Soluții de la primărie pentru migranții ilegali care trebuie să stea în...

Soluții de la primărie pentru migranții ilegali care trebuie să stea în carantină. Aceștia vor primi și o masă pe zi

0
DISTRIBUIȚI

Consilierii locali au votat în ședința de astăzi un proiect suplimentar pe ordinea de zi care vizează punerea la dispoziție a unor spații de cazare pentru persoanele care trebuie să fie carantinate, conform legii. În cazul de față este vorba de cazarea celor aproximativ 100 de migranți care au intrat ilegal în România, dar au ajuns să doarmă în stradă, la 0 grade Celsius, pentru că centrul pentru refugiați nu mai avea loc pentru ei.

Astfel, parterul unui cămin al fostului Colegiu Tehnic „Dimitrie Leonida” (Liceul CFR) a fost pus la dispoziția „Compartimentului Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul primăriei în vederea cazării persoanelor care intră pe teritoriul municipiului Timișoara din zonele afectate de COVID 19”.

„Am vorbit pentru un cămin la Colegiul Tehnic, deja de aseară, ca un grup de persoane să poată dormi acolo. E vorba de un grup de migranți, și sunt mai multe probleme în privința asta, iar acest proiect de hotărâre este doar o parte a soluției. După cum știți și din presă, au intrat mai mulți migranți, în ultimele zile, pe teritoriul României, și au ajuns cumva la Timișoara, și am rugat Poliția de Frontieră să fiu informat cum au reușit, pentru că se pare că unii dintre ei au intrat pe la Oravița, ceea ce înseamnă că județul Caraș-Severin ar fi trebuit să aibă grijă de ei.


Persoanele care intră în România din Serbia, chiar și ilegal, trebuie să intre în carantină pentru două săptămâni, iar cei care nu au unde, noi ca autoritate locală trebuie să oferim un spațiu. Există o lege din februarie în acest sens, din păcate până astăzi guvernul nu a făcut norme metodologice, până în ziua de azi nu avem o bază legală prin care să fie decontate aceste costuri, inclusiv cele de hrană, ceea ce ne pune într-o situație destul de proastă. Avem o factură neachitată încă din starea de urgență, pentru un hotel, iar acum suntem din nou într-o situație, ca autoritate locală, să rezolvăm o problemă pe care guvernul nu a reușit să o rezolve în ultimele luni. Nu avem ce face, acești oameni sunt acum în orașul nostru și trebuie carantinați, asta și în propriul nostru interes, pentru sănătatea publică. Colegii mei din compartimentul pentru situații de urgență, niște colegi extraordinari care în ultimele săptămâni fac zi și noapte tot ce se poate, au amenajat în weekend acest spațiu, am primit și avizul DSP, sunt 50 de locuri. Problema este că deja locurile sunt ocupate, deci momentan, pentru cei care s-ar putea să fie nevoie de carantină în viitorul apropiat, momentan nu știm unde să-i cazăm, lucrăm cu Prefectura la soluții. Dar asta este soluția pe care o avem astăzi”, a spus Dominic Fritz în timpul ședinței de consiliu local.

În cele din urmă, consilierii au aprobat 16,60 lei / zi / persoană pentru hrana celor carantinați, prin Direcția de Asistență Socială care ține de Primăria Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.