Poveștile celor care au plecat departe de casă, voluntar sau obligați, într-un...

Poveștile celor care au plecat departe de casă, voluntar sau obligați, într-un eveniment sub genericul „Cămine în mișcare” FOTO

0
DISTRIBUIȚI

În perioada 5-14 decembrie, vor fi prezentate la Timișoara zece proiecte artistice inspirate din viața bănățenilor care au suferit de pe urma migrației, reunite sub genericul „Cămine în Mișcare”, realizat de Asociația Prin Banat, care este parte a programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

Tema migrației din Banat, într-un an în care, mai mult ca oricând, căminul a reprezentat un loc de izolare, de protecție pentru toată lumea, este prezentată prin film, teatru, instalații artistice sau expoziție ilustrată și spun poveștile celor care s-au rupt de locurile natale și au plecat departe de casă, fie când au fost victimele deportărilor, fie când au emigrat, toate aceste istorii fiind parte a moștenirii culturale a Banatului.

Publicul va putea face un tur experimental prin toate artele: va putea vedea expoziția de ilustrații și benzi desenate „Tur Banat” realizată de Primitiv Print, mai multe spectacole și filme – „Krumau Live” realizat de Psihodrom, „Mutat de la noi”, film-teatru realizat de BIS Teatru și filmat în șase orașe din patru țări de pe patru continente, filmul-teatru „N-am șterge nimic”, filmele documentare „Amintiri” sau „Frânturi”. Vor fi prezentate instalațiile urbane „Punct înaintea acului”, o lucrare inspirată din motivul tradițional brodat de pe cămășile bănățene, „Memorii interactive”, cu imagini video vechi de la Comloșu Mare care vorbesc vizitatorilor despre amintirile și senzațiile trăite de cei care au fost nevoiți să-și părăsească locurile natale plecând spre necunoscut cu teama-n suflet, „Pop-Up Device for Experimenting Margins” și „Tipare ale memoriei”.

Din cauza restricțiilor impuse de pandemie, expozițiile vor fi deschise fără vernisaj la Faber, pe strada Peneș Curcanul nr.


4-5, din data de 5 decembrie ora 18.00, și vor putea fi vizitate până în 14 decembrie, între orele 16.00 și 20.00, respectând toate normele de protecție. Proiectele vor fi disponibile și online, pe www.camineinmiscare.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.