Prof.dr. Florin Lobonț, avertisment la PRESSALERT LIVE după atentatul de la Viena:...

Prof.dr. Florin Lobonț, avertisment la PRESSALERT LIVE după atentatul de la Viena: ”Gradul de pericol în România crește”

2
DISTRIBUIȚI

Dr. Florin Lobonț, profesor la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Vest din Timișoara, a vorbit marți seara la emisiunea PRESSALERT LIVE despre radicalizarea teroriștilor.

„Eu fiind întâmplător implicat în proiecte europene de studiu în mediile penitenciare din Europa și nu numai, proiecte finanțate de Uniunea Europeană din 2014 și până acum, am observat o anumită lentoare și o lipsă de corelare între sistemele din diversele țări de la nivel legislativ și până la pachetele de măsuri de prevenire a radicalizării și apoi de deradicalizare. Am auzit aici că acest atentator a trecut printr-un asemenea program. Exista, de asemenea, în studiile noastre o mare inegalitate în ceea ce privește seriozitatea pe care o acordă diferite sisteme, diferite guverne, pentru terorism, foarte inegal distribuită la nivelul continentului, de la maximă importanță în Țările de Jos sau țările scandinave până la o foarte redusă importanță în țări din centrul și estul Europei, inclusiv România”, a spus dr. Florin Lobonț.

Profesorul a mai precizat că România are specialiști foarte buni în domeniu și în mediile penitenciare există oameni foarte bine pregătiți.

„Însă există o lentoare și o lipsă de crezare pe care o dau anumite părți din sistem, decidenți, acestui fenomen, considerând că este mai mult un fenomen occidental, societățile în care sunt mulți migranți și că noi suntem marginali în acest punct de vedere fericit vorbind, marginali acum, lucru care ar putea să se schimbe văzând cum aceste unde de șoc iradiază dinspre centrele mari, importante către zone care până acum erau considerate în afara interesului acestor teroriști.


Faptul că Timișoara va fi în centrul atenției turistice (n.r. – în 2023) a multor altor foruri odată ce devine Capitală Culturală și lume multă își va găsi drum încoace”, a declarat dr. Lobonț.

Florin Lobonț a mai precizat că migrația a comportat întotdeauna riscuri și avantaje pentru unii și pentru alții: „Dar vedem în acest caz și în multe alte cazuri că cei care au comis acte teroriste au fost născuți pe teritoriile acelor țări și s-au radicalizat doar pentru faptul și nici măcar datorită faptului că aparțin unor familii de migranți. Există cazuri, și nu puține, de persoane care nu au legătură cu familii de migranți și poate făceau parte chiar din grupurile majoritare și s-au radicalizat și au intrat în cercuri de influență prin radicalizare și au dorit să contribuie la expansiunea Statului Islamic și să plece să lupte în Siria împotriva țării în care s-au născut, care le-a oferit servicii sociale, educație, asistență medicală ș.a.m.d.”.

Referindu-se la comunicatul SRI dat după atentatul de la Viena, Lobonț a explicat că ”„Am auzit ani de zile: noi suntem marginali, dar avem scutul de la Deveselu, noi avem trupe trimise în Afganistan, avem alianțe ferme și adeziuni ferme la valorile occidentale, avem acum elementele pe care aceștia i-ar putea influența. Eu cred că gradul de pericol în România crește. Este, sigur, o fațetă nefericită a globalizării, dar ea se întâmplă. Cu cât ne apropiem mai mult și ne integrăm mai mult de valorile occidentale și civilațional și din punct de vedere al economiei și a acestei întrepătrunderi, al acestor importuri de valori și alte aspecte ale vieții europene, cu atât mai mare crește și acest pericol. Cât privește gradul de pregătire al autorităților, cred că este și acela cumva încă inegal distribuit de la o instituție la alta”.

 

2 COMENTARII

  1. „Timișoara va fi în centrul atenției turistice” – iluzii de grandoare. Toti sunt in europa bogata la cersit bani de la UE, nu aici, in saracie. Au dat si la noi „expertii”, din gura, sa para ca nu primesc salariul degeaba

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.