Ripensia Timişoara se numără printre ultimele victime ale regulamentului „de pandemie” din Liga 2. Roş-galbenii au protestat pentru faptul că vor pierde la masa verde restanţa cu CS Mioveni prin prezentarea la ora stabilită pentru acest joc echipaţi şi gata de treabă. Nu au lipsit reacţiile acide ale preşedintelui Dumitru Mihu, care a luat în vizor FRF-ul, dar mai ales conducătorii care depind de bani publici.
Ripensia trebuia să joace azi la ora 14 meciul din runda a 12-a cu Mioveni. Amânat pentru multitudinea de cazuri Covid ale timişorenilor la data iniţială de disputare, meciul nu s-a jucat nici acum, pentru că, argeşenii au anunţat ieri că „au fost întorşi din drum” de DSP după ce au înregistrat (doar) trei cazuri Covid. Bănăţenii nu cred că galben-verzii nu puteau să dispute acest meci, că au profitat, precum alţii, de regulamentul care spune că dacă meciul nu se poate disputa a doua oară cei pedepsiţi cu 0-3 vor fi cei care au provocat prima amânare.
Dezamăgiţi de situaţie, roş-galbenii au hotărât să protesteze într-un mod inedit. Primul 11 prevăzut de antrenorul Cosmin Petruescu la meciul care nu s-a mai jucat, şi din care nu au lipsit Sokovic, Fridrich ori Vlad Tudorache, au păşit echipaţi pe „Electrica”. Mai întâi pentru o scurtă încălzire, apoi s-a salutat tribuna la ora la care trebuia să înceapă partida. S-a făcut şi haz de necaz, unii fotbalişti primind indicaţii de la „Conferenţiar” în faţa unui adversar invizibil, dar atât de puternic în Liga 2 şi 3 în această perioadă şi care indiferent ce faci câştigă cu 3-0!
„Noi ne-am prezentat să disputăm acest meci. Din păcate, ştim cu toţii ce s-a întâmplat. Trăiesc un sentiment de revoltă, de dezamăgire, pentru faptul că munca noastră, a băieţilor în primul rând, care se pregătesc şase zile pe săptămână, o fac intens, munca celorlalţi din jurul echipei, care facem eforturi mari, fizice, financiare şi de diferite feluri, nu este apreciată. Şi, în loc să culegem rezultatele acestei munci, ele sunt distribuite în alte părţi şi dezamăgirea mea vine prin faptul că există autorităţi care ar putea să ia măsuri şi care nu o fac. Apropo de DSP, eu nu o să acuz niciodată DSP, sunt nişte vremuri… ei îşi fac datoria cum pot. Eu cred că este manipulat şi DSP-ul e practic victima unor oameni care conduc cluburile din România. Oameni fără caracter şi fără coloană vertebrală. Cred că acolo este problema, calitatea unor oameni care sunt implicaţi în fotbalul românesc şi în special în Liga a II-a. Când mergi la DSP şi spui că ai trei-patru cazuri, evident ei spun să iei măsurile legale, deci sunt manipulaţi… Contează foarte mult modul în care e pusă problema şi scenariul… Aici e foarte clar că a fost un scenariu şi se vede foarte clar intenţia celor care ar fi trebuit să fie astăzi pe teren şi azi nu sunt”, a declarat Dumitru Mihu.
Acesta nu cred că cei de la Mioveni intenţionau să facă deplasarea: „…e convingerea mea, nu am probe… Nu vreau să vorbesc cu dl. Pelici (n.r. antrenorul Mioveniului, fostul tehnician al Ripensiei), cu nimeni, până la urmă nu poţi să dai vina pe preşedinţii de cluburi. Ei speculează, într-un mod lipsit de fairplay, o lacună legislativă şi e ca şi când cineva îţi bagă mâna în buzunar şi când îi reproşeze, îţi spune că aveai buzunarul deschis: care-i problema? Şi îi spun că eu n-aş baga mâna în buzunarul tău şi spune: Serios, eu nu cred treaba asta, eu cred că chiar mi-ai băga mâna… Genul acesta de relaţii se stabilesc”.
