Obiective turistice mai puțin cunoscute din vestul țării. Unde puteți vizita muzeul...

Obiective turistice mai puțin cunoscute din vestul țării. Unde puteți vizita muzeul mineritului, al comunismului sau aurului

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1225105332">

Județul Hunedoara se numără printre cele care se pot lăuda cu unele dintre cele mai interesante și valoroase obiective turistice din țară, și reușesc să atragă, de la an la an, un număr tot mai mare de vizitatori, atât români cât și străini, multe obiective turistice începând să se bucure de tot mai multă atenție din partea celor care trebuie să se ocupe de conservarea și întreținerea lor.

Pe lângă zonele montane, parcul național Retezat cu cele peste 50 de lacuri și tăuri care i-au dat supranumele de „tărâmul cu ochi albaștri”, unde mai pot fi văzute capre negre, cerbi, căprioare, râși și urși sau parcul natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina,  în care trăiesc numeroase specii protejate de floră și faună, supraviețuiesc sate tradiționale și se păstrează vestigii istorice și monumente de o mare valoare de patrimoniu.

Amenajări la rezervația de zimbri

Țara Hațegului este locul în care, în 1958, a reapărut primul exemplar de zimbru european din România. În anii următori, a fost aduși zimbri din Polonia, iar în câțiva ani numărul acestor animale, atât de răspândite odinioară în țările române, a crescut și s-a ajuns chiar la schimburi și transferul unor exemplare, dar în urmă cu câțiva ani, o boală a împuținat simțitor numărul zimbrilor.

În prezent, efectivul este în curs de refacere, iar acum trăiesc în rezervație nouă zimbri, fiind aduse mai multe îmbunătățiri ocolului în care aceștia sunt adăpostiți: s-a construit un țarc nou de aproape nouă hectare și s-a făcut un foraj adânc pentru asigurarea sursei de apă, s-a amenajat un spațiu pentru vizitatori și se lucrează la modernizarea drumului forestier.

Muzee unicat

La Petroșani se află singurul muzeu care, prin exponatele sale, spune întreaga poveste a mineritului și tehnica de exploatare a cărbunelui din Valea Jiului dar și a tradițiilor momârlanilor, una  din cele mai vechi comunități rurale din România care trăiește în zonele de munte și care își respectă cu sfințenie vechile tradiții. Muzeul a fost recent restructurat și modernizat și are acum și o secție numită muzeul muntelui, amenajată de asociația ProParâng, primul muzeu de acest gen din țară, în care pot fi văzute echipamente de munte, o mulțime de pliante și diverse publicații despre munți, cărți poștale cu peisaje montane, insigne și plachete, obiecte indispensabile ascensiunilor montane sau instantanee din diferite expediții, din dorința de a promova turismul montan.

Muzeul comunismului din Hunedoara a fost reamenajat într-un spațiu nou și prezintă câteva mii de exponate din anii de dictatură dar și din cei postdecembriști, care au fost adunate timp de un deceniu și jumătate de hunedoreanul Romică Bârsan, pentru a ilustra această pagină de tristă amintire din istoria României, a cărei moștenire se face și astăzi simțită, instructivă mai ales pentru cei care n-au cunoscut-o. Expoziția se intitulează „Pașii României prin socialism și democrație” și prezintă o serie de fotografii și pancarte care făceau parte din propaganda regimului dar și obiecte industriale, casnice, de vestimentație sau interioare – sală de clasă, dispensar, magazin, bar sau camera unui apartament – cu piese caracteristice acelor ani, care stârnesc fie amintiri, fie curiozitate, iar cei interesați de mai multe amănunte au parte si de povești pe care cei care se ocupă de muzeu le spun celor care doresc să le afle.

Un alt muzeu unic în România este cel de la Brad, care este destinat aurului și are o colecție de peste 2.000 de exponate, alcătuită din valoroase eșantioane de aur nativ, roci, unelte vechi. Muzeul, care are o vechime de peste un secol, prezintă istoria milenară a mineritului în bazinul aurifer al zonei. Multe exponate au primit denumiri sugestive, inspirate de forma acestora: „Şopârla de aur”, „Balerina”, „Aripile”, „Pana scriitorului”, „Copacul vieţii”, „Leul”, „Harta României Mari” sau „Dodecaedrul de aur”, o piesă foarte rară, pe care se vede un cristal cu 12 feţe aflat la capătul altor cristale alungite. Muzeul mai deține și o frumoasă colecție de pietre prețioase și semiprețioase.

Surse foto: mesagerulhunedorean.ro, hateg-turism.ro, replicahd.ro, Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.