Film documentar dedicat memoriei primului arhitect – șef al Timișoarei, László Székely,...

Film documentar dedicat memoriei primului arhitect – șef al Timișoarei, László Székely, cu premiera online

0
DISTRIBUIȚI

Asociația Femeilor Maghiare din Timișoara lansează online, în data de 23 ianuarie, filmul documentar „Székely László, a városépítő”, dedicat memoriei primului arhitect-șef al Timișoarei. Evenimentul este prilejuit de împlinirea a 87 de ani de la moartea arhitectului, iar filmul documentar, care este subtitrat în limba română, va fi lansat online la ora 16.

László Székely a devenit în anul 1904 primul arhitect-șef al Timișoarei, post nou înființat de primarul de atunci al orașului de pe Bega, Carol Telbisz. Una din primele sarcini de mare complexitate este elaborarea proiectelor privind Abatorul din Timişoara. De-a lungul timpului a realizat o serie de proiecte, printre care se numără Banca de Credit Maghiară, Uzinele de apă, Azilul de copii din oraş, Liceul Silvic, Biserica Ortodoxă din Timişoara-Fabric, Fabrica de Ciorapi, Palatul Brück, Palatul Emmer sau Casa Maghiară.

Edificiile realizate după proiectele sale atrag atenţia reprezentanţilor altor oraşe, astfel încât a primit o serie de sarcini speciale: proiectarea și clădirea grandioasă a primăriei din Salonta şi gimnaziul real de stat din acelaşi oraş, iar în Vârşeţ – catedrala episcopală ortodoxă sârbă.


Piaţa centrală a Timişoarei, Piaţa Operei, este şi ea considerată ca şi o creaţie a lui Székely László, întrucât pe de o parte lui i-a revenit sarcina de a concepe configuraţia pieţii, pe de altă parte – multe dintre clădiri au fost proiectate de el. Născut la Salonta în data de 3 august 1877, primul architect al Timișoarei a decedat la Timişoara în data de 23 ianuarie 1934.

Asociația Femeilor Maghiare din Timișoara s-a angajat să alimenteze moștenirea intelectuală a excelentului arhitect în urmă cu mulți ani. În 2000, a creat o expoziție itinerantă de fotografie a clădirilor, pe care a prezentat-o de mai multe ori la Timișoara și în alte orașe. În 2002, János Szekernyés a publicat un album al lui László Székely, care conține fotografii colorate ale clădirilor, care este introdus de un studiu cu texte în limbile maghiară, română și engleză. De această dată, la inițiativa Asociației Femeilor Maghiare din Timișoara, László Székely a primit titlul de Cetățean de Onoare al Timișoarei, post mortem. Tot în 2002 s-a ridicat o placă la intrarea principală a Liceului Piarist al Milostivirii (acum Liceul romano-catolic Gerhardinum), una din capodoperele lui László Székely, iar în 2005 un bust public în Parcul Carmen Sylva din Timișoara.

Asociația Femeilor Maghiare din Timișoara a intenționat să includă prezentarea acestui documentar în programul Capitala europeană a culturii Timișoara, planificat pentru 2021. Amânarea acestui proiect nu schimbă obiectivul realizatorilor.
Textul filmului a fost realizat de János Szekernyés, naratorul este Borbély Bartis Emília, iar traducerea în limba română este semnată de Sütő Udvari Magda. Secvențele de vedere aeriană au fost realizate de Daniel Vatca, Lucian Ciorba (Business Plus Timișoara), editorul este Péter Keresztes, iar managerul de proiect al documentarului este Enikő Szász.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.