Unul din cele mai inedite proiecte din scena muzicală autohtonă din anul care a adus schimbări majore în viețile tuturor, poartă numele de RockING și s-a născut cu prilejul manifestărilor inițiate pentru sărbătorirea împlinirii a 100 de ani de existență a Politehnicii Timișoara. Mircea Baniciu, Călin Pop, Tiberiu Bako, Valentin Potra, Teodor Pop și invitatul special Octavian „Vita” Horvath și-au unit forțele într-un supergrup care a ieșit la lumină în urma unei idei a realizatorului de emisiuni Bogdan Puriș (Radio Timișoara), iar ,pe lângă concertul care a marcat centenarul binecunoscutei instituții de învățământ din orașul nostru , „echipa“ a lansat și un imn sub numele de „100 de ani“, pe un text pus la cale de Robert Șerban și cu un videoclip realizat de Ovidiu Novac. În cadrul recitalului susținut în data de 11 noiembrie, online, alături de imnul creat special pentru această ocazie, RockING a interpretat piesele „Dacă ploaia s-ar opri“, „Brigadierii“ și „Doi pași în urma ta“ (Cargo), „Doina“ și „Spre stele“ (Blazzaj), „Pasărea P” și „Timișoara“ (Pro Musica), „Un sfârșit e un început“, „Dacă vrei“ și „Iarbă prin păr“ (Celelalte Cuvinte) și „Vara la țară“, „Pisica neagră“ și „Andrii Popa“ (Mircea Baniciu). În cele ce urmează, am realizat un interviu cu „dirigintele“ proiectului RockING, Bogdan Puriș, din care am aflat cum s-a născut această idée, cum s-a ales repertoriul concertului și care sunt planurile de viitor ale supergrupului care a reușit să suscite un viu interes în rândul melomanilor de rock din România…
– Când ți-a venit ideea de a pune pe roate acest proiect și cât de greu a fost să „aduni“ la un loc muzicienii care s-au regăsit în RockING?
– Ideea o aveam de multă vreme. Cea de a închega un supergrup, alcătuit după anumite criterii. Acum, odată cu centenarul UPT, ideea aceasta s-a putut materializa. Nu a fost deloc ușor să strâng la un loc o serie de muzicieni care să îndeplinească criteriile și să fie disponibili și doritori de a participa la un proiect muzical inedit. Un prim moment a fost de a identifica muzicieni celebri sau aparținând unor formații celebre, care să fie absolvenți de Politehnică în Timișoara. Apoi, au fost chestiuni legate de pandemie, de dificultăți de deplasare, de carantinare etc. Ca atare, am luat în considerare doar muzicieni din România. Au fost discuții complexe, mai ales că unii muzicieni nu locuiesc în Timișoara. S-a pus și problema ”zestrei” cu care vine fiecare muzician. Asta pentru că repertoriul se voia a fi alcătuit strict din mari hituri. Plus problema rolului și a locului fiecăruia într-o formație rock, într-un concert. Apoi erau chestiuni legate de compatibilitate, de fel de a fi. Se pare că am avut mână bună…
– După alcătuirea trupei, a urmat alegerea pieselor. Cât de greu a fost să-i convingi pe creatorii melodiilor care s-au cântat în cadrul acestui concert, având în vedere faptul că se știe că muzicienii au orgolii mari? Au existat probleme în acest sens… artiști care n-au fost de accord… sau care au emis pretenții exagerate?
– În principiu, nu au fost probleme legate de creatorii pieselor. Nu spun că toate au mers ca pe roate, dar ideea e că au fost deschiși și bucuroși că o formație de această talie le va interpreta piesele. Desigur că au existat sensibilități dar, într-un fel sau altul, le-am depășit.
– Cum a fost prima întâlnire a RockING? Pe parcursul repetițiilor care au avut loc au existat moment inedite?
