Paul Grosar a lansat un videoclip filmat în tramvaiul 4 din Timișoara,...

Paul Grosar a lansat un videoclip filmat în tramvaiul 4 din Timișoara, despre condiția artistului din zilele noastre

0
DISTRIBUIȚI

Paul Grosar a câștigat competiția inițiată de cei de la Brassy Business, la categoria City Funk, cu videoclipul filmat de către David Lazăr în tramvaiul numărul 4, care străbate Timișoara de la un capăt la celălalt.

„După colaborarea cu Asociația ISVOR, din București, în proiectul Laboratorul de Muzică, unde am înregistrat secvențe pentru prezentarea trompetei, proiectul Brassy Business organizat de Asociația Tribul Artistic a venit ca o a doua gură de aer prospăt în această perioadă tulbure. Mai întâi am participat la masterclass-ul organizat în cadrul acestui proiect și am avut ocazia să cânt a doua oară, în mod oficial, de când a început pandemia. Concursul organizat în cadrul Brassy Business mi s-a părut o provocare și o șansă de a-mi exprima sentimentele față de perioada prin care trec artiștii fiind catalizatorul ideei care stă la baza acestui video. Filmat în tramvaiul 4, conceptul reprezintă condiția artistului din zilele noastre în ca acesta se simte singur și părăsit. Neavând cui să îi transmită emoțiile sale este nevoit să cânte singur, fără public. De aici mi-a venit și idea titlului: «Sitting alone in the tram, Playing that blues again», titlu care este o variație a titlului original «Sitting alone in the rain» al piesei pe care am compus-o, dar pe care încă nu am avut ocazia să o înregistrez. Prima secvență muzicală reprezintă tema acestei compoziții. Complicele acestei întâmplări și cel care stă în spatele realizării și editării acestui video este David Lazăr care, a fost încântat să facă parte din această «nebunie». Cultura reprezintă suma manifestărilor artistice, a activităților științifice și a acțiunilor intelectuale, iar o societate care nu o susține își semnează singură sentința. Consider cultura ca o nevoie vitală mai ales în vremuri complicate ca acestea și văd ca soluție de rezolvare sporirea acesteia nu opusul care, amenință știrbirea societății prin regres“, a spus artistul.

Paul Grosar a început să studieze trompeta din clasa a 7-a și a ajuns la Timișoara după ce a terminat liceul în Sfântu Ghoerghe.

„Am inceput să cânt de la vârsta de 6 ani, dar pasiunea pentru muzică o am, cred, încă din perioada prenatală, mama fiind oboistă. Pianul m-a călăuzit primii 6 ani ai dezvoltării mele ca muzician, iar apoi, în clasa a 7-a, la îndrumarea mamei mele, m-am mutat la trompetă. Dragostea față de acest instrument a fost la prima vedere și mă va însoți totdeauna. După ce am terminat liceul în Sfântu Gheorghe, am urmat cursurile Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara la clasa domnului profesor dr. Sergiu Cârstea, devenind pe rând licențiat și masterand, iar actualmente sunt doctorand în cadrulaceleiași instituții”, spune el.

Chiar dacă s-a specializat în muzica clasică, Paul a cochetat de-a lungul anilor cu o serie de alte genuri muzicale grație unor proiecte în care a colaborat alături de mulți alți artiști, care au atins zone ca ska, reggae, punk, drum and bass sau chiar hip hop.

„De-a lungul anilor, am simțit nevoia să experimentez și să descopăr tărâmuri muzicale noi fiind conștient că ori ce experiență muzicală nouă mă va dezvolta într-o anumită măsură și îmi va aduce experiențe plăcute și diverse cu fiecare concert/ proiect. Totodată, fiecare întâlnire muzicală m-a făcut să învăț lucruri noi rezultate din colaborările și discuțiile cu diferiți artiști din diferite stiluri muzicale. Timișoara a jucat un rol important de pornire, deoarece am simțit că este un oraș eferveșcent care are o paletă largă de artiști.


Ca o urmare a faptului că în perioada liceului am făcut parte dintr-o trupă locală de ska – reggae – punk numită Phase, the bandși am început să cochetez cu jazz-ul într-o formulă de duo alături de Florin Micu, în perioada facultății am continuat, ca hobby, o formulă de duo în care cantam jazz și blues la inițiativa bunului meu prieten, pianistul Francis Mozes. Tot el a fost cel care m-a invitat să cânt alături de el și de prietenii săi în The Note Pub dar și în nenumărate localuri la diferite evenimente. Așa am ajuns să cunosc mulți artiști precum Benson Joel, Maryliss, Andrei Giulvezan, Cristi Iakab Jr., Radu Marius, Silviu Deda, Kaspar, Adi Sopterean, Silviu Dan Iliescu, Dedu Silviu, Cristina Pădurariu, Andrei Ghilea, Blintzu Lucian, Lisa Lazarev, Jad Ray Lan, Alex Budimir, Adi Dolea, Andrei Grab, Paul Dragoste și mulți alții. Datorită faptului ca am participat la diferite jam session-uri am avut ocazia să cânt și să îi cunosc și pe Santa Csaba, Petre Ionuțescu, Radu Pieloiu, Sebastian Spanache, Mircea Ardeleanu Jr., Sergiu Catana, Marcelle Poaty-Souami, Szekeres Ferencz, Dorobanțu Ion, Mihai Moldoveanu, Tina Dănescu, Johnny Kui, Philip Goron, Tiberiu Petrean,Ștefan Cascaval, Onisimus Lang, Oprișiu Ioan Cristian, Francois Larroque, Mihai-Iulian Carabulea și din fericire mulți alții. O altă latură pe care am experimentat-o a fost cea a muzicii electronice și hip-hop. Am colaborat cu diferiti DJ în diferitestiluri liquid drum’n’bass, lounge music, electro swing, darși cu diferiți MC cu care am creat fuziuni experimentale. Au fost niște experiențe foarte energizante împreună cu Dj Kuky, Dj Flow, Mental Chemistry, MCx Woodie, Titus Lungocia și MC44”, spune el.

Printre colaborările sale din trecut se numără și apariția ca invitat pe albumul Brassica editat de Bega Blues Band în 2015.

„În anul 2015 am avut bucuria și onoarea să cânt și să înregistrez trompeta pe albumul Brassica al formației Bega Blues Band la invitația domnului Johnny Bota, pe care l-am avut ca profesor la modulul de jazz din cadrul facultății. Această experiență a avut un impact mare asupra mea deoarece a fost prima colaborare cu o trupă consacrată acestui gen și de asemenea, a fost și prima înregistrare profesională pe care am facut-o. Căldura cu care m-au primit și înțelegerea pe care mi-au acordat-o ca novice în interpretarea acestui gen a adus un plus în conturarea personalității mele artistice”, spune el.

Deși traversăm vremuri cât se poate de imprevizibile din cauza pandemiei, Paul Grosar își propune să inițieze pe viitor un ansamblu de muzică contemporană, iar în luna decembrie a acestui an va susține un concert la Institutul Ballasi din București.

„În viitorul apropiat urmează să susțin două concerte:unul în cadrul proiectului Scena din Cartier, organizat de Asociația Tribul Artistic, iar al doilea este concertul din 19 decembrie care va avea loc la Institutul Balassi din București în care voi susține un recital alături de pianista Bordos Csilla. Ambele concerte vor fi difuzate live online. În viitorul puțin mai îndepărtat imi doresc să înființez unul dintre puținele ansambluri complete de muzică contemporană din România care să fie specializat atât pe dezvoltarea scenei muzicale contemporane românești prin colaborarea cu cât mai mulți compozitori români, dar și artiști din alte domenii și aducerea în premieră a unui repertoriu contemporan universal neabordat în țară“, spune el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.