Companiile Pfizer și Moderna ar putea obține 32 de miliarde de dolari...

Companiile Pfizer și Moderna ar putea obține 32 de miliarde de dolari din vânzările de vaccin Covid-19 doar în 2021. Moderna a conceput vaccinul încă din ianuarie

0
DISTRIBUIȚI

Analiștii de pe Wall Street estimează că producătorii farma Pfizer și Moderna vor avea venituri de 32 miliarde de dolari din vaccinul Covid-19 doar anul viitor, relatează CNBC.

Potrivit Morgan Stanley, Pfizer va avea venituri de 19 miliarde de dolari din vaccin în 2021. Pfizer își va împărți veniturile cu BioNTech, compania germană cu care a colaborat pentru dezvoltarea vaccinului.

Pfizer se așteaptă să încaseze alte 9,3 miliarde de dolari în 2022 și 2023, pe măsură ce lumea va continua să se vaccineze, a estimat Morgan Stanley.

Descoperirea vaccinului nu a declanșat o creștere a prețului acțiunilor Pfizer, deoarece producătorul de medicamente este deja o companie imensă. Acțiunile Pfizer au crescut cu doar 12% în acest an, urmând câștigul total de 13,5% al ​​S&P 500.

În schimb partenerul BioNTech este în plină expansiune: acțiunile sale cotate în SUA au crescut cu aproape 300%, împingând evaluarea companiei germane de biotehnologie la aproape 30 de miliarde de dolari.

Între timp, vaccinul Covid-19 de la Moderna a transformat deja o companie practic necunoscută într-un gigant de 62 miliarde de dolari. Acțiunile au crescut cu aproape 700% în acest an și Morgan Stanley estimează că aproximativ jumătate din valoarea de piață a companiei este atașată vaccinului.

Moderna poate să câștige 13,2 miliarde de dolari din vaccinul Covid-19 anul viitor, potrivit estimărilor Goldman Sachs. Morgan Stanley a apreciat că prețul în creștere al acțiunilor Moderna arată că investitorii se așteaptă ca firma să încaseze între 10 și 15 miliarde de dolari din vânzările de vaccin Covid-19 atât în ​​2021, cât și în 2022.

Sunt sume uimitoare pentru o companie care a generat vânzări de doar 60 de milioane de dolari în 2019 și nu a autorizat niciodată un produs anterior.

„Este epic”, a spus Alan Carr, un analist biotehnologic la Needham. „Este o realizare istorică în dezvoltarea medicamentelor. A lua o nouă tehnologie într-o companie atât de tânără și a o pregăti la timp pentru cea mai gravă pandemie dintr-un secol este greu de imaginat”.

Acum marea dezbatere de pe Wall Street este cât timp vaccinurile Covid-19 vor aduce venituri companiilor. Încă nu se știe cât timp tratamentele vor oferi protecție și cât de des va fi necesară revaccinarea.

Moderna a conceput vaccinul anti-COVID din 13 ianuarie, cu două luni înainte de declararea pandemiei

În ciuda faptului că Moderna a anunţat pe 16 noiembrie că vaccinul mRNA-1273 oferă o eficienţă de 94,5%, vaccinul a fost conceput încă de pe 13 ianuarie, la două zile după ce a fost publicată structura genetică a virusului SARS-CoV-2, scrie The New York Magazine.

Compania farmaceutică americană a reuşit să proiecteze vaccinul într-un singur weekend la începutul anului, înainte ca autorităţile chineze să recunoască faptul că virusul poate fi transmis de la om la om şi cu o săptămână înainte de confirmarea primului caz pe teritoriul Statelor Unite.

Până să fie raport primul deces cauzat de COVID-19 în SUA, cu aproximativ o lună după diagnosticarea primului cetăţean american, vaccinul fusese deja produs şi trimis către Institutul Naţional de Sănătate din New York pentru începerea primei etape a testelor clinice.

Totuşi, vaccinul nu ar fi putut să fie aprobat atât de devreme de către autorităţi, chiar dacă prima fază a testelor clinice a oferit un nivel satisfăcător de eficienţă.

„E ca şi cum ne-am fi propus să trimitem un astronaut pe Marte în aceeaşi zi în care a păşit primul om pe Lună”, spune Nicholas Christakis, directorul unei divizii de cercetare a Universităţii Yale.

Peter Hotez, om de ştiinţă în carul Universităţii Baylor, spune că „Operation Warp Speed” („Operaţiunea vitezei exponenţiale” – proiectul Statelor Unite de dezvoltare a rapidă a unui vaccin anti-COVID) implică efectuarea testelor clinice în mod simultan şi nu succesiv, producerea concomitentă a vaccinului şi autorizarea pentru utilizare de urgenţă în luna decembrie a acestui an.

De asemenea, operaţiunea se bazează pe o serie de date care nu monitorizează protecţia pe termen lung şi nu măsoară efectele pe care le exercită vaccinul asupra transmiterii, ci doar gradul de protecţie în linii mari.

De altfel, ar fi fost aproape imposibil în luna mai, de exemplu, ca un epidemiolog de renume mondial să îşi ofere aprobarea în ceea ce priveşte vaccinul produs de Moderna, iar şansele ca autorităţile să fi fost de acord cu utilizarea în caz de urgenţă ar fi fost aproape nule.

Însă faptul că structura principală a vaccinului a fost creată cu aproape două luni înainte ca OMS să declare pandemie, în condiţiile în care un astfel de vaccin este dezvoltat în mod normal într-o perioadă de cel puţin cinci ani, poate deveni un ghid util pentru viitoarele generaţii şi pentru modul în care vor trata inevitabilele crize sanitare.

Până acum au fost infectaţi cu coronavirus aproape 71 de milioane de oameni la nivel global, în timp ce numărul deceselor a depăşit pragul de 1,5 milioane.


Aproape 50 de milioane de persoane au fost declarate vindecate.

AstraZeneca preia grupul american de biotehnologie Alexion, tranzacţie de 39 de miliarde de dolari

Producătorul de medicamente AstraZeneca a ajuns la o înțelegere pentru a cumpăra grupul american de biotehnologie Alexion, într-o tranzacţie de 39 miliarde de dolari, marcând cea mai mare afacere încheiată de o companie din domeniul farmaceutic, de la începutul pandemiei Covid-19, scrie FT.

Prin preluarea Alexion, AstraZeneca îşi propune să investească puternic în imunologie, prin aducerea unei serii de medicamente experimentale care vizează bolile rare pe măsură ce se concurează la dezvoltarea unui vaccin coronavirus.

Pentru Alexion, tranzacţia vine ca urmare a presiunilor exercitate de fondul de hedging activist Elliott Management, care în luna mai a cerut vânzarea companiei, invocând greşeli ale conducerii.

Tranzacţia anunţată sâmbătă vine după luni de speculaţii că directorul executiv al AstraZeneca, Pascal Soriot, a căutat o achiziţie importantă, încercând să profite de preţul crescut al acţiunilor. AstraZeneca este una dintre cele mai valoroase companii listate pe FTSE 100.

Tranzacţia evaluează Alexion la 175 dolari pe acţiune, o primă de 45% faţă de preţul de închidere de vineri. Acţionarii Alexion vor deţine aproximativ 15% din compania combinată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.