Marius Giura, organizatorul festivalului internațional de jazz de la Gărâna: „Dacă nu...

Marius Giura, organizatorul festivalului internațional de jazz de la Gărâna: „Dacă nu se investește, rămânem cu nunți, botezuri și alte evenimente mai mult sau mai puțin culturale“

0
DISTRIBUIȚI
Marius Giura Foto: Nedici Dragoslav

Organizatorii Festivalului internațional de jazz de la Gărâna au anunțat data de desfășurare a evenimentului care în acest an ajunge la ediția cu numărul 25. Vă reamintim că Gărâna Jazz Festival s-a desfășurat anul trecut în luna august, evenimentul fiind programat inițial pentru 9-12 iulie. Ca în fiecare an, scena de la Poiana Lupului din Gărâna, înconjurată de Munții Semenic, va găzdui experiențe și experimente muzicale din toată lumea, în forma celor mai valoroase proiecte de jazz ale momentului. Am realizat un scurt interviu cu Marius Giura, organizatorul festivalului de jazz de la Gărâna, care ne-a dezvăluit câteva din surprizele pregătite pentru acest an și cum se vede soarta scenei de jazz din zona noastră în complicatele vremuri pe care le trăim.

Având în vedere că traversăm o perioada plină de incertitudini pe toate planurile, la ce să ne așteptăm de la ediția 2021 Gărâna?

La câte incertitudi sunt, e greu să estimezi ce va fi în iulie. Să sperăm că vaccinul își va face treaba, și măcar din punctul asta de vedere publicul să fie numeros și mulțumit. Deocamdată, intenția noastră este să respectăm regula ultimelor ediții, adică al doilea weekend din iulie.


În 2020 l-am ținut în august că să-l pot ține. Deci perioada de desfășurare va fi 7 – 11 iulie.

Fiind ediția cu numărul 25, sperăm ca line-upul să fie pe măsura gustului spectatorilor. Vor fi cinci zile de concerte, revenim la trei scene, dar vor fi și alte surprize. Referitor la artiștii care vor cânta, sunt cei antamați de anul trecut, dar vor fi și alții. Din păcate, aceleași necunoscute sunt și în restul lumii, astfel încât e dificil să concretizezi ceva. Nu vor lipsi Reymden, Lars Danielsson, N. P. Molvaer și alți nordici.

Cum se vede acum complicata ediție de anul trecut? Care a fost feedback-ul primit de la spectatori? Dar de la artiștii care au cântat?

Ediția 2020, care nici eu nu mai credeam că va realizată, a fost foarte reușită. S-a cântat cu poftă, pentru mulți a fost singurul festival unde au cântat cu public. Indianul Shri, care a încheiat festivalul, n-a putut înțelege de ce nu poate să-și incheie bis-ul. S-a muncit enorm, la această ediție, în care luni nu știam sigur cine va cânta joi, în care trupele sârbești așteptau la Vârșeț aprobarea de a intra și cânta în România.

Cum se vede soarta scenei de jazz din Timișoara în aceste vremuri complicate? În afara festivalurilor Gărâna și Jazz TM , ce ar mai trebui să se întâmple pe acest tărâm în zona noastră? Care este rolul autorităților în sprijinirea acestui gen muzical, mai ales în contextul Capitalei Culturale 2023? Există semnale că noile autorități locale vor sprijini scena de jazz din Timișoara?

În primul rând să recâștigăm publicul de acum 20 de ani. Artiștii locali sunt puțini, cluburile nu fac față să aducă artiști din afara zonei noastre.

Din păcate nu am o rețetă, atât Jazz TM cât și Timișoara Jazz Festival și-au cam făcut treaba în orașul asta. În fond totul se reduce la bani, dacă-i ai poți aduce nume mari, și crește și numărul spectatorilor. Dacă nu se investește, rămânem cu nunți, botezuri și alte evenimente mai mult sau mai puțin culturale.

Capitala culturală poate fi o șansă majoră, dacă strategiile acesteia vor fi potrivite pentru un asemenea eveniment. Am încredere că noile autorități vor sprijini jazz-ul local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.