Managerul Spitalului Județean din Timișoara, Raul Pătrașcu, a dezvăluit în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE planul pregătit pentru cazul în care numărul în creștere de bolnavi COVID-19 ar depăși capacitatea celorlalte unități medicale din oraș.
„Noi suntem spital de ultimă linie, am insistat și ministerul a înțeles foarte bine. Asta înseamnă că înaintea noastră, spitale COVID vor fi Spitalul «Victor Babeș», CF, Spitalul Militar, cel mobil și posibil și Spitalul Militar în sine, și apoi celelalte spitale-suport, inclusiv Spitalul Municipal. Până să se ajungă acolo, dacă vor fi alte spitale care se vor transforma în spitale roșii, și va fi chiar nevoie, nu vor putea externa mai repede pacienții către noi sau celelalte spitale-suport, noi avem două scenarii de urgență. Unul ar fi eliberarea clădirii Ordopediei, care ar elibera aproximativ 120 de paturi pentru formele medii și severe, plus cam 15 paturi ATI, iar ultimul pas, într-un scenariu apocaliptic în care toate celelalte spitale dinantea noastră au capacitatea depășită, să începem treptat, cu ultimul etaj al Spitalului Județean, să transferăm fiecare nivel în zonă roșie, și să mergem în jos.
Asta nu înseamnă că ne așteptăm să se întâmple, dar trebuie să fim pregătiți”, a explicat Raul Pătrașcu.
„Noi momentan chiar ajutăm alte spitale, de exemplu cazurile de ortopedie de la Arad le preluăm noi, ca să aibă timp să-și dezinfecteze secția și să-și mai aducă personal, pentru a-și putea relua activitatea. În condițiile în care numărul de îmbolnăviri crește, nu putem să facem asta la infinit, dar vrem să facem absolut tot ceea ce ține de noi să putem face asta cât mai mult timp posibil”, a completat managerul Spitalului Județean.
Acesta a spus că, în acest moment, unitatea medicală nu se confruntă cu lipsuri materiale. „În momentul de față avem tot ce ne trebuie. În fiecare zi, la ora 7.30, eu am pe birou stocurile de materiale și dezinfectanți, atât de pe fiecare secție, cât și cele din magazie. Deci am în fiecare dimineață o situația în timp real, cum stăm, ce mai trebuie adus, și am o estimare zilnică, în funcție de scenarii. În funcție de evoluția cazurilor, eu știu cum îmi planific achizițiile pe perioada următoare, astfel încât personalul să beneficieze de echipamente de protecție și absolut tot ceea ce este nevoie. Am avut foarte mult ajutor și de la consiliul județean, atât în ceea ce privește kiturile pentru teste, cât și de la minister, CNAS și CJAS, pentru a ne putea aproviziona corespunzător”, a spus Pătrașcu.