Stațiunile montane, gata să primească pasionații de sporturi de iarnă, chiar și...

Stațiunile montane, gata să primească pasionații de sporturi de iarnă, chiar și în pandemie

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-289619407">

Iarna se lasă așteptată în zonele de câmpie din vestul țării, dar s-a instalat deja în regiunile muntoase, unde s-a așternut un strat generos de zăpadă în ultimele zile. Stațiunile montane sunt pregătite să-și primească vizitatorii care îndrăgesc anotimpul hibernal, mai ales în acest an, în care posibilitatea de a ajunge la cunocute destinații montane din străinătate și chiar din alte regiuni ale țării sunt mult limitate.

Stațiunea cu 30 de kilometri de pârtie

În stațiunea turistică Straja din munții Vâlcan, aflată la zece kilometri de orașul hunedorean Lupeni, la o altitudine de 1.445 de metri, zăpada a început să cadă încă de la sfârșitul lunii noiembrie. Atunci au fost pornite și tunurile de zăpadă artificială, pentru deschiderea unui nou sezon turistic și primirea amatorilor de ski care vizitează stațiunea, una dintre cele mai îndrăgite de locuitorii din această parte a țării dar nu numai.

Au fost pregătite pârtiile de ski, a fost stabilit orarul pentru folosirea acestora iar instalațiile de transport pe cablu – inclusiv telegondola –  și cele de nocturnă au fost verificate și sunt și ele gata de pornire. Stațiunea are nu mai puțin de 12 pârtii de ski care însumează aproape 30 de kilometri, fiecare dintre acestea fiind dotată cu instalație de transport pe cablu. Zăpada care a căzut din belșug în ultimele zile s-a așternut peste întreaga stațiune și munții din jur iar peisajul, de un alb imaculat, este unul de vis.

Schitul și Crucea Eroilor de la Straja, simboluri ale stațiunii

Pentru cei care vor să petreacă la Staja sărbătorile Crăciunului, se vor oficia slujbe religioase în bisericuța de lemn care, împreună cu câteva chilii, alcătuiesc  schitul de la Straja. Acesta a fost construit în 1999, împreună cu impresionantul tunel de acces, unic în România, pe pereții căruia au fost pictați 365 de sfinți din calendarul creștin ortodox, câte unul pentru fiecare zi din an, precum și alte scene biblice din Veciul și Noul Testament. O candelă veșnic aprinsă este mutată zilnic în dreptul sfântului care este trecut la respectiva dată în calendar.

Tot aici se află și Crucea Eroilor, înălțată în memoria celor căzuți în luptele din primul război mondial, Straja fiind locul  în care au pierit 800 de ostași. Inspirată de crucea ridicată pe muntele Caraiman, crucea de fier de la Staja are o înălțime de de 19 metri și o lățime de nouă metri, și împreună cu tunelul sfinților, reprezintă simboluri emblematice ale stațiunii.

Motanul Elfi, noua mascotă a Parângului

Turiștii sunt așteptați nu numai la Straja, ci și în celelalte stațiuni montane din Valea Jiului, Parâng și Pasul Vâlcan, unde decorul de iarnă este incomparabil mai frumos decât în marile orașe și de care se pot bucura nu numai amatorii de ski ci și cei care doresc doar să stea câteva zile la aer curat și să facă mici drumeții sau să se bucure de priveliștea munților albiți de zăpadă din barurile recent deschise ]n aer liber, unde pot savura diverse băuturi calde. Stațiunea Parâng a devenit, de curând, gazdă pentru Elfi, un motan din rasa Scottish al cărui stăpân este cunoscutul parapantist Toma Coconea, totodată proprietarul unui après-ski. Motanul, gata de joacă cu toți iubitorii de animale, a devenit mascota stațiunii.

Administratorii dau asigurări că au luat toate măsurile necesare pentru prevenirea riscurilor de infectare cu noul coronavirus, atât pe pârtii și telecabinele de ski cât și în cabane, vile și pensiuni, pentru ca stațiunea să fie deschisă pe durata întregului sezon, în condiții de siguranță.

Surse foto: replicahd.ro, avantulliber.ro, servuspress.ro, mdimage.ro, Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.