Proiecte în valoare de aproape 1,3 miliarde de euro, contractate prin ADR...

Proiecte în valoare de aproape 1,3 miliarde de euro, contractate prin ADR Vest în cadrul Regio-POR 2014 – 2020. Ce urmează în perioada 2021 – 2027

0
DISTRIBUIȚI

Cu prilejul aprobării noii componențe a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest pentru perioada 2020-2024, organism regional deliberativ care coordonează politica de dezvoltare la nivelul regiunii și implicit activitatea ADR Vest, a fost prezentată și o informare cu privire la stadiul implementării Programului Operațional Regional 2014-2020 și Programul Operațional Regional 2021-2027, care va fi gestionat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest.

În cadrul Regio-POR 2014-2020, structurat pe 15 axe prioritare, au fost contractate până în prezent 750 de proiecte în valoare de aproape 1,3 miliarde de euro care reprezintă valoarea finanțării nerambursabile, și alte 247 de proiecte în valoare totală de 392,71 milioane de euro – din care 198,24 milioane de euro finanțare nerambursabilă – se află în evaluare sau precontractare. În total au fost depuse 1.510 proiecte la nivelul întregii regiuni, valoarea totală a acestora depășind 2,2 miliarde de euro.

În ce privește viitoarea perioadă de programare, ADR Vest a elaborat o primă versiune a acestui program, care se află în curs de negociere cu reprezentanții Comisiei Europene, POR Vest 2021-2027 având șase priorități: o regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice, o regiune cu orașe „smart” și o administrație digitalizată, o regiune cu orașe prietenoase cu mediul, o regiune accesibilă, o regiune educată și o regiune atractivă.

Un alt punct pe ordinea de zi a ședinței, care s-a desfășurat la Arad, a vizat portofoliul de proiecte de infrastructură din Regiunea Vest selectate pentru finanțarea pregătirii documentațiilor tehnico-economice prin Programul Operațional de Asistență Tehnică 2014-2020, proiecte pentru care beneficiarii vor avea obligația să depună cereri de finanțare în perioada de programare 2021-2027 pentru realizarea investițiilor.


Regiunea Vest beneficiază de o alocare de peste 34,2 milioane de lei pentru pregătirea de proiecte. A fost aprobată, de asemenea, lista de proiecte prioritare aferente domeniului infrastructurii rutiere de interes județean, inclusiv variante ocolitoare și/sau drumuri de legătură, la nivelul Regiunii Vest. Lista cuprinde proiecte care au o valoare estimată de aproape 113 milioane de euro, cu TVA inclus, și are în vedere modernizarea rețelei de drumuri din nordul județului Arad, din sudul județului Caraș-Severin, a drumului care leagă Orăștie de Costești și Sarmizegetusa Regia și construirea drumului județean de legătură între aeroportul internațional „Traian Vuia” Timișoara și autostradă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.