Avion care transporta un pacient cu arsuri grave spre Belgia, întors din...

Avion care transporta un pacient cu arsuri grave spre Belgia, întors din drum după escala la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Avionul care trebuie să ducă în Belgia un pacient cu arsuri grave s-a întors din drum din cauza unor defecțiuni la instalația de presurizare a cabinei de presurizare a cabinei, anunță DSU.

„Misiunea a fost planificată să se desfășoare ieri, 27.01.2021, dar a fost anulată din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Astăzi, 28.01.2021, începând cu ora 08.00, avionul Piper PA-42 Cheyenne III aflat în dotarea IGAv, echipat pentru misiuni SMURD, a decolat de la București pentru transferul unui pacient cu arsuri prin electrocuție, de la Iași la Bruxelles, Belgia. Odată preluat pacientul de la unitatea spitalicească din Iași, în planul derulării misiunii de transfer era prevăzută o aterizare la Timișoara, în vederea alimentării aeronavei. După decolarea de la Timișoara, piloții IGAv au constat functionarea necorespunzătoare a instalației de presurizare a cabinei avionului și astfel misiunea de zbor a fost anulată”, anunță Departamentul pentru Situații de Urgență.

Potrivit sursei citate, ca urmare a constatării acestei funcționari necorespunzătoare a instalației de presurizare, misiunea de transfer în Belgia nu putea fi executată în siguranță, fiind necesar zborul la o altitudine mare, aceasta putând pune în pericol viețile celor aflați la bord, pacient și personalul navigant reprezentat de piloți și echipa medicală.

„Dat fiind faptul că zborul la o altitudine optimă, de siguranță nu reprezenta nici un risc, a fost luată decizia transferului pacientului la București.


Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impun, pacientul va fi internat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, la secția de chirurgie plastică și reparatorie”, adaugă DSU.

DSU precizează că avionul a fost recepționat în data de 28.12.2020, după efectuarea unor lucrări de reparații capitale la un motor, revizie majoră la celalalt motor și lucrări periodice după 100 de ore de zbor, nefiind executate reparații la instalația de presurizare a avionului. Din momentul recepționării, aeronava a zburat 40 de ore și a îndeplinit cu succes trei misiuni SMURD, dintre care două externe și una pe teritoriul României, nefiind întâmpinate probleme de natură tehnică.

Inițial, avionul care urma să ducă în Belgia pacientul din Constanța care a suferit arsuri grave s-a întors din drum. Bărbatul de 51 de ani cu arsuri pe 70% din suprafaţa corpului trebuia transferat către Spitalul Charleroi, lângă Brussels, în cursul zilei de joi cu avionul SMURD. În jurul orei 10, aeronava a decolat de la Iaşi spre Timişoara, unde a realimentat. Potrivit unor surse, aparatul de zbor a decolat de la Timişoara spre Melsbroek (Belgia) la 13.43 fără nicio problemă. În zbor însă cabina s-a depresurizat.

„Avionul a decolat fără probleme, s-a depresurizat pe drum, pentru a nu risca viaţa echipajului şi a pacientului s-au întors. E un incident întâlnit în aviaţie, nimic neobişnuit. Pacientului i s-a găsit loc la Spitalul Floreasca, va primi îngrijirile de care are nevoie”, a declarat pentru Aleph News Raed Arafat, şeful DSU.

Sursa foto: IGSU (arhivă)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.