Bucătăria tradițională a Banatului, „arhivată” pentru generațiile următoare

Bucătăria tradițională a Banatului, „arhivată” pentru generațiile următoare

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-768176070">

Asociația „Acasă în Banat”, care și-a propus să păstreze patrimoniul cultural al Banatului prin redescoperirea valorilor satului bănățean, lansează un nou proiect prin care dorește promovarea patrimoniului gastronomic al Banatului, conturat după o amplă documentare făcută de voluntarii care au străbătut la pas mai multe localități bănățene pentru a descoperi rețete locale care se mai folosesc în gospădăriile sătenilor.

„În ultimii ani am străbătut Banatul în lung și-n lat și am rămas surprinși că diversitatea de produse și bucate locale este foarte puțin cunoscută și promovată. Vrem să dăm o mână de ajutor comunităților locale și să le promovăm patrimoniul gastronomic”, a povestit vicepreședintele asociației, Nicoleta Trifan, în opinia căreia dezvoltarea localităților rurale depinde și de regăsirea identității prin punerea în valoare a ceea ce au mai bun, mâncarea fiind, cu siguranță, unul dintre aceste lucruri.

Voluntarii care au participat la proiect au aflat de la gospodine felurite rețete, felul în care bucatele sunt pregătite și fel de fel de povești legate de acestea și au descoperit multe curiozități. Bunăoară, la Cherestur se mai face „rejteș”, la Ciacova se mai păstrează în bucătăria locală influența turcească, iar zacusca de „pitonci” de la Gladna este neîntrecută. Particularități există absolut în fiecare localitate bănățeană și bucătăria locală poate fi extrem de atractivă pentru comunitățile rurale.

Rețetele vor fi publicate și puse la dispoziția publicului larg, atât pe pagina de internet La masă în Banat | (lamasainbanat.ro), dedicată acestui proiect, cât și pe rețelele de socializare.

La începutul acestei luni vor fi publicate primele 30 de rețete culese din zece localități timișene, urmând ca în anii care vin, voluntarii să completeze diversitatea uimitoare a bucătăriei din Timiș și Caraș-Severin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.