Afișele care anunță un pericol nu ne scapă de răspundere în situația în care pericolul se materializează și acesta provine de la un bun care ne aparține. Deși poate părea exagerat, la prima vedere, reglementarea nu este de partea noastră și nu ne scapă complet de despăgubiri dintr-un singur motiv: dacă pericolul există din cauza noastră, atunci trebuie să-l facem să dispară și nu doar să-l semnalăm pentru trecători.
Dacă ai lipit un anunț cu „Atenție! Cad țurțuri” sau „Cade tencuiala!” și crezi că astfel te-ai dezis de orice consecințe nefaste care s-ar putea produce, atunci te înșeli. Anunțurile de semnalare a unui pericol nu contribuie la înlăturarea răspunderii pentru eventualele pagube provocate trecătorilor, fie că ei au ales să ignore avertizarea, fie că nu au observat-o deloc. Buna ta intenție nu este însă complet trecută cu vederea de legiuitorul român, transmite avocatnet.ro.
„Printr-un anunţ nu poate fi exclusă sau limitată răspunderea delictuală pentru prejudiciile cauzate victimei”, prevede Codul civil.
Un asemenea anunț poate avea însă valoarea semnalării unui pericol, iar cel care ignoră avertizarea și pățește ceva nu va putea să-i ceară celui responsabil să-l despăgubească pentru tot prejudiciul.
„În cazul în care victima a contribuit cu intenţie sau din culpă la cauzarea ori la mărirea prejudiciului sau nu le-a evitat, în tot sau în parte, deşi putea să o facă, cel chemat să răspundă va fi ţinut numai pentru partea de prejudiciu pe care a pricinuit-o”, mai prevede Codul.
Așadar, cât cântărește anunțul de avertizare din punct de vedere juridic? Potrivit prevederilor de mai sus, răspunderea se va împărți între cel responsabil pentru înlăturarea acelui pericol și victima care a ignorat avertizarea sau nu a văzut-o, din neglijență.
Un simplu cetățean ar spune că și-a făcut datoria și a că a avertizat victima, așadar, de ce ar mai fi responsabil? Răspunsul ar fi următorul: există prevederi legale foarte clare care ne impun să curățăm țurțurii de la clădirile pe care le folosim și care ar putea pune în pericol viața cuiva, tot așa cum există prevederi legale care ne obligă să întreținem fațadele imobilelor noastre și să ne asigurăm că din acestea nu cad ferestre, balcoane, bucăți din acoperiș sau diverse lucruri care nu țin de structura clădirii. De aceste obligații nu ne putem „dezlega”, sunt categorice și strâns legate de folosința (sau chiar proprietatea) pe care o avem cu privire la clădirile respective.
Pentru cel responsabil, în cel mai bun caz, victima suferă o ușoară lovire, o vătămare deloc gravă. Însă, în cel mai rău caz, pericolul este unul mortal și cineva chiar își pierde viața. Iar în astfel de situații, răspunderea penală nu este atenuată de anunțul de avertizare a pericolului.