Aniversare pentru o figură remarcabilă a scenei muzicale timișorene, Johnny Bota

Aniversare pentru o figură remarcabilă a scenei muzicale timișorene, Johnny Bota

0
DISTRIBUIȚI

Unul din muzicienii cunoscuți din scena locală, Ionel „Johnny” Bota, împlinește astăzi 65 de ani, ocazie cu care redacția PRESSALERT.ro îi urează – alături de melomanii din întreaga țară – un sincer La Mulți Ani!

Artistul născut la Timișoara a debutat în anul 1977, ca basist al trupei Experimental Quintet 2, cu care a obţinut Marele Premiu al Festivalului Arhitecturii din Bucureşti.


Johnny Bota a fost membru fondator al grupului Crepuscul (1983), alături de ghitaristul canadian Dan Ionescu şi, de asemenea, al grupului Nuevo Tango Quintet (2010). Absolvent al secţiei de vioară de la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, Johnny Bota a devenit, în 2008, Doctor în Muzică al aceleiaşi facultăţi. Johnny Bota este membru fondator, alături de Béla Kamocsa, al formaţiei Bega Blues Band, cu care a lansat, în 1993, primul CD românesc de blues-jazz, Blues de Timişoara.

Împreună cu membrii Bega Blues Band, Johnny Bota este deţinătorul Diplomei de Excelenţă (2004 şi 2011), acordată de Primăria din Timişoara. În 2005 şi 2006 Bota obţine Premiul pentru Publicistică al Uniunii Compozitorilor şi al Revistei Actualitatea Muzicală pentru cărţile sale, Vioara în jazzul modern şi Glosar al termenilor de jazz. Acestea sunt urmate de alte două, Bluesul și jazzul în Banat (2012) şi Istoria jazzului breviar (2011), de asemenea premiate.

În 2005 Johnny Bota înfiinţează unica Facultate de jazz din România, Richard Oschanitzky, în cadrul Universităţii Tibiscus Timişoara și de-a lungul timpului a colaborat cu nume sonore din sfera jazz-ului şi blues-ului românesc și nu numai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.