Un secol de la nașterea poetului Paul Celan, celebrat printr-un omagiu online

Un secol de la nașterea poetului Paul Celan, celebrat printr-un omagiu online

0
DISTRIBUIȚI

La o sută de ani de la nașterea poetului Paul Celan, Goethe-Institut București și blogul de literatură german-român DLITE îi vor aduce un omagiu prin prezentarea pe canalele lor de comunicare, până în 14 noiembrie, a unor video-poeme în limbile germană și română, create în cadrul proiectului „Paul Celan 100: Dialoguri poetice”, cu concursul mai multor scriitori care readuc în atenția publicului versurile unui mare poet, născut la Cernăuți într-o familie de evrei vorbitori de limbă germană. Scriitorii contemporani care s-au angajat în acest proiect caută să readucă scrierile lui Celan, enigmatice și puternic marcate de tragismul Holocaustului, în lumea de astăzi, mult schimbată, printr-un dialog peste timpul care a schimbat societatea, limbajul și aspirațiile acesteia.

În adolescență, Celan, pe numele său adevărat Paul Peisah Antschel, a fost adept al ideilor socialiste, dar la sfârșitul anilor ʹ30, după ce s-a confruntat cu mai multe persecuții la care erau supuși evreii, a reușit să studieze literatura și limbile romanice la Cernăuți.


În timpul celui de-al doilea război mondial, părinții săi au fost deportați în Transnistria, unde și-au sfârșit zilele, iar el a fost închis într-un ghetou din Cernăuți care a fost abandonat la venirea armatei roșii, și a reușit să părăsească orașul înainte ca acesta să fi ocupat de sovietici. A locuit o vreme la București, dar a părăsit țara în 1947, iar în anul următor s-a stabilit la Paris, unde, în scurtă vreme, a publicat primele poeme. A tradus în limba germană mai mulți autori români, printre care Tudor Arghezi sau Gellu Naum, din germană a tradus în limba română povestirile lui Franz Kafka și a colaborat cu prestigioasa revistă de cultură și literatură universală „Secolul 20”, condusă o lungă perioadă de timp de criticul literar Dan Hăulică. Paul Celan este considerat de critici unul din marii poeți moderni ai lumii, prețuit pe măsură.

Sursa foto: romanialiterara.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.