună numită „eroare materială”

Această nouă ilegalitate s-a soldat cu o altă acțiune în instanță, prin care Lucian Vărșăndan arăta că hotărârile judecătorești anterioare prin care se dispunea continuarea procedurii de analiză a proiectului său n-au fost respectate și contesta legalitatea comisiei care i-a respins proiectul de management.


Fostul primar Robu nu s-a sfiit să gireze, prin semnătura sa, declarații mincinoase care au fost depuse pe masa judecătorului. El a pretins că în 2017 nu a existat nici o comisie de analiză a proiectului, deși atât managerul cultural Stela Maria Matioc cât și scenograful Geta Medinschi, care au făcut parte din comisie, au dovedit, cu acte, contrariul.

Cu concursul unor subordonați obedienți, Nicolae Robu  a oferit o explicație hilară, pretinzând că documentele care atestă fără dubiu faptul că activitatea comisiei de analiză a proiectului era în derulare, ar fi fost trimise „exclusiv dintr-o eroare materială”. Proiectul lui Lucian Vărșăndan întrunise aprecierile comisiei din 2017 după prima etapă de analiză iar o nouă expertiză încuviințată de instanță și efectuată de un expert agreat de Ministerul Culturii a notat proiectul cu 9,06. Expertiza a fost contestată de primărie, care a formulat o serie de obiecțiuni, ba chiar a cerut refacerea raportului de expertiză, asta după ce tot fostul primar solicitase instanței audierea membrilor comisiei care au respins proiectul, pentru a o convinge că nu fuseseră influențați de primărie în acordarea notelor.

Recurs la martori lipsiți de credibilitate

În ciuda evidenței, fostul primar a continuat să sfideze instanța de judecată cu incredibilă insolență până în ultimele zile ale mandatului său, cu un înscris semnat de directorul direcției comunicare și relaționare al primăriei în care titulara postului susține versiunea potrivit căreia înscrisurile au fost trimise „din eroare materială”, deși la vremea respectivă era suspendată din funcție, fiind inculpată într-un dosar penal, și nu putea ști ce se întâmplase în primărie. Mai mult, a cerut ulterior ca Lavinia Jianu, consilier la compartimentul de relații locale, naționale și regionale, membru în secretariatul tuturor comisiilor de analiză (care refuzase să furnizeze redactorului PRESSALERT.ro informațiile de interes public solicitate), să fie audiată pentru a spune instanței că a trimis mail-ul cu proiectul lui Lucian Vărșăndan din greșeală către cei care făceau parte din comisie, deși tot ea semnase adresa din 21 octombrie 2019 depusă în instanță, în care e consemnat că „adresa/e-mailurile prin care a fost comunicat proiectul de management celor două doamne și corespondența ulterioară nu există, această comisie de evaluare nu a mai fost constituită prin intermediul unei dispoziții, așadar nu i-au fost trimise aceste documente. S-a discutat telefonic cu dnele Medinschi și Matioc”. De altfel, interviul care urma să aibă loc după prima etapă de analiză, fusese anunțat public, pe site-ul primăriei.

La ultimul termen de judecată, din luna noiembrie, după ce Robu a părăsit primăria, nu a mai fost contestat răspunsul la obiecțiuni, nu s-a mai cerut o contraexpertiză și s-a judecat fondul cauzei.

Primarul Dominic Fritz nu a putut fi contactat pentru a spune ce decizie va lua după sentința pronunțată astăzi.

4 COMENTARII

  1. Rugaminte catre Pressalert
    Este laudabil efortul de a sublinia anumite pasaje din text, dar alegerea culorii galben o consider nefericita si face subliniera ilizibila…sunt atatea alte culori care dau un contrast mult mai bun. Poate reanalizati si indreptati lucrurile. Multumesc!

  2. Iata pe cine a avut Timisoara primar ! O sa mai auzim de el multa vreme de aici inainte si sper sa-l vad legat cat de curand. Asadar, in deplina cunostinta de cauza, Robu inlatura din functie un om performant si il lasa pe drumuri, sacrifica o institutie culturala si face tot ce depinde de el ca sa calce in picioare legalitatea cu ajutorul unei armate de functionari la fel de mizerabili ca el, iar acum timisorenii platesc pagubele din bugetul local. In locul noului primar, l-as da in judecata pe mascarici pentru recuperarea banilor si i-as strica zilele si noptile. Ce cazatura !

  3. stimata redactie, doresc sa vad o copie a macar o chitanta pe numele fostului primar ca a platit vreo amenda sau penalitate, am sentimentul ca eu ( contribuabil) platesc toate acestea

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.