Potrivit Codului administrativ, care din 2019 reglementează situația consilierilor personali a edililor, primarul își poate lua șase consilieri personali, iar viceprimarii câte doi fiecare.
„Știu că varianta populistă este să se spună de ce se adaugă poziții și nu se taie. O să fie o restructurare la anul a Primăriei Timișoara. Ca să poți conduce o instituție atât de mare e nevoie de o asistență profesionistă, altfel e greu să conduci așa cum trebuie. Ruben Lațcău are în subordine Direcția Tehnică și Direcția de Dezvoltare cu peste 100 de persoane. Dar la anul organigrama Primăriei Timișoara va fi mai suplă decât este acum”, a promis primarul Dominic Fritz.
Consilierul municipal Radu Țoancă de la PSD a fost curios să afle dacă vom avea cel de-al doilea viceprimar în condițiile în care sunt înființate posturi pentru persoane care nu există.
„Nu vă spun toată lista pe care am scris-o pentru Moș Crăciun, dar cu siguranță un al doilea viceprimar este pe lista mea și poate o să fie un cadou puțin întârziat, dar sper să începem anul cu o echipă completă”, a răspuns Fritz.
Consilierul liberal Ștefan Sandu a fost de părere că „era normal să fi avut al doilea viceprimar și apoi să fi aprobat consilierii prin updatarea Organigramei”.
Simion Moșiu, consilier municipal din partea PNL, a fost de părere că, în sfârșit, după atâția ani, ne dăm seama că nu suntem atotștiutori și acești consilieri sunt utili.
„Dacă ne aducem aminte în istoria orașului, acești consilieri au fost puși, să zicem, pe criterii politice, și au fost puși niște tineri care în loc să consilieze au fost consiliați și doar au stat pe un post care să-I parașuteze ulterior pe o poziție mult mai înaltă”, a fost de părere Moșiu, cu referire la colegii săi din partid care au fost alături de Nicolae Robu. Acesta nu crede că pot fi atrase în administrație persoane „de top” care să lucreze pe un salariu lunar de 3.000 de lei net.
În replică, viceprimarul Ruben Lațcău a precizat că Organigrama municipalității poate fi schimbată după 6 luni de la o modificare anterioară, în acest caz a fostei administrații, aceasta fiind doar o transpunere a legii în realitate.
„Nu voi angaja pe nimeni de la partid în funcția de consilier personal. Vor fi oameni care vor avea roluri tehnice. Într-adevăr, salariile sunt reduse și aceasta este o piedică pentru acești oameni de calitate care își doresc să vină în administrație. Cei care îmi vor fi mie consilieri nu vor veni pentru bani, ci pentru a se implica în comunitate. Eu îmi doresc un al doilea viceprimar, îmi doresc să fie domnul Tabără”, a spus viceprimarul.
Consilierul local Cosmin Tabără de la PNL a ținut să precizeze: „consilierii nu vor avea statut de funcționar public, vor lucra pe bază de contract, mandatul lor se va încheia cu cel al viceprimarului”.