Oamenii de afaceri vor reducerea impozitelor pe clădiri, timișorenii vor locuri de...

Oamenii de afaceri vor reducerea impozitelor pe clădiri, timișorenii vor locuri de parcare. Ce s-a discutat în prima dezbatere publică online din noua administrație

0
DISTRIBUIȚI

Prima dezbatere publică din acest mandat al administrației publice locale a avut loc joi după-amiază în sistem online. Au participat în jur de 40 de persoane: funcționari publici în frunte cu primarul Dominic Fritz, consilieri locali, oameni de afaceri și simpli cetățeni.

Subiectul l-a reprezentat taxele și impozitele locale pe anul viitor. Încă de la început, edilul-șef a ținut să precizeze că valoarea acestora nu se modifică decât cu rata inflației.

Dominic Fritz a mai spus că în 2021 vor dispărea unele taxe speciale și vor apărea altele noi, conform legii adoptate la nivel național. Cel mai afectat sistem din cauza pandemiei, HORECA, va beneficia de sprijin din partea municipalității, prin acordarea unei scutiri de 50% celor care au clădiri nerezidențiale.

„Această scutire de 50% pentru cei afectați de pandemie are un potențial lipsă de 40 de milioane (n.r. – în buget). Nu putem de la un an la altul să avem găuri subite în buget. Când construim bugetul pe anul 2022 o să gândim lucrurile pe termen lung. Vom încerca să reducem o parte din cheltuielile de funcționare și să reducem și niște inechități, să zicem, în sistemul impozitelor și taxelor locale”, a declarat, joi, primarul Dominic Fritz.

Primul timișorean care a luat cuvântul, Vlad Capotescu, evaluator de meserie, a vrut să știe dacă se pot scuti de la impozite persoanele care își renovează locuințele.

Răspunsul a venit de la Adrian Bodo, șeful Direcției Fiscale din cadrul municipalității. Însă Fritz a precizat că în trecut acest sistem nu a funcționat, există cereri care nu au fost procesate și a dat asigurări că situația se va schimba.

„Potrivit Legii 422 se oferă scutire de impozit, dar nu pentru mai mulți ani, ci în anii în care se fac reparații și care trebuie probate”, a spus Bodo.

Dan Iliescu, care reprezintă un grup de firme ce închiriază spații comerciale și birouri în Timișoara, 300 la număr, s-a plâns că Primăria Timișoara percepe cel mai mare impozit, în cotă 1,3%.

„Care este posibilitatea, dacă nu a unei reduceri semnificative, măcar a anulării acestei majorări de 50% (n.r. – votată de Consiliul Local în anul 2018), ca să ajungem măcar în termenul legal maxim de 1,3%?”, a întrebat Dan Iliescu.

Fritz a răspuns că nu crede că o schimbare bruscă poate să fie sustenibilă pentru anul viitor. Primarul a precizat că în 2018,  modificarea Codului Fiscal a adus o pierdere de 60 de milioane de lei pentru bugetul local și de aceea administrația Robu a luat decizia să majoreze atunci impozitele locale.

„Eu nu sunt aici să apăr decizia din 2018, dar trebuie să iau la cunoștință că acesta este felul în care au fost construite bugetele. Nu cred că o schimbare bruscă poate să fie sustenabilă pentru anul viitor. În perspectivă, eu văd aici o schimbare, dar din păcate nu în anul acesta, tocmai pentru că am și dat aceste scutiri de 50% pentru cei afectați de pandemie, pe tot anul.


Dar și pentru că mă aștept ca anul viitor Guvernul să înnoiască această hotărâre și să putem da scutire și în 2021 pentru domeniile afectate. Eu nu pot, de la un an la altul, să reduc cheltuielile primăriei cu 60 de milioane de lei”, a spus Fritz la dezbatere.

Un alt om de afaceri, Dan Onețiu, a fost de părere că Primăria devine un acționar foarte puternic într-un business privat.

„Plătim 13% din cifra de afaceri impozit, devine cam apăsător. La Cluj și Oradea impozitul este de 1,1%, la noi este 1,3%”, a spus Onețiu.

În replică Dominic Fritz a spus că dacă nu era pandemie, municipalitatea timișoreană s-ar fi mișcat în direcția celorlalte orașe.

Raluca Ilaș, de la Școala de Circ, a propus perceperea unui impozit de lux pentru spațiile care nu sunt folosite, un concept care funcționează în Franța.

„Sunt spații foste industriale cu potențial de reconversie, dar care rămân la mila timpului, cum ar fi Fabrica Guban, Casa Muhle”, a spus Raluca Ilaș.

„Mi se pare o idee interesantă, o dau mai departe la Consiliul Local spre analiză. Eu personal cred că nu este luna în care să venim cu taxe noi, dar poate consilierii locali sunt mai dornici ca mine să analizeze noi impozite”, a spus Fritz.

O altă timișoreancă, Oana Popovici, a spus: „ce șanse am avea să putem găsi locuri de parcare când venim acasă de la serviciu? Găsim mașini parcate înmatriculate în alte județe unde sunt mai mici la impozitele. Nu este corect. De asemenea, sunt microbuze de transport persoane parcate în cartiere”.

În replică, Dominic Fritz a răspuns că, deși parcările nu fac obiectul discuției, urmează să fie amenajate locuri noi de parcare în oraș.

Corina Macri, președintele HORETIM, a precizat în cadrul dezbaterii că reprezentanții industriei ospitalității nu au avut niciun sprijin din partea autorităților în ultimii trei ani.

„1,95 cotă de impozitare este extraordinar de mult, fugărește toți investitorii, noi am propus 1,3%. Eu am vorbit în numele colegilor mei din industria ospitalității și am să vă explic de ce. În primul rând, acest impozit care este de 1,95% este maximal numai în Timișoara, fugărește toți investitorii. Ne întrebăm de ce în Timișoara sunt foarte multe investiții făcute pe persoană fizică. Toată lumea fuge, e normal să ocolim acest impozit local extraordinar de mare. Eu înțeleg că domnul primar a preluat o situație cumplită, dar trebuie să găsim o soluție de mijloc. Nu mă refer doar la pandemie, care ne-a afectat foarte mult pe noi, cei din industria ospitalității. Și dacă nu era această pandemie, noi discutăm de anii din urmă. Oricum este mult prea mult, nu este normal, nu este în beneficiul comunității. Noi, antreprenorii, susținem economia locală, suntem cei care vrem să investim. Nu vă întrebați de ce în Timișoara nu sunt investiții majore în industria ospitalității? Pentru că nu sunt atrase. Nu cerem decât să găsim o soluție pentru reducerea impozitului la un nivel suportabil”, a spus Corina Macri, președintele HORETIM.

În replică, primarul a spus că este nevoie să se lucreze la o strategie pe termen lung pentru că există această diferență între persoane fizice și juridice la clădiri nerezidențiale.

„Cred că intenția inițială a fost să nu încarce persoanele fizice, oricum știu că ponderea persoanelor fizice pentru clădiri nerezidențiale este destul de mică, marea majoritate sunt într-adevăr persoane juridice, dar sunt de acord că diferența ar putea să aibă niște efecte adverse și trebuie reanalizat. Eu am considerat că anul acesta nu este un moment bun pentru a crește impozite”, a spus Dominic Fritz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.