Viceprimarul Ruben Lațcău, după o săptămână în funcție: Colterm și procesele, principalele...

Viceprimarul Ruben Lațcău, după o săptămână în funcție: Colterm și procesele, principalele probleme ale Primăriei Timișoara

1
DISTRIBUIȚI

Ruben Lațcău face bilanțul la o săptămână de când a fost ales viceprimar. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, edilul se întreabă retoric „ce este mai urgent azi: Coltermul și situația dificilă a contractelor cu furnizorii de materie primă sau situația creșelor? Sau dosarele și procesele în care ne-am aruncat cu inconștiență în ultimii 8 ani, la îndemnul unui fost primar ce a preferat să transforme orice neînțelegere într-un proces costisitor, ca o piatră de moară legată de gâtul Primăriei?”

„S-a făcut o săptămână de când am fost ales viceprimar al Timișoarei. E intens, e o experiență provocatoare și pe alocuri ciudată. Lucrez într-un birou spațios, cu rafturile golite la plecarea omologului precedent. Ferestrele sunt mereu deschise, pentru că într-o zi sunt zeci de oameni ce vin și ies pe ușa biroului, cu probleme, în plină pandemie. De la probleme mărunte de achiziție de hârtie până la probleme complexe și sistemice, precum termoficarea sau transportul în comun, toate au nevoie de atenție și decizii. Zilele mele de lucru încep înainte de 8.00 și se sfârșesc adesea după 19.00, iar în taifunul de probleme este ușor să pierzi din vedere lucrurile care contează și motivele pentru care facem asta – interesul public. Înțeleg destul de bine, chiar dacă a trecut doar o săptămână, cum ajung unii să fie înghițiți de instituții, de dosare, de semnături și de ședințele și discuțiile nesfârșite. Orice decizie, orice sumă de bani de la milioane la 10 lei are nevoie să treacă prin pixul primarului sau al viceprimarului”, spune Ruben Lațcău.

Acesta a explicat că prima prioritate pe care a avut-o, încă din prima zi, a fost să înțeleagă cât de pregătiți suntem pentru următorul exercițiu financiar european 2021-2027.

„A fost nevoie de o ședință lungă ce s-a întins pe două zile, cu toți șefii de direcții, ca să putem să parcurgem toate proiectele și ca să înțelegem care sunt problemele și cât de pregătiți suntem să accesăm banii pe care îi avem la dispoziție.


Am aflat ulterior că a fost prima astfel de ședință, colectivă, la care au participat în ultimii ani mulți dintre șefii de direcții. Până recent, Primăria nu comunica pe o singură voce cu autoritățile de contractare, ci fiecare direcție își trimitea de capul ei proiectele spre finanțare, nu știa dreapta ce face stânga. Ăsta a fost primul lucru pe care l-am schimbat și cel mai repede, iar în curând vom trece această modificare și în procesele noastre interne”, a declarat viceprimarul USR PLUS.

Ruben Lațcău a mai precizat că principala sa preocupare în această săptămână a fost Coltermul și că a avut peste 10 întâlniri în șapte zile pe acest subiect.

„Situația Colterm la intrarea noastră în administrație este dificilă, cu un nivel record de datorii, cu multe activități comerciale băgate pe gât de fosta administrație (printre altele Colterm administrează toaletele publice ale orașului!), cam toate pe pierdere și cu un stoc de materie primă minimă în prag de iarnă. Am început mandatul cu un contract de gaz care expira în câteva zile și cu un stoc de cărbune ce nu ne ajunge nici două săptămâni, cam asta a fost pregătirea de iarnă. Știu, cărbunele este groaznic și poluează, nu îmi place nici mie dâra de fum ce cuprinde orizontul de sud al orașului, dar adevărul adevărat este că aici nu există soluții rapide, de pe azi pe mâine. Avem nevoie să construim pe termen lung, să facem planuri și să luăm decizii ce vor aduce beneficii peste ani, în viitor și am început discuții cu organisme internaționale pentru a face un plan de retehnologizare și refinanțare, iar aici cred că în curând primarul Fritz va veni cu vești bune. Știu că în politică ceea ce nu se spune adesea nu există, dar să știți că suntem pe baricade, la muncă, cufundați în soluțiile pe care avem nevoie să le punem pe roate pentru Timișoara, pentru orașul fain în care vrem și vreau să ne creștem copiii. De aceea am candidat. De aceea sunt aici”, a mai adăugat Ruben Lațcău.

Sursa foto: Facebook / Ruben Lațcău

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.