Contrabanda cu țigări în România, la cel mai scăzut nivel din ultimii...

Contrabanda cu țigări în România, la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani. Peste 100.000 de pachete, capturate într-un singur transport, în vestul țării

0
DISTRIBUIȚI

Piața neagră a țigărilor se situează în acest an la o medie anuală de 9,4% din totalul consumului, cel mai mic nivel din ultimii 12 ani.

Conform companiei Novel Research, procentul este în scădere semnificativă față de aproape 14%, media înregistrată în 2019.

În noiembrie 2020, comerțul ilegal cu țigarete se află la 9,2%, în ușoară creștere comparativ cu aproximativ 8%, nivelul înregistrat în perioada martie-iulie și septembrie a.c..

„Pe parcursul anului 2020 piața neagră a scăzut în aproape toate regiunile țării, comparativ cu 2019. Regiunea nord-est continuă și în acest an să fie cea mai afectată de comerțul ilegal, deși se află în scădere cu 8,3 p.p. până la 24,7%. Scăderi semnificative se înregistrează și în sud vest (10,8 p.p. până la 10,7%), vest (10,6 p.p. până la 8,9%) și sud-est (6,1 p.p. până la 4,7%). Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, ponderea „cheap whites” scade cu 8,5 p.p. în 2020 față de 2019, până la 46,2%, Moldova și Serbia rămân relativ constante față de anul precedent cu 15,7% respectiv 0,5%, iar Ucraina scade cu 6,4 p.p. până la 5,2%. În schimb, ponderea produselor provenite din Duty Free crește cu 9,9 p.p. până la 18% ”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.

„În contextul în care nivelul contrabandei a scăzut cu circa 30% în 2020 față de 2019, statul a făcut mai mulți bani din țigări. BAT a plătit cu circa 500 de milioane de lei mai mult în primele 9 luni ale lui 2020 față de aceeași perioadă a anului trecut, depășind pragul de 7 miliarde de lei, pe fondul eforturilor considerabile ale autorităților care, în ciuda pandemiei COVID, au reușit să întărească controlul frontierelor și piețelor și să ofere astfel o șansă companiilor oneste.


În condițiile în care Strategia Națională de Apărare a Țării 2020-2024 recunoaște contrabanda ca fiind o amenințare la adresa securității naționale, ne dorim să colaborăm cu autoritățile în vederea elaborării unui plan de acțiuni pe termen mediu și lung care să stabilizeze nivelul pieței negre la sub 10% și în anii care urmează”, a declarat Ileana Dumitru, director juridic și relații publice, British American Tobacco.

„A fost un an extrem de dificil, în care autoritățile au continuat să depisteze cantități importante de tigarete ilegale și să destructureze rețele de crimă organizată. În ultimele săptămâni au fost capturate la Calafat și Giurgiu peste 13 tone de tutun brut. Peste 110.000 pachete au fost descoperite într-un camion, la Nădlac. Sunt doar o parte a capturilor realizate in urma acțiunilor desfășurate de autorități în ultima parte a anului. Este evident, așadar, că traficul ilegal continuă, chiar dacă circulația este restricționată. Ca urmare, este necesar ca eforturile de combatere a contrabandei să se desfășoare la fel de susținut și pe viitor, înscrise într-un plan național coerent”, a declarat Adrian Pirau, Head of Sales & Operations, Imperial Tobacco Distribution Romania.

La rândul său, directorul general al Direcţiei Generale a Vămilor, Marcel Simion Mutescu, spune că acest nivel anual al pieței negre, sub 10%, trebuie să devină un punct de reper pentru obiectivele de reducere a contrabandei cu țigări.

Producătorii de țigări consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autoritățile de aplicare a legii, le-au solicitat fără succes în ultimii ani. Includerea contrabandei în categoria amenințărilor identificate în Strategia de apărare a țării ar putea constitui baza pentru aceste modificări care includ reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunii de contrabandă cu țigarete, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară aproape nestingherit în zona de competență a acestora – piețe, oboare, stații de metrou.

Anul trecut, companiile de tutun au virat la bugetul statului circa 3,6 miliarde de euro. În 2020, sectorul tutunului a devenit cel mai solid contribuabil. După estimările Ministerului Finanțelor, taxele plătite până în septembrie, circa 9,8 miliarde lei, au acoperit cheltuielile făcute de stat pentru combaterea pandemiei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.