Personalități care au jucat un rol important în istoria românilor din Banat...

Personalități care au jucat un rol important în istoria românilor din Banat și Transilvania înainte de Marea Unire, omagiate în muzee din vestul țării

0
DISTRIBUIȚI

Două muzee din vestul țării au ales să evoce Ziua Națională a României prin prezentarea a două personalități care au jucat un rol de seamă în implicarea pe care au avut-o pentru susținerea drepturilor naționale ale românilor în anii care au precedat Marea Unire și pentru contribuțiile ulterioare la unificarea administrativă a țării și promovarea Banatului, două personalități cu merite incontestabile, ale căror destine s-au identificat în anii terorii comuniste, când au fost considerați un pericol au fost aruncați în temniță.

Sever Bocu

Complexul Muzeal Arad propune ca exponat al lunii decembrie portretul lui Sever Bocu, care se găsește în patrimoniul Muzeului Orașului Lipova – fosta casă a marelui om poitic și jurnalist bănățean – și care a fost realizat de pictorul P. Olivier, la comanda sa. Străbunul său, Pavel Bocu, moț din ținutul Hălmagiului, a fost căpitan în răscoala condusă de Horea, Cloșca și Crișan și a murit tras pe roată, iar tatăl său, învățătorul Gheorghe Bocu, stabilit în localitatea Șiștarovăț din județul Timiș-Torontal, a fost condamnat pentru implicarea sa în lupta pentru drepturile naționale ale românilor. Născut în 1874, Sever Bocu și-a făcut studiile în localitatea natală, apoi la Lipova și Arad, de unde a fost exmatriculat deoarece a refuzat să poarte cocarda cu însemnele maghiare. A urmat studiile universitare la Viena și Paris, după care a revenit la Lipova, unde a fost funcționar al băncii „Lipovana”. În 1899 s-a stabilit la Arad, unde a fosr redactor al ziarului „Tribuna Poporului”, pe care l-a reorganizat împreună cu Vasile Goldiș. După o perioadă petrecută în Vechiul Regat, a revenit la Arad, fiind un ilustru reprezentant al elitei arădene din acea perioadă, împreună cu soția sa, Marilina, pe care o cunoscuse dincolo de munți. Pentru articolele publicate în ziarul devenit ulterior „Tribuna”, a avut peste 30 de procese de presă, care au dus și la dispariția ziarului. A fost un moment care a determinat familia Bocu să părăsească Aradul în anul 1912, și a plecat la Techirghiol, unde a construit un hotel vizitat de importante personalități ale vremii și ale familiei regale.

În primul război mondial, Sever Bocu s-a înrolat voluntar în armata română și a participat la campaniile militare, a înființat la Kiev corpul militarilor ardeleni, bănățeni și bucovineni din lagărele rusești iar după război s-a alăturat delegației române la conferința de pace de la Paris, unde a prezentat o serie de argumente prin care a susținut integritatea Banatului.


A luat parte la reorganizarea provinciei sale de suflet, Banatul, și în 1921 a fost ales deputat în parlamentul României, pe listele Partidului Național Român. În 1922 a devenit președintele partidului în județul Timiș-Torontal iar din 1926, după fuziunea acestuia cu Partidul Țărănesc, președite al noului Partid Național-Țărănesc din același județ și vicepreședinte al acestuia în Transilvania. În 1928 a fost numit ministru al Banatului în primul guvern condus de Iuliu Maniu, a depus eforturi pentru înființarea Universității de Vest și a teatrului din Timișoara, și a editat cotidianul „Vestul”, cel mai important ziar bănățean al vremii. Considerat un adevărat pericol de autoritățile comuniste pentru ideile pe care le răspândea, Sever Bocu a fost arestat în noapte de 5 spre 6 mai 1950 și încarcerat în închisoarea de la Sighet, unde a încetat din viață în împrejurări neclare, 21 în ianuarie 1951.

Aurel Vlad

Ziua Națională a României este marcată de Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva printr-un exponat legat de acest eveniment:  portretul dr. Aurel Vlad, personalitate care a participat atât la realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, cât și la procesul de unificare administrativă înfăptuit de Consiliul Dirigent din Transilvania și autoritățile Regatului României. Tabloul a fost pictat de Jacques Maroger în anul 1929, a intrat în patrimoniul muzeului în 1982 și a fost restaurat, fiind acum într-o bună stare de conservare.

Născut la Orăștie în 1875, în familia avocatului Alexandru Claudiu Vlad, căsătorit cu Aurelia, fiica lui George Barițiu, tânărul Aurel a urmat studiile preuniversitare în localitatea natală iar apoi științele juridice la Budapesta, unde a făcut parte din societatea de lectură „Petru Maior” a studențimii române. Avocat la Deva și Orăștie, a fost deputat în parlamentul maghiar și s-a implicat în activitatea „Astrei”. În 1918 a fost ales președinte al Consiliului Național Român din Orăștie și a participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, iar după constituirea Consiliului Dirigent, a deținut în cadrul acestuia resortul de finanțe, fiind apoi și ministru în cadrul unor guvernări ulterioare. După instaurarea regimului comunist, a fost arestat în 1950, în aceeași noapte cu Sever Bocu, și și-a sfârșit zilele în închisoarea de la Sighet, în 2 iulie 1953.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.