Sistemul garanție-returnare pentru sticle, peturi și doze de aluminiu, lansat în dezbatere...

Sistemul garanție-returnare pentru sticle, peturi și doze de aluminiu, lansat în dezbatere publică

2
DISTRIBUIȚI

Sistemul garanție-returnare pentru sticle, peturi și doze de aluminiu va fi gestionat de un operator non-profit, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet.

„E o zi foarte importantă pentru mediu și pentru Ministerul mediului pentru că, în sfârșit, lansăm în dezbatere publică Hotărârea de Guvern care va reglementa sistemul garanție-returnare. Este o zi importantă pentru ne aflăm într-o țară în care există un paradox în privința managementului deșeurilor. Pe de o parte suntem sufocați de deșeuri și fie în apele din România, fie prin păduri, fie pur și simplu aruncate pe domeniul public și nu numai, găsim cantitățui extraordinar de mare de material reciclabil, pe de o parte, iar de pe altă parte procesatorii de material reciclabil din România sunt nevoiți să importe aceste deșeuri de ambalaje din alte țări. Ne pute afla în situația halucinantă în care peturi din Australia aduse pe mare sau cu transport rutier ajung în România pentru a fi reciclate, pentru că noi deși generăm peste 6 milioane de tone de deșeuri anual, din care mai mult de două milioane sunt reciclabile, le îngropăm pur și simplu”, spune ministrul Mediului.

El precizează că ținta este ca în al treilea an de funcționare România să ajungă la un grad de colectare de minimum 90% de ambalaje de băuturi.

„Va fi o garanție modică, de 50 de bani.


Va fi exact ca atunci când mergi la magazin și folosești o monedă de 50 de bani pentru a folosi un coș de cumpărături și pe care o recuperezi. Exact în același mod va funcționa și garanția pentru sticle, peturi și doze de aluminiu. Consumatorii își vor primi înapoi această sumă de îndată ce returnează la orice magazin care comercializează băuturi în România, mai mic sau mai mare, supermarket sau un magazin de la colțul blocului, cetățenii vor putea înapoia oriunde, fără a prezenta vreun bon fiscal sau alte documente. Simpla predare a ambalajului, câtă vreme e integru, câtă vreme nu e deteriorat, va face ca persoana să își recupereze cei 50 de bani. Magazinele vor avea obligația să primească orice ambalaj de băutură. Ele vor fi recompansate, li se vor deconta toate cheltuielile pe care le vor avea în legătură cu aceste ambalaje”, explică ministrul Mediului.

Potrivit acestuia, va fi desemnat un operator care va gestiona acest sistem, care va fi non-profit.

De asemenea, ministrul Mediului precizează că toate ambalajele care vor face obiectul sistemului garanție-returnare vor avea elemente de identificare diferite de ambalajele existente pe piață: „Va exista un logo care va face ca un ambalaj să fie returnabil sau nu. Pe de altă parte, codurile de bare ale acelor ambalaje nu vor putea fi scanate în vederea decontării garațiilor. Un ambalaj pentru care nu s-a plătit garanție nu va putea fi adus în vederea obținerii garanției”.

Fechet indică 1 ianuarie 2021 data limită până la care Hotărârea de Guvern va fi publicată în Monitorul Oficial.

Foto: Arhivă

2 COMENTARII

  1. ministrule retardat, voi aveti de gand sa ne tineti in case inca un an. ne pui pe drumuri sa caram sticle la magazin, ma, nenorocitule? o sa stranga magazinul de la coltul strazii un munte de sticle pentru tot cartierul? nu gandesti deloc, ba, dobitocule. 50 de bani? sa ti-i bagi tu undeva, ba, BOULE. gandeste mai mult, poate-ti reuseste ceva mai bun

  2. si pretul platit pentru gunoi si reciclare creste oricum, nu-i asa?? n-ai vrea, domnule din minister, sa ne sugi tu p*la pentru 50 de bani? ti-i si dam inapoi cand termini. daca ne convine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.