Vlady Cnejevici a lansat primul său album: „L-am făcut gândindu-mă...

Vlady Cnejevici a lansat primul său album: „L-am făcut gândindu-mă cam ce mi-ar place mie să ascult în mașină“

0
DISTRIBUIȚI

Vlady Cnejevici, considerat de unii drept cel mai bun „clăpar” din zona folk-rockului autohton, a lansat primul său album de autor, materialul discografic care poartă numele „Ieri și azi“ având parte de 12 melodii.  Născut în data de 13 decembrie 1962, în Timișoara, ca fiu al reputatului rapsod popular Laza Cnejevici, artistul a făcut parte dintr-o serie de trupe binecunoscute ca Progresiv TM, Compact, Pasărea Colibri, Laura Stoica Band, Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers, Pasărea Rock și a colaborat cu o serie de artiști ca Mircea Baniciu, Mircea Vintilă sau Teo Boar.

„Primele amintiri despre muzică le am de pe la vârsta de trei ani, când Laza, tatăl meu exersa la acordeon alături de un magnetofon Tesla. Era fascinant pentru mine să văd mașinăria aia cu lămpi cum se învârte și scoate sunete. Puteai să pui pe viteză mică și atunci sunetul se denatura și era haios să asculți…. <<Ob-la-di Ob-la-da>> din repertoriul celor de la The Beatles a fost primul cântec pop care m-a marcat, la grădiniță fiind. Prima oară am apărut pe scenă la vârsta de 7 ani, când am dirijat corul Școlii Lenau. Eram așa de emoționat încât am vrut să încep cu fața la public! A sărit învățatorul și m-a întors…“ spune el.

Ca și colaborator, de-a lungul anilor, Vlady Cnejevici a „pus umărul“ la realizarea multor material discografice din repertoriul unor artiști consacrați. Conform mărturisirilor proprii, ideea albumului de autor a lui Vlady este în „cărți“ de mulți – mulți ani, iar pandemia globală a contribuit din plin la finalizarea acestua.

„Este primul meu album la care lucrez de ceva ani. Situația asta cu pandemia…pentru mine a fost un avantaj căci am reușit să-l termin. Mă bucur că în sfârșit, după atâția ani am reușit să scot și eu. După ce am făcut peste două sute de albume cu alți artiști ca producător sau ca și collaborator, mă bucur că am reușit în final. Acest disc l-am făcutr gândindu-mă cam ce mi-ar place mie să ascult în mașină. Adică diversitate. Pentru că eu nu cânt cu vocea, am ales ca soliști prietenii mei cei mai buni care sunt și care au fost“, spune Vlady Cnejevici.

Albumul Ieri și Azi a fost lansat în premieră în cadrul emisiunii Muzicorama realizată de Bogdan Puriș la Radio Timișoara și cuprinde o serie de colaborări, printre numele care se regăsesc pe acest disc fiind Leo Iorga, Ioan Gyuri Pascu, Laura Stoica, Mircea Baniciu, Adriana Antoni sau Alex Mușat.

Vlady Cnejevici (stânga) alături de regretatul Leo Iorga (centru) și Teo Boar

Piesa care deschide acest material discografic poartă numele de „Povestea neamului“.


„Eram la Timișoara în concert, în 2018 cu Teo Boar și Mircea Baniciu. Prietenul Sergiu Simionese a venit cu textul și o linie melodică cu un cântec care inițial era menit să apară cu ocazia a 100 de ani de România. Mi-au plăcut foarte mult…și versurile și schița de linie melodic…și am zis că asta trebuie să fie o piesă care să iasă ceva frumos din ea. Am refăcut-o în studio la mine, după care i-am trimis un draft lui Segiu. I-a plăcut foarte mult. I-am prezentat-o și lui Mircea Baniciu și am reușit să o imprimăm în acest an. E o piesă frumoasă, patriotică cu influențe etno“, spune artistul. La această piesă colaborează ca și backing vocal și Miruna, Stefania și Larisa, trei fete care fac parte din grupul GMT coordonat de Sergiu Simionese.

Cea de-a doua piesă a discului, „Ce s-a întâmplat cu noi“ a fost imprimată în 2014 cu vocea lui Leo Iorga, iar melodia a treia „Fiecare zi“, îl are ca invitat pe chitaristul Alex Mușat. „Este unul dintre chitariștii din noua generație care e în vârf. În blues, pop, rock. Alex stă de un an de zile în Nashiville. Este un talent imens și îi urez toate cele bune și noroc să reușească în America. Sper ca pe viitor să mai reușim să imprimăm împreună“, spune Vlady despre această colaborare.

Melodia „Ai să vezi“ o are ca solistă pe regretata Laura Stoica, iar următoarea piesă de pe album, „Împreună“ este un alt moment deosebit pentru melomani, în care cântă regretatul Leo Iorga. O baladă frumoasă realizată alături de Mircea Baniciu care poartă numele de Fratele Lumii continuă șirul pieselor, iar piesa cu numărul șapte din <<Ieri ;I Azi>> este o colaborare alături de Ghighi N. Iovin. „Vorba dulce din bătrâni“ este o piesă din repertoriul Progresiv TM care nu a fost imprimată niciodată, deși a fost cântată mult,. I-am cerut voie compozitorului Ladislau Herdina s-o pun pe disc și mă bucur că am reușit să înregistrez această variantă cu Ghighi N. Iovin, vocalistul inițial al formației Progresiv TM“, spune artistul.

Piesa „Inimă nebună“ a apărut inițial pe albumul „Cântece de petrecere“ editat de Vlady alături de tatăl său, Laza Cnejevici și este o compoziție semnată Lepa Brena, iar „Cu gândul la tine“ e o melodie care îi are ca invitați pe Ioan Gyuri Pascu și solista Adriana Antoni. „Am colaborat de multe ori cu Adriana Antoni, care venea des la spectacolele noastre cu Ioan Gyuri Pascu. La un moment dat ne-a zis că vrea să cânte un duet cu el și a ieșit piesa asta reușită“, spune Vlady Cnejevici.  Ultimele piese ale acestui disc sunt „Cu gândul la tine“, „Dragostea mea (cu Leo Iorga)“, „Ce liberi am fi (cu Ioan Gyuri Pascu)“ și „Balkan“, aceasta din urmă fiind o piesă instrumentală realizată cu Adi Manolovici.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.