Ministrul Culturii, la Timișoara: Muzeul Național al Revoluției se va numi „Lepa...

Ministrul Culturii, la Timișoara: Muzeul Național al Revoluției se va numi „Lepa Bărbat”, în memoria primului martir din Decembrie 1989

0
DISTRIBUIȚI

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat, astăzi, la Timișoara că Muzeul Național al Revoluției se va numi „Lepa Bărbat”, după femeia care a fost prima victimă în decembrie 1989.

„Am decis creșterea sumei pentru Muzeul Național al Revoluției în acordul cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Totoată, îmi doresc ca acest muzeu să se numească Muzeul Național al Revoluției «Lepa Bărbat» pentru că ea a fost primul erou tăcut al Revoluției din 1989 și pentru că avem nevoie să dăm instituțiilor o față umană. Vreau să îi mulțumesc doamnei senator Alina Gorghiu pentru această idee pe care o voi susține necondiționat, mai ales că Lepa Bărbat este un simbol al libertății noastre, un simbol local de care întreaga Românie are dreptul să știe. Am obținut deja acordul familiei, am avut o discuție ieri cu Ioana Bărbat pe această temă, și nu mai că sunt de acord membri familiei, ci se simt absolut onorați pentru că avem această inițiativă, ca Muzeul Național al Revoluției să se numească Lepa Bărbat și eu zic că e un lucru corect să se întâmple așa”, a declarat, miercuri, la Timișoara, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

În 17 decembrie 1989, în jurul prânzului, în Piaţa Libertăţii din Timişoara s-au auzit primele focuri de armă.


Luptele de stradă dintre protestatari și milițieni începuseră de câteva ore. În jurul orei 16:00, în Timișoara, a murit prima victimă a Revoluției. Numele primei victime din cei 1.142 de morți este Lepa Bărbat. O femeie devenea astfel primul martir al mișcărilor de protest din țară. Lepa Bărbat (43 de ani) va rămâne în istorie ca fiind prima victimă a Revoluției din 1989. Cum a murit? „Existau acolo nişte chioşcuri cărora li s-a dat foc. Într-unul dintre ele a explodat o butelie de gaz. Lumea s-a speriat, crezând că au început să tragă tunurile şi a devenit agresivă. A încercat să intre în clădirea diviziei de mecanizare, aflată pe una dintre laturile Pieţei Libertăţii. S-a produs o busculadă şi cineva a tras o rafală de mitralieră”, avea să povestească pentru gandul.info, după ani buni, Nicolae Mircovici, preşedintele Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989. Acesta a continuat: „Femeia împuşcată a fost prima care a murit la Timişoara. Se numea Lepa Bărbat. Venea împreună cu familia dinspre strada Karl Marx. S-a tras când au intrat în piaţă. Soţul a fost şi el rănit, dar fetiţa a scăpat cu o rană uşoară”.

Ioana Bărbat, copilul primului martir al Revoluției din ’89, avea să rememoreze episodul cumplit în 2013. Avea doar 12 ani la Revoluție, dar își amintește cu claritate cum a murit mama sa.

„A murit pe loc, a fost împușcată în cap. La tata i-am zis: hai să plecăm că mama e moartă. Și el mi-a zis: nu pot că şi eu sunt împuşcat. (…) Adusă cu o salvare, am văzut-o pe targă înainte să o bage la morgă… şi după aceea nu am mai văzut-o niciodată”, a povestit Ioana Bărbat pentru digi24.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.