Bogdan Aurescu: România va găzdui Centrul European pentru Securitate Cibernetică

Bogdan Aurescu: România va găzdui Centrul European pentru Securitate Cibernetică

0
DISTRIBUIȚI

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că Bucureștiul va găzdui Centrul Cyber al UE, prima agenție europeană care va avea sediul în România.

„Succes excepțional pentru România: după demersuri diplomatice intense, inclusiv la nivel înalt, București va găzdui Centrul Cyber al UE – prima Agenție UE de pe teritoriul RO. Expertiza României în IT a fost recunoscută în UE. România va contribui la ecosistemul european de Securitate Cibernetică”, a anunțat Bogdan Aurescu.

Votul privind desemnarea sediului Centrului european de competențe în domeniul securității cibernetice a fost dat miercuri la Bruxelles.

În cadrul unei ședințe a miniștrilor telecomunicațiilor din statele membre UE, care a avut loc luni, Alexandru Nazare, reprezentant al Guvernului României cu însărcinări speciale în domeniul securității cibernetice, a anunțat care sunt atuurile României pentru găzduirea Cyber.

„Alexandru Nazare a reamintit de ce Bucureștiul este cel mai indicat să găzduiască acest sediu, arătând că România este primul stat care și-a exprimat intenția de a găzdui centrul unul dintre principalii contributori la nivel tehnic în privința acestui regulament și singura țară candidată pentru sediul centrului care nu deține niciun sediu de agenție sau entitate europeană.


Totodată, România asigură în totalitate securitatea cibernetică a rețelelor 5G și dosarul de candidatură este unul solid, care satisface pe deplin toate criteriile cerute, așa cum o reflectă și analiza Comisiei Europene”, se arata în comunicat al Ministerului Transporturilor.

Conform acestuia, Bucureștiul beneficiază de un „ecosistem extraordinar de securitate cibernetică, un număr impresionant de specialiști ICT și companii tech inovatoare, conectivitate la cele mai înalte standarde și un mediu internațional divers, dinamic și prosper”, iar România a pus deja în funcțiune un sistem organizatoric național, care acționează ca un mecanism de garantare a operaționalizării centrului.

Alexandru Nazare aprecia astfel că alegerea Bucureștiului drept locația pentru sediul centrului Cyber ar fi „o chestiune de echitate dar și una de recunoaștere a parcursului european al României”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.