„O scrisoare pierdută”, de Ziua Națională, în direct de la Teatrul Național...

„O scrisoare pierdută”, de Ziua Națională, în direct de la Teatrul Național din Timișoara FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-890500441">

Marți, 1 decembrie, de Ziua Națională a României, teatrul național din Timișoara dorește să ofere publicului unul din spectacolele emblematice ale dramaturgiei românești, care se bucură de un neștirbit succes de aproape un veac și jumătate și își păstrează și astăzi actualitatea, așa cum vrea să demonstreze punerea în scenă a teatrului timișorean. „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale va fi transmis începând cu ora 18,00 din sala mare a teatrului și va putea fi vizionat pe canalul de Youtube și pe pagina de Facebook a teatrului.

În opinia managerului teatrului, Ada Hausvater, totodată regizorul spectacolului, „să jucăm spectacolele din repertoriu în transmisiune directă este o formulă perfect funcțională în această perioadă în care activitatea cu publicul este interzisă. Teatrul național rămâne activ și implicat chiar și în această perioadă și își îndeplinește misiunea în comunitate, prin faptul că rămâne în permanență conectat la publicul său și, în sens mai larg, la cetățean”. Ada Hausvater a adăugat că alegerea s-a oprit asupra cunoscutei piese pentru că este o declarație importantă pe care dramaturgia românească o face prin vocea lui Caragiale. „În foarte scurt timp în România sunt alegeri parlamentare și, mai mult decât atât, pentru că trebuie să înțelegem cu toții până la urmă că avem de asumat zi de zi decizii pe care le urmăm, pe care le respectăm. În fond, povestea rezumată a <<Scrisorii pierdute>> este exemplul perfect: un mic gest personal, o scrisoare de dragoste ajunsă în mâna opoziției va duce la acceptarea unui compromis copleșitor pentru țară”. Spectacolul pus în scenă la Timișoara este unul modern, care păstrează integral replicile, modul de adresare folosit de Caragiale, rămâne fidel ideii marelui dramaturg, dar e reinterpretat în context actual, insistându-se asupra responsabilității individuale și asupra faptului că neasumarea acesteia are repercursiuni grave asupra comunității și a întregii țări.

Din distribuție fac parte cunosuți actori, precum Claudia Ieremia, Ion Rizea, Doru Iosif, Romeo Ioan sau Matei Chioariu, scenografia e semnată de Zsolt Fehervari, costumele sunt concepute de Alina Lățan, iar muzica îi aparține lui Cári Tibor.

Foto: Adrian Pîclișan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.