Plângere penală pentru prefectul de Timiș și secretarul general al orașului Deta....

Plângere penală pentru prefectul de Timiș și secretarul general al orașului Deta. Care sunt acuzațiile

0
DISTRIBUIȚI

 

Prefectul de Timiș, Liliana Oneț, și  secretarului general al oraşului Deta, Coralia Sculea, sunt acuzate de abuz în serviciu într-o plângere penală care a fost depusă, ieri, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deta de către Lucian Ioțcov, cel care a candidat la funcția de primar al oașului din partea PSD.

Ioțcu a reclamat faptul că după ce ANI l-a declarat incompatibil pe primarul PNL, Petru Roman, iar decizia a rămas definitivă prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, a depus în 23 noiembrie o sesizare către Primăria Deta după finalizarea alegerilor locale în care sesiza că Roman nu poate ocupa funcția de primar. ”Făptuitoarea Coralia Sculean în calitate de Secretar General al Oraşului Deta, nu a întocmit referatul prevăzut de art. 160 alin.8 din codul Administrativ, în termenul de 10 zile, calculat de la momentul depunerii peţiției, şi unde erau ataşate toate documentele justificative. Mai mult la data de 11.12.2020 formulează Răspunsul cu nr.9887/11.12.2019 prin care îmi aduce la cunoştiinţă faptul că din punctul ei de vedere, nu sunt aplicabile prevederile art.160 din Codul Administrativ privind încetarea mandatului primarului, ci sunt aplicabile prevederile art. 228 alin. din Codul Administrativ, şi anume în caz de conflict de interese, alesul local se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10 % pe o perioadă de maxim 6 luni.
De asemenea prin răspunsul formulat, îmi indică faptul că VA SOLICITA un punct de vedere al Instituţiei Prefectului Timiş, fără a indica un termen în care va solicita acest punct de vedere, deşi ea avea obligaţia de a clarifica situaţia în termen de 10 zile de la înregistrarea petiţiei, şi anume data de 04.12.2020.


Raportat la atitudinea Secretarului General al Oraşului Deta, reiese clar intenţia de a tergiversa aplicarea textelor legale, cu atât mai mult cu cât prin petiţia înaintată am arătat clar faptul că interdicţia de a mai ocupa o funcţie / demnitate publică pe o perioadă de 3 ani începând cu data de 21.11.2018 a D-ului Roman Petru decurge din dispozițiile art. 25 alin. (2) din Legea nr. 176/2010 care reglementează decăderea persoanei al cărei mandat a încetat, ca urmare a încălcării normelor privind conflictul de interese sau incompatibilitatea, din dreptul de a mai ocupa anumite funcții pentru o perioadă de trei ani”, se arată în plângerea penală.

În cazul ”făptuitoarei Oneţ Liliana”, Ioțcov a reclamat că ”în calitate de Prefect a Judeţului Timiş, aceasta avea obligaţia de ai solicita Secretarului General a Oraşului Deta să întocmească de îndată Referatul de încetare a mandatului de primar, însă aceasta cu intenţia de a tergiversa încetarea mandatului de Primar a Oraşului Deta a domnului Roman Petru a înţeles la data de 08.12.2020 a emite adresa cu nr. 11997/S3 prin care îmi aduce la cunoştiinţă că a solicitat un punct de vedere Agenţiei Naţionale de Integritate cu privire la încetarea mandatului de primar al Oraşului Deta al Domnului Roman Petru, cu toate că exista ataşat petiţiei adresa cu nr. 14962/01.10.2020 a Agenţiei Naţionale de Integritate transmisă Preşedintei Judecătorie Deta, prin care se arată clar faptul că domnul Roman Petru nu mai poate ocupa o funcţie/ demnitate publică şi astfel să nu îi fie validat mandatul de primar. Drept urmare această adresă îşi produce efecte şi faţă de Instituţia Prefuctului a Judeţului Timiş. Mai mult Autoritatea Naţională de Integritate a publicat pe propriul site Tabelul cu Persoanele care au Interdicţie de a Ocupa o Funcţie/Demnitate Publică pe o perioadă de 3 ani, astfel că această informaţie este publică, oficială şi accesibilă oricărei persoane interesate”.

Reclamantul a susținut că ” făptuitoarele, au încercat prin faptele lor de a nu întreprinde demersurile necesare pentru încetarea mandatului de primar, permiterea unei incompatibile să ocupe în continuare funcţia de primar, astfel că au adus grave prejudicii de imagine instituţiilor statului pe care le reprezintă, precum şi funcţiilor publice pe care le ocupă şi care au ca rol tocmai garantarea respectării legilor Statului Român”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.