„Noiembrie digital” la Institutul Francez. Ce evenimente sunt programate

„Noiembrie digital” la Institutul Francez. Ce evenimente sunt programate

0
DISTRIBUIȚI

România se alătură celei de-a patra  ediții a Festivalului Internațional al Culturilor Digitale „Novembre numérique” (Noiembrie digital) lansat de Institutul Francez din Paris, care se desfășoară între 1 și 30 noiembrie pe cinci continente, prin intermediul Institutului Francez, care dedică această lună culturilor digitale, printr-o serie de ateliere, mese rotunde și webinarii care pun în valoare diferite forme ale creației digitale, precum realitatea virtuală, jocuri video, benzi desenate create pe calculator, realitate augmentată sau tehnologii de ultimă generație. Toate aceste manifestări vor avea loc în mai multe orașe, printre care și Timișoara.

Evenimentul se va desfășura într-un format mixt – online și offline – iar publicul va putea urmări, spre deosebire de anii trecuți, și activitățile organizate la București, Cluj-Napoca și Iași.

Una din temele acestui an este realitatea augmentată. La mediateca Institutului Francez din Timișoara va putea fi descoperită o lume dincolo de o simplă imagine. Cartea pop-up „Aqua Alta – trecând prin oglindă” creată de compania franceză „Adrien M et Claire B” propune o modalitate extrem de rafinată d a experimenta noile tehnologii prin îmbinarea realității augmentate cu grafica, muzica și coregrafia, iar deja faimoasele „soirées pyjama” inițiate de aceeași mediatecă vor fi dedicate de asemenea, în această lună, artei digitale.


Cei mici vor putea descoperi o serie de cărți cu povești a căror lectură va fi îmbogățită cu ajutorul realității augmentate, serile în pijama urmând a se desfășura online, în 13 noiembrie, dar și offline, în 26 noiembrie, în măsura în care condițiile sanitare o vor permite. În 19 noiembrie, copiii vor mai putea învăța online cum să creeze un memorabil personaj de bandă desenată, împreună cu îndrăgitul ilustrator pentru copii Dan Ungureanu, iar un alt atelier prevăzut în 24 noiembrie și destinat adolescenților are ca subiect realizarea unei benzi desenate virtuale, cu ajutorul unei aplicații special concepute în acest scop de Biblioteca Națională a Franței. Pentru a celebra „Anul benzilor desenate în Franța”, Institutul Francez din Paris propune expoziția „Machines à Bulles”, care pune în valoare formele inovatoare ale benzilor desenate prin intermediul a 24 de opere ce ilustrează noi experiențe de lectură, oferite grație digitalului. O selecție de jocuri video inspirate de benzi desenate vor fi prezentate pe paginile de facebook ale institutelor din Cluj, Iași și Timișoara pe tot parcursul lunii noiembrie. Între 20 și 22 noiembrie, institutul se alătură hackaton-ului „Unihack 2020” organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare și de Banat IT. Proiectul, care vizează conceperea și implementarea de soluții software sau hardware pentru problme civice, sub îndrumarea unor mentori experimentați, a fost premiat de ambasada Franței și Institutul Francez din România în cadrul concursului de proiecte „Sprijin pentru inițiativele civice ale tinerilor”.

Accesul la toate activitățile din cadrul „Novembre numérique” se face pe bază de rezervare. Mai multe detalii pot fi găsite pe paginile de facebook ale institutului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.