Firmele vor putea deconta până la 400 de lei pe lună pentru...

Firmele vor putea deconta până la 400 de lei pe lună pentru telesalariați, fără impozit și contribuții sociale

1
DISTRIBUIȚI

O nouă facilitate fiscală pentru activitatea salariaților care muncesc de acasă se introduce în Codul fiscal, potrivit unei legi apărute zilele trecute în Monitorul Oficial. În esență, angajatorii care dau bani telesalariaților, într-o anumită limită lunară, pentru plata utilităților și achiziția de echipamente de birou scapă de plata taxelor salariale aferente, începând din ianuarie 2021. Totodată, cheltuielile cu telemunca au devenit cheltuieli deductibile la calcularea impozitului pe profit, începând din 24 decembrie 2020.


Este vorba de o măsură inclusă în Legea 296/2020, care conține numeroase modificări fiscale.

Totuși, angajatorii trebuie să se încadreze într-un plafon lunar de 400 de lei, corespunzător numărului de zile din luna în care salariatul muncește efectiv în regim de telemuncă. În acest sens, sumele pot fi date de firmă fără a fi necesară prezentarea de documente justificative din partea salariaților, potrivit avocatnet.ro.

Pentru a clarifica prevederea, legea nouă include și exemple relevante de cheltuieli pentru care să se dea bani – cele cu facturile de energie electrică, încălzire, apă și internet, dar și cele pentru achiziția de mobilier și echipamente de birou.

Totodată, se prevede că aceleași venituri sunt excluse din baza lunară de calcul a contribuției la pensii și a contribuției la sănătate, dacă se acordă tot în limita a 400 de lei pe lună. De fapt, vorbim de aceleași reguli ca în cazul scutirii de impozit pe venit și de aceleași exemple (articolul I, punctul 104 din Legea 296/2020).

De când se aplică aceste reguli? Potrivit articolului VII al legii, scutirea de taxe se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2021, care se declară efectiv în februarie 2021.

Sursa: avocatnet.ro

1 COMENTARIU

  1. ce faci cu un guvernant prost, da’ prost de tot? guvernantul e prost si-ti vrea raul sau e atat de prost ca nu stie ce face. ce e de facut? astepti 4 ani sa-l dai afara sau ii dai cu parul in cap cand e mai vulnerabil, pe strada? e o intreaga filozofie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.