Călin Pop despre amintirea unui muzician legendar, Dan Andrei Aldea: „Ceea ce...

Călin Pop despre amintirea unui muzician legendar, Dan Andrei Aldea: „Ceea ce nu voi uita niciodată a fost cum el, de fiecare dată, mă întâmpina senin”

0
DISTRIBUIȚI
Călin Pop alături de Dan Andrei Aldea

Zilele acestea, la împlinirea unui an de la dispariția legendarului muzician Dan Andrei Aldea, o serie de artiști autohtoni au transmis mesaje în memoria artistului. Printre aceștia se numără și solistul formației Celelalte Cuvinte, Călin Pop.

„Țin minte ca și ieri. Prima revenire a lui Dan Andrei Aldea în România a fost pe data de 8 octombrie 2014 la Sala Filarmonica din Oradea, unde mulți fani, artiști și prieteni din diverse colțuri ale țării ne-am strâns să îl vedem, auzim și revedem. A fost cu o mare emoție cu lacrimi, recunoștință, bucurie de ambele părți, în ropotele de aplauze interminabile ale tuturor celor care au făcut sala neîncăpătoare. L-a convins și îl adusese managerul Florin Budeu, binecunoscut în lumea artistică, evoluînd în postura de invitat special al grupului Pasărea Colibri la unul dintre spectacolele incluse în sărbătoarea «Toamna Orădeană» a acelui an. Eu am desfășurat exact în ziua următoare concertul de lansare a primului meu album personal «Undeva» în fosta sală «Arlus» a municipalității (actuala Florica Ungur). Nu mare mi-a fost mirarea când l-am observat la un moment dar pe Dan prezent în public, privind foarte atent la ce se vede și se aude și stând până la final. Atunci, după terminarea recitalului, încântat, m-am dus să îl salut și să îi mulțumesc pentru că a venit. El mi-a spus atunci ceva ce nu mi-a venit să cred: «Felicitări. Sunt Dan Aldea si eu vreau ca noi doi să fim prieteni. Vom avea și niște lucruri de făcut împreună din moment ce eu locuiesc de acum încolo aici, la Oradea Iar pentru tine, păpușico (adresandu-se fetiței mele care atunci avea aproape 7 ani) sunt unchiul Dan».


De atunci, cât a fost timp ne-a legat o prietenie specială și ne vizitam când aveam timp. Asta pe lângă colaborarea muzicală în doi pe care o propusese care s-a materializat doar intr-o mică măsură, în limita timpului disponibil pe care îl aveam fiecare. Ceea ce nu voi uita niciodată a fost cum el, de fiecare dată mă întâmpina senin, cu o energie atât de pozitivă încât îmi trecea orice supărare care mă incerca în acea perioadă. Am vorbit ultima oară cu el la telefon înainte Crăciunul lui 2019, în mod neașteptat nefiind în Oradea, cum credeam. Când am auzit că a plecat, nu mi-a venit să cred. Și acum parcă am senzația că va suna telefonul și că ne vom vedea la o cafea, vorba lui «să punem țara la cale». A plecat prea repede…”, spune Călin Pop.

Dan Andrei Aldea, liderul formației Sfinx în anii ’70, s-a stabilit din 1981 în Germania. În România, a participat că solist vocal, instrumentist, compozitor sau aranjor pentru câteva sute de piese, sub nume propriu sau în ajutorul altor muzicieni. A abordat o paletă stilistică largă, pe care a extins-o cu atât mai mult după stabilirea sa în Germania: muzică clasică, blues, rock, reggae, pop-rock, folk, jazz, country. Este considerat unul dintre cei mai creativi chitariști români, fiind apreciat și că un foarte bun technician. Aldea a scris și interpretat cu Sfinx piese precum: „Șir de cocori”, „Om bun”, albumul-concept „Zalmoxe”, piesele „Din nou acasă”, „Fetele albine” ș.a. A participat în calitate de compozitor sau instrumentist la înregistrarea discurilor unor artiști ca Dida Drăgan, Anda Călugăreanu, Mircea Vintilă, Vali Sterian. Dan Aldea a fost implicat și în lumea teatrului și filmului, scriind muzică de scenă, dar și coloana sonoră pentru filmul Nunta de piatră (1972, în colaborare cu Dorin Liviu Zaharia).După numeroase propuneri venite de-a lungul anilor, după 33 de ani de absență din România, Dan Andrei Aldea s-a reîntors „acasă”, printr-un concert care a avut loc în 2014.

În luna septembrie a anului 2019, artistul a fost unul din invitații celei de-a doua ediții a Galei Folk lugojene , desfășurate sub titulatura „Legende”, care a reunit pe scena teatrului lugojean, trei legende ale muzicii: Dan Andrei Aldea, Freddy Stauber și Corina Ignea. Dan Andrei Aldea a murit în urma unui stop cardiac, în data de 18 ianuarie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.