Castelul Corvinilor candidează pentru titlul de „Marcă a patrimoniului european” FOTO

Castelul Corvinilor candidează pentru titlul de „Marcă a patrimoniului european” FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-58944012">

Castelul Corvinilor, prin administrația muzeului și primăria hunedoreană, își va depune candidatura pentru titlul de „Marcă a patrimoniului european”, o inițiativă care dorește să aducă în atenția publicului, și mai ales a tinerilor, valori fundamentale europene, elemente comune de istorie, cultură și patrimoniu cultural, care contribuie la consolidarea sentimentului de apartenență la același spațiu cultural și al dialogului.

Castelul este unul din cele mai importante monumente de arhitectură medievală din Trnasilvania, prima fortificație de piatră, cu ziduri groase de până la doi metri, datând, în opinia celor mai mulți cercetători, din secolul al XIV-lea. Construcții de amploare, cu turnuri de apărare, au fost făcute în secolul următor de Ioan de Hunedoara, care a extins și construcțiile civile după ce a devenit guvernator al Ungariei, noi lucrări fiind făcute de fiul său, Matia Corvin, în anii în care a fost rege al Ungariei și castelul a dobândit o adevărată alură occidentală. În secolul al XVII-lea,  principele Transilvaniei, Gabriel Bethlen, a adus unele modificări castelului în spiritul epocii și i-a adăugat noi construcții iar în secolul al XIX-lea au început primele lucrări de restaurare ale castelului.

A fost întocmită documentația necesară, care a fost deja trimisă Institutului Național al Patrimoniului, astfel încât castelul de la Hunedoara să fie inclus în preselecția națională, urmând ca la începutul lunii martie, INP să nominalizeze două obiective care vor participa la selecția finală. Aceasta va fi făcută de un juriu de specialiști aflat sub responsabilitatea Comisiei Europene.

Acordarea mărcii la nivel european are loc o dată la doi ani, fiecare stat membru al Uniunii Europene putând transmite Comisiei Europene, în fiecare sesiune, cel mult două propuneri de situri, dintre care poate fi selectat maximum unul.

Surse foto:zigzagprinromania.com, cartitaplimbareata.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.