„Mă dezamăgeşte lipsa de reacţie a Federaţiei, a oamenilor de acolo care în alte condiţii au impus aceste reguli… Iniţial era pentru a pedepsi cluburi care nu-şi iau suficiente măsuri pentru a nu se îmbolnăvi… Astăzi nu mai putem discuta despre culpă în acest mediu, în care ne putem infecta la orice colţ… Nu e normal ca munca noastră să fie aruncată la gunoi”, a mai spus Mihu când a fost întrebat de contestarea deciziei.
„Am observat o apatie şi o tăcere complice din partea multor cluburi din Liga 2.
Ştiţi părerea mea despre faptul că e o ligă cu un sistem de organizare bolşevic, am spus de multe ori. Oamenii care sunt în această zonă, în care banul public face legea, abundenţa banului public crează de fapt o sărăcie cruntă. Oamenii din această zonă au fost foarte tăcuţi şi vorbesc de preşedinţii de cluburi… Şi aceasta e o mare dezamăgire pentru mine. Antecamera Ligii I este în acest moment este foarte prost organizată, prost finanţată şi nu mă refer la banii publici. Eu nu o să solicit niciodată bani publici pentru Ripensia în zona salariilor şi aşa mai departe. Autorităţile trebuie să se implice în zona de infrastructură, în Academie, acolo da… cât timp vor fi bani publici în zona de performanţă privaţii nu vor veni. Aceasta-i problema… Soluţia e să fie scoşi din această zonă primarii-Berlusconi… şi atunci vom avea performanţă şi plus valoare în fotbal… Nu există o piaţă a transferurilor în Liga 2, de ce, pentru că există banul public… Vedeţi că în Liga I nu există meciuri amânate şi câştigate la masa verde, de ce? S-a spus clar: veţi face acest lucru şi nu veţi primi bani, implicit acel meci nu va fi televizat”, a subliniat preşedintele lui „Ripi”.
Ripensia mai are două restanţe în luna decembrie, cu „U” Cluj şi Farul, cea din urmă tocmai va beneficia şi ea de un 3-0 chiar cu „Şepcile roşii”. „Mă aştept ca ei să fie pe teren la ora meciului. Am discutat personal cu preşedinţii celor două cluburi şi mi-au promis că vor fi la ora meciului pe teren”, a precizat Mihu. În weekend Ripensia are un meci încadrat în programul obişnuit de campionat, sâmbătă, la Reşiţa.
„Facem tot ce ţine de noi să scoatem în evidenţă această nedreptate. E trist că am ajuns la acest lucru să decidă punctele pe teren. Nu e treaba noastră ce se întâmplă la ei acolo, e dureros să nu se decidă pe teren… Legile nu sunt făcute corect. Probabil când federaţia a făcut aceste reguli s-a gândit că cluburile sunt de bună credinţă. În România e greu să fie aşa. Nu cred că trebuiau să facă astfel de reguli. Nu pot să fac eu anchetă, cine e bolnav la ei. Au urcat în autocar, au plecat sau nu? Azi am venit la teren cu gândul de a juca, de a câştiga, după o perioadă grea, eu vin după o lună şi jumătate în care nu am jucat. Colegii meu au stat două săptămâni în carantină, ca să jucăm meciurile pe teren. Azi nu am avut cu cine să o facem. Am intrat pe teren, am jucat între noi… E important acum să facem puncte la Reşiţa… Sper totuşi că nu e decizia finală şi se vor găsi soluţii şi sper în continuare că nu am pierdut 0-3 azi. Dar e important să trecem peste ziua de azi, să mergem la Reşiţa şi să câştigăm… Urmează o perioadă grea, nu ştim ce se întâmplă la meciul cu Farul şi atunci cele două meciuri rămase, cu Reşiţa şi U Cluj sunt foarte importante”, a declarat şi Alexandru Popovici, căpitanul roş-galbenilor.