– Au existat momente de acomodare, foarte necesare înaintea pornirii la un drum atât de complex și inedit. Prima dată ne-am întâlnit la un grătar, cu toate cele pe lângă. Mai complicată a fost acomodarea la sala de repetiții. Asta pentru că muzicienii nu cântaseră împreună (cu unele excepții), pentru că trebuiau să învețe un repertoriu întreg de concert nou, pentru că – unii dintre ei – erau scoși din mediul confortabil de acasă etc.
Însă aici s-a văzut profesionalismul lor. Indiferent de dificultăți – și au fost destule – au făcut tot ce era de făcut ca să ducă proiectul la bun sfârșit. Oameni de nota 10, unul și unul. Momente inedite au fost cu duiumul, dar sunt de povestit – care sunt de povestit – la un pahar de vorbă. Ca o curiozitate, să nu se mire nimeni dacă un membru RockING îl va striga pe un altul: MAICĂL! iar cel apelat îi va răspunde: CE VREI, MAICĂL?
– Care a fost cel mai greu moment al acestui proiect, pentru tine?
– Au fost sumedenie de momente dificile pentru mine. Asta pentru că mă întâlneam cu chestiuni pe care nu le cunoscusem sau pe care nu le prevăzusem. N-aș putea spune care a fost cel mai greu moment, pentru că încercări au venit din toate sferele imaginabile. Nu se pot compara unele cu altele. Ceea ce contează acum este că am trecut peste toate momentele dificile. Uneori mai multe deodată. E de scris o carte, dar ea nu va fi scrisă niciodată.
– Imnul lansat cu ocazia centenarului are parte și de un videoclip și va fi lansat și sub formă de vinil single. Care a fost feedback-ul acestei piese?
– Greu de spus care e feedback-ul în rândul melomanilor. Cei care au ascultat-o au îndrăgit-o. Am cules doar opinii pozitive. Cât despre vinil single, există o discuție de principiu cu UPT și cred că se va concretiza în viitorul apropiat.
– Este pentru prima oară când te-ai implicat în această muncă… de producător muzical, manager muzical. Ești deobicei în partea cealaltă a „baricadei“ ca jurnalist muzical. Cât de greu este să fii manager de trupă și producător muzical? Ce ai învățat din această experiență?
– Cu adevărat, am făcut mai multe lucruri pentru prima dată cu această ocazie. Ca orice lucru complex, inedit, cu implicare umană, artistică, n-a fost deloc simplu. Am simțit tot timpul responsabilitatea și încrederea pe care am primit-o. Am avut mână liberă să aleg formația, repertoriul, alte aspecte. Eram o interfață între o instituție de învățământ de mare prestigiu și un grup format din mari artiști ai scenei rock românești. Așteptări au fost și de o parte și de alta.
De învățat, am învățat enorm din această experiență. Am făcut cam de toate. Imposibil să detaliez aici. Nu am delegat sarcini, n-a fost nevoie. Dar asta a însemnat dedicare totală din partea mea. Adică nu 9-17 L-V. Disponibil tot timpul, cu nopți nedormite în program. Însă, cel mai mult, nu aspectul artistic este cel care m-a îmbogățit, sau cel tehnic, sau cel logistic, sau cel culinar, sau cel de concepție de spectacol, de sunet, de regie, de scenografie, de repertoriu, campania de presă, grafică, buget, contracte, drepturi de autor etc etc. Ci cel interuman. Am cunoscut îndeaproape o seamă de oameni pe care altfel nu i-aș fi cunoscut, sau nu atât de bine. Nu numai din formație.
– Planurile de viitor ale proiectului RockING includ și alte concerte. La ce ne putem aștepta?
– Intenționăm ca, în momentul în care pandemia ne va da voie, să susținem un concert cu public, clasic, pentru a celebra cum se cuvine Centenarul UPT. Deocamdată, mari planuri de viitor nu ne putem face, dar – să nu uităm – avem o trupă de senzație, un repertoriu formidabil. Probabil că în România mai greu vei putea vedea un concert doar cu hituri majore românești, susținut de un super-grup de o asemenea talie.
N-avem voie noaptea sa fim pe strazi si asta viseaza concerte. Trezeste-te in plm