O echipă de specialiști a salvat viața a doi pacienți la Institutul...

O echipă de specialiști a salvat viața a doi pacienți la Institutul de Cardiologie din Timișoara

1
DISTRIBUIȚI

Două vieți au fost salvate, astăzi, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, unde au avut loc două proceduri mai puțin obișnuite.

Prima a constat în implantarea percutană a unei valve cardiace aortice (TAVI), unui pacient în vârstă de 74 de ani, diagnosticat cu stenoză valvulară aortică severă și factori de risc pentru operația clasică, continuând Programul început în 2018.

Cea de a doua, o procedură paleativă, dilatarea valvei aortice, cu ajutorul unui balon introdus percutan, la un pacient aflat în stare critică, cu endocardită valvulară. Prin această procedură se ameliorează starea pacientului până la intervenția chirurgicală.

Intervențiile au fost efectuate cu succes de către o echipă complexă de cardiologi intervenționiști, chirurgi cardiaci, medici anesteziști, echocardiografiști și personal medical special: conf.


dr. Cristian Mornoș, dr. Daniel Brie, dr. Ștefan Moț (Cluj), proctor din partea firmei Medtronic, dr. Oprișan Gabriel, dr. Ani Mornoș, prof. dr. Marian Gașpar, coordonator de program.

Costul unei astfel de proceduri este foarte mare, de 25.000 de euro, dar este acoperit de către Ministerul Sănătății prin Programele Naționale specifice, repartizate la Centrele de Cardiologie, care au competență necesară pentru implantarea acestor valve. Aceste proceduri se efectuează atât în spitalele publice, cât și în cele private, unde pacientul mai plătește o parte din cheltuielile de spitalizare.

„Așteptăm pacienții cu stenoze aortice să fie investigați și selectați de către Echipa Heart Team pentru această procedură, programul fiind susținut de către conducerea Institutului, manager conf. dr. Constantin Luca, director medical dr. Adina  Bucur, prof. dr. Marian Gașpar, șeful Secției de Chirurgie Cardiacă, Ministerul Sănătății, și de către tot personalul implicat în tratarea pacienților cardiovasculari din cadrul Institutului”, a precizat prof. dr. Marian Gașpar, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.