Toni Kuhn, unul din veteranii jazz-ului românesc, susține un concert inclus în...

Toni Kuhn, unul din veteranii jazz-ului românesc, susține un concert inclus în seria de evenimente Scena din Cartier

0
DISTRIBUIȚI
Toni Kuhn. Foto: Cosmin Damian

Toni Kühn, unul din veteranii jazz-ului românesc, care în vara acestui an a împlinit 71 de ani, va susține un concert la sfârșitul acestei săptămâni, evenimentul fiind inclus în seria de recitaluri Scena din Cartier. Alături de el vor fi prezenți Dan Mitrofan, Victor Miclăuș și Tavi Scurtu, iar evenimentul va avea loc sâmbătă 5 decembrie, de la ora 19.00, la Centrul de Tineret din Calea Șagului (Punctul Termic), fiind transmis live pe internet.

Decanul de vârstă al formației Bega Blues Band, Toni Kühn a fost caracterizat de muzicologul Florian Lungu ca „un nume de referinţă al jazz-ului bănăţean, nu doar ca interpret, ci şi ca un gânditor muzical, dar în acelaşi timp un om de o mare nobleţe sufletească, oricând gata să ajute cu un gând bun şi un sfat înţelept“. Toni a început să studieze ghitara, ca autodidact, din anul 1965. În anul 1969, cînd se deschide Clubul de jazz de la Arlus, din Timişoara, Toni Kühn devine prieten şi colaborator al multor muzicieni de jazz timişoreni: Bratu Bănică, Eugen Gondi, Puiu Lazaru, Paul Weiner. În anul 1978, Toni se accidentează la degetul inelar al mâinii stângi, fapt care îl determină să lase de-o parte chitara şi să înceapă să cânte la claviaturi, pe care le învaţă tot ca autodidact. Jazzul devine tot mai important pentru Toni Kühn care, reluând evoluţiile la ghitară, participă cu „Eugen Gondi Trio” la Festivalul Internațional de Jazz de la Sibiu, în anul 1981. În anii 1981-’82, el devine membru al celebrei formaţii jazz-rock „Post Scriptum”, cu care face numeroase turnee prin țară, muzică de film și un foarte apreciat LP. Printre numele importante de jazzmani români cu care a cântat Toni Kühn se numără Johnny Răducanu, Marius Popp, Eugen Gondi, Dan Ionescu, Bela Kamocsa, Liviu Butoi, Garbis Dedeian, Johnny Bota, Miși Farcaș, Teodora Enache, Luiza Zan, Nicolas Simion, Decebal Bădilă, Victor Miclăuş, Pedro Negrescu, Sasha Bota, Alex Man, Tavi Scurtu, Dan Mitrofan, Michael Acker, Cristina Pădurariu, Mihai Iordache, Edi Neumann, Cristian Belei, iar dintre cei străini: Brian Torff, Burton Greene, Florence Melnotte, Benjamin Duboc, Edward Perraud, Arnault Cuisinier, Pierre de Trégomain, Tom Smith, Rick Condit, David Wilczewsky, FJ Mikuta, Milcho Leviev.

Dan Mitrofan este unul dintre cei mai prolifici compozitori și ghitariști din tânăra generație a muzicienilor de jazz români.


Absolvent al facultății de muzică „Richard Oschanitzky”, Universitatea Tibiscus Timișoara, Dan Mitrofan „Bozo” a obținut Premiul I la Festivalul de Jazz de la Sibiu 2008, și premiul special pentru compoziție.

Victor Miclăuș este un basist polyvalent care acoperă o multitudine de genuri. A debutat la începutul anilor ’90 în quartetul saxofonistului Liviu Butoi fiind mai apoi cooptat în grupul de fusion-jazz „Dan Ionescu Electric Version” cu care cântă până la plecarea chitaristului Dan Ionescu în Canada, în 1996. În 2004 este invitat să se alăture solistei Laura Stoica, alături de care cântă până la tragicul deces al acesteia, în 2006. Urmează câțiva ani de turnee alături de A.G. Weinberger și o serie de concerte alături de multe nume cunoscute ale scenei autohtone.

Tavi Scurtu este unul dintre cei mai reprezentativi percuţionişti şi producători ai momentului din România. Studiile muzicale le-a început ca autodidact, urmând apoi cursurile Facultății de Jazz si Pop „Richard Oschanitzky” din Timișoara. De la începutul carierei sale, Tavi Scurtu s-a distins pe scena muzicală datorită abordării proprii a celor mai diverse genuri muzicale și a versatilității în abordarea lor, el trecând cu ușurintă de la jazz la funk și la hip hop, de la drum and bass la dub, de la rock la afro cubanși brazilian și înapoi, și de asemenea datorita sound-ului aparte și a folosirii elementelor electronice cu o viziune și concept personal, îmbogățind astfel scena muzicală din România.

Scena din cartier este un proiect de intervenție locală care vine în întâmpinarea a 30 de muzicieni din sectorul independent timișorean care a fost grav afectat de restricțiile generate de pandemia cu COVID-